Saadet Partisi Van İl Başkanı: Gelecek Partisi ile ittifakımız zaruri

Yerel seçimler için ilk ittifak, Saadet Partisi ve Gelecek Partisi’nin güçlerini birleştirmesiyle Van’da kuruldu. Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, ittifakın zaruri olduğunu söyledi.

Abone ol

VAN - 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilecek olan yerel seçimler için ilk ittifak Van’da kuruldu. Bir önceki yerel seçimde, yüzde 1,88 oyla kentte dördüncü parti olan Saadet, yerel seçimlere ilk kez katılacak olan Gelecek Partisi ile Van’da güçlerini birleştirdi.

Geçmişte; 1984, 1989 ve 1994 yerel seçimleri, o dönemki ismiyle Refah Partisi’nin, Van’da birinci olduğu seçimlerdi. 1999 yerel seçimleri ise partinin kentte kendini gösterdiği son seçim oldu. 2004 yerel seçimlerine ise ‘Saadet Partisi’ ismi ile giren partinin, Van’da belediyesi kalmadı. Şimdi hem Saadet Partisi hem de Gelecek Partisi, Van’da yeniden kendini göstermek istiyor. Güçlerini yerel seçim için birleştiren her iki siyasi parti de Van’da belediyeler kazanmayı hedefliyor.

Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan’la; Van’da kurulan şehir ittifakını, genel merkezlerin bu ittifaka yönelik bakışlarını, şehir ittifakı için diğer partilere yapmış oldukları çağrıları ve yerel seçim sürecini konuştuk.

'KAYYIM ATANMAYAN YERLERE DE ‘AK KAYYIM’ ATANDI'

Şehir İttifakı nedir ve neden bu ittifakı kurdunuz?

Şehrin içinde bulunduğu mevcut siyasi yapıyı ve şehrin gereksinimlerini göz önüne alarak, bu şehirde bir netice almak adına yapılmış bir ittifaktır. Bu ittifakı, sadece Saadet Partisi ve Gelecek Partisi ile başlayan fakat genişletilebilecek bir ittifak olarak duyurduk. İnşallah önümüzdeki günlerde bu ittifakı genişletmiş olacağız. Bölgemizde uzun yıllardır iki kutuplu bir yapı söz konusudur. Bir tarafta HEDEP, diğer tarafta devletin tüm argümanlarını kullanan iktidar partisi var. Ancak son yıllarda HDP’nin kazandığı belediyeler de kayyım uygulamalarıyla yine iktidarın eline geçiyor. Seçim yapılıyor ve bir belediye başkanı seçiliyor. Seçimden birkaç ay sonra da kayyım atanıyor. Kayyım atanmayan yerlerde ise kazanan adayın KHK’li olduğu gerekçesiyle ‘Ak kayyım’ atandı. Bir garabet yapı var. İstişare yok, yapılan işlerde ciddi bir liyakatsizlik var. Çünkü kişinin hesap vermek gibi bir durumu yok. Böyle bir ortamda kentin çözülmeyi bekleyen yüzlerce sorunu da olduğu gibi duruyor. Problemler çözülemiyor. Biz bu problemlere itiraz ediyoruz. Biz her türlü atanmışa itiraz ediyoruz. Bu yüzden ittifakımızı kurduk. Bizim gibi Van’ın sorunlarını dert edinen ve çözümü noktasında katkı sunabilecek herkesi de bu çatı altına davet ediyoruz.

'İTTİFAK BİR SİNERJİ YARATACAK'

Şehir İttifakı'na partilerinizin genel merkezleri nasıl baktı? Genel merkez, bu uygulamanın diğer şehirlerde de gerçekleştirilmesini arzu ediyor mu?

Biz genel merkezlerimizle istişare halindeyiz. Türkiye’de bu ittifakı ilk biz başlattık. 81 ilde ilk kez böyle bir duyuru yapıldı. İlimizin mevcut siyasal durumunda bir ittifakın zaruri olduğu açıktır. İttifakımızın oluşturacağı sinerjinin bölgeye de faydalı olacağını düşündüğümüz için genel merkezlerimize böyle bir açıklama yaptık. İnşallah bunun da neticesini alacağız. Diğer illerde de çeşitli görüşmeler başladı. Geçtiğimiz günlerde Malatya’daki Saadet Partisi İl Başkanı, Gelecek Partisi İl Başkanı ve DEVA Partisi İl Başkanı, genel başkanımız ve kendi partilerinin genel başkanları ile görüştü. Millî Görüş Hareketi, siyasette doğru adımlar atılması gerektiğine, doğru hamleler yapılması gerektiğine, bu anlamda diğer siyasi partiler ile de görüşülmesi gerektiğine inanır. Biz Türkiye’nin en uzlaşmacı geleneğe sahip partisiyiz.

'İLERLEYEN GÜNLERDE GERİ DÖNÜŞLER ALACAĞIMIZI DA DÜŞÜNÜYORUM'

Ziyaret ettiğiniz ve ittifak çatısı altına davet ettiğiniz siyasi partilerin yaklaşımları nasıl oldu?

Onlar da konuyu istişare edeceklerini, genel merkezleri ile bu konuyu görüşeceklerini belirtti. Yeniden bu konuyla alakalı olarak bir araya gelebileceğimiz konusunda bir fikir alışverişinde bulunduk. Sonuçta ilk ziyaretti. HÜDAPAR’ı da ziyaret ettik. Tabi HÜDAPAR, Millet İttifakı dışında olan bir partiydi. Bizim ziyaretlerimizde, parti ayrımı yapmadığımızın göstergesi olarak özellikle oraya gittik. Kendilerinin kongreleri de olmuştu. Bu sebeple bir ‘hayırlı olsun’ ziyareti gibi de oldu. Onları da davet ettik. CHP ile görüşmemizde de artık ittifakların kaçınılmaz olduğunu dile getirdik. Onlar da gayet olumlu ve doğru olduğunu ifade ettiler. Yerel yönetimlerle alakalı yapacakları çalışmaların ardından, genel merkezleri ile görüştükten sonra bir araya gelme konusunda hem fikir olduk. İlerleyen günlerde geri dönüşler alacağımızı da düşünüyorum. Demokrat Parti İl Başkanı ise şehir dışında olduğu için telefonla görüştük. Kendisi de son derece olumlu karşıladı. 

'BELEDİYECİLİĞİ İDEOLOJİDEN AYIRMAMIZ GEREKİYOR'

Geçtiğimiz genel seçimde Altılı Masa’nın yani Millet İttifakı’nın ortağıydınız. Ancak yerel seçimler için kurduğunuz Şehir İttifakı görüşmeleri kapsamında, Cumhur İttifakı'nı destekleyen HÜDAPAR’a da bir ziyaret gerçekleştirdiniz. Kurmuş olduğunuz Şehir İttifakı'nda hem CHP hem de HÜDAPAR’ın aynı anda bulunması mümkün mü?

Kesinlikle… Burada ideolojik durumdan öte bir durum söz konusudur. Belediyecilik hizmeti, ideolojik bir hizmet değildir. Belediyeciliği ideolojiden ayırmamız gerekiyor. Bütün siyasi partiler ile de ittifak yapılabilir. Öncelikle hedefimiz, Van Büyükşehir Belediyesi’nin kaynaklarını çarçur etmeden işin ehli insanlarla yönetmek olmalı. Van’ın sorunlarını bilen, bunlar için çözüm üretebilen, art niyetli olmayan, vatandaşın hakkını yemeyen ve liyakat sahibi herkes bu ittifakın içinde aynı anda bulunabilir. İttifak içindeki öncelikli koşulumuz, birbirine karşı saygı ve hakka riayet etmektir. Biz belediye yöneteceğiz. Kalkıp da ‘senin fikrin bu’, ‘senin zikrin’ şu demeyeceğiz. Bütün insanlara hizmet eden bir anlayışı ortaya koyacağız. Zaten belediyenin işi de o kentte yaşayan insanların sorunlarına çare üretmektir.

'BİZ GERÇEKLERLE HAREKET ETME TARAFTARIYIZ'

HEDEP veya AK Parti’ye yönelik bir ziyaretiniz söz konusu olacak mı?

Her iki parti de kendilerini kazanmış ve kazanacak partiler olarak görüyor. Biz kendilerine ziyaret gerçekleştirme konusunda kendi içimizde istişareler gerçekleştiriyoruz. Bir taraf ‘ben zaten kazanmışım’ diyor. Öbür taraf da ‘ben kazanacağım’ diyor. ‘Kazanmışım’ diyen tarafın kazandığı belediyeler de ertesi gün elinden alınıyor. Öteki de ‘her iki türlü de ben kazanacağım’ diyor. Bu gerçekleri toplumun göreceğini düşünüyoruz. Yakın zamanda iki siyasi parti ile de görüşürüz. İstişareler ederiz. Peki netice alır mıyız? O biraz zor. Biz gerçeklerle hareket etme taraftarıyız.

'ŞU ANDA BİR İLÇEMİZİN ADAYINI NETLEŞTİRDİK'

Aday adaylığı süreci nasıl işliyor? Öne çıkan isimler var mı?

Aday adaylığı sürecimiz devam ediyor. Birçok arkadaşımız başvurularını yaptı ve yapmaya devam ediyor. Şu anda bir ilçemizin adayı netleştirdik. Ancak şu anda açıklamayacağız. İttifakımız tam anlamıyla netleştikten sonra isimleri açıklayacağız. Van Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerimize aday olarak göstereceğimiz kişiler, liyakat sahibi, hakka hukuka riayet eden insanlar olacaklardır.