S ve Y tipi cezaevleri Meclis gündeminde
DEM Parti Milletvekili Cengiz Çiçek, işkence ve kötü muamele iddialarıyla gündeme gelen S ve Y tipi cezaevleriyle ilgili Meclis’te araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.
DUVAR - DEM Parti Milletvekili Cengiz Çiçek, son yıllarda açılan ve 'kuyu tipi' diye nitelendirilen yüksek güvenlikli S ve Y tipi cezaevlerinin işkence, kötü muamele ve hak ihlalleri zemininde incelenerek kapatılması ve yapımlarının durdurulması amacıyla Meclis’te bir araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.
Çiçek’in Meclis'e sunduğu önergede şu ifadelere yer verildi:
“Mahpusların büyük çoğunluğunun tek kişilik hücrelerde tutulduğu yeni tip hapishanelerin en belirgin özelliği mimari yapısı ve uygulama rejimi ile mahpuslara yönelik tecrit/izolasyon koşullarının derinleştirilmiş olmasıdır.
Hapishanelerin pencerelerinde demir parmaklıklar ve sık örülmüş tel örgüler bulunduğundan mahpusların hem hava almaları hem de güneşten yararlanmaları engellenmektedir. Bununla birlikte yasalara aykırı biçimde günlük havalandırma hakkı 1,5 saat ile kısıtlanmış, dahası mahpusun hücresi ile havalandırma alanının direkt ilişkisi bulunmadığından bu kısıtlı sürede yağmurdan ve güneşten korunma, tuvalet gibi acil ve kişisel gereksinimlerinin karşılanması da mümkün olmamaktadır. Yani mahpusların insanca havalandırma hakları da ellerinden alınmaktadır.
S tipi hapishanelerin kabul edilemez bir diğer özelliği de hücrelerde kamera bulunmasıdır. Gün içerisinde en az 22.5 saatini bir hücrede geçiren mahpusların her hareketleri, en mahrem halleri bile izlenmektedir.
Mahpus ve yakınlarının aynı mekânı paylaştıkları açık görüşmeler yerine ziyaret günlerinin her mahpus için ayrı ve tek olması, mahpusların diğer mahpus ve aileleri ile temasını engellemekte, mahpuslar sosyal izolasyonla cezalandırılmaktadır.
Bununla birlikte bu hapishaneler, sadece ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilenlerle sınırlı tutulmayarak, hakkında kesinleşmiş bir mahkûmiyet kararı olmayan mahpusları dahi kapsayacak şekilde sistemi eleştiren herkes için olağan kapatılma mekanına dönüştürülmüş durumdadır. Böylece tedbiren hapishanede tutulan mahpuslar da İdare ve Gözlem Kurulu kararı ile “tehlikeli” kapsamına sokularak, ağırlaştırılmış müebbet infaz rejimine tabii tutulmaktadır.”