Rusya'nın yeni elçi ataması Kıbrıs basınında: 'Putin'in Erdoğan'a hediyesi'

Kıbrıs'ta yayın yapan Politis gazetesi, Murat Zyazikov'un Rusya'nın Kıbrıs Cumhuriyeti Büyükelçisi olarak atanmasını "Lefkoşa üzerinden Putin’in Erdoğan’a hediyesi" başlığı ile yazdı.

Abone ol

DUVAR - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçtiğimiz dönemde yakın mesai arkadaşlarından biri olan Murat Zyazikov, Rusya'nın Kıbrıs Cumhuriyeti Büyükelçisi olarak atandı. Kremlin'in Kıbrıs'a Müslüman bir büyükelçi göndermesi Lefkoşa'da yankı buldu. Kıbrıs Haber Ajansı'nın haberine göre Putin, ilgili bir kararname ile Kıbrıs’ta görev süresi sona eren Stanislav Osadchiy’nin yerine İnguşetya Özerk Bölgesi'nin eski lideri Zyazikov'u atadı. Zyazikov, Rusya'da önemli görevlerde bulunmuş olan bir diplomat. 65 yaşındaki Rus yetkili, Kırgızistan kökenli ve Kafkasya coğrafyasını yakından tanıyor.

Kıbrıs'ta yayın yapan Politis atama haberini, "Lefkoşa üzerinden Putin’in Erdoğan’a hediyesi" başlığıyla verdi. Politis'e göre, Zyazikov'un atanması Rusya tarafından Ankara'ya Kıbrıs üzerinden verilen bir mesaj niteliğinde. Zyazikov’un özgeçmişine dair ayrıntı veren Politis, Rus diplomatın Sovyetler Birliği döneminde KGB’de görev yaptığını yazdı. 

Gazete, Müslüman bir diplomatın atanmasının Lefkoşa'nın güneyinde saşkınlık yarattığını da aktardı. Rum medyası, Zyazikov'un Kıbrıs'ta göreve başlamasından sonra adanın kuzeyi ile ilişkileri geliştirilebileceği olasılığı üzerinde durdu. Politis, Lefkoşa'daki diplomatik kaynakların, Zyazikov'un atanmasının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ukrayna krizindeki tutumu ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Dağlık Karabağ ve Ankara’nın Suriye’deki varlığı konusundaki kararlarıyla bağlantılı olabileceğini düşündüğünü aktardı.