Saadet Partisi: Yangınların söndürülememesi beceriksizlik

Saadet Partisi heyeti, yangınlarda sabotaj ihtimalinin bir heyet tarafından araştırılmasını talep ediyor. Heyet, yangınların söndürülememesinin sorumlusu olarak iktidarı işaret ediyor.

Abone ol

Osman Çaklı

DUVAR - Saadet Partisi heyeti Akdeniz kıyılarında çıkan yangın bölgelerinde incelemelerde bulunduktan sonra bir basın açıklaması yayınladı. Açıklamada, Akdeniz kıyısında başlayan yangınların kontrol edildiği görülse de yeni çıkan yangınların ülke güvenliği açısından tehdit oluşturduğuna dikkat çekildi.

'ORTAYA ÇIKAN ACI TABLO KAMUNUN ÖNGÖRÜSÜZLÜĞÜ'

Türkiye'de kontrol altına alınmış yahut söndürme çalışmaları devam eden yangınların bulunduğu yerde hem insan yaşamı hem ekolojik bütünlük açısından telafisi güç ve uzun sürecek sorunlar doğurdu. Manavgat yangınının başlaması üzerine Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nun talimatıyla yangın bölgesine giden Saadet Partisi heyeti devam eden yangın alanlarında inceleme yaptı. Yangın mahallinde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu ve ekibiyle karşılaşan heyet, "Torosların iç kısımlarında Manavgat'a bağlı florası ile mükemmel cennet yaylalarda yangınla birlikte ortaya çıkan acı tabloyu gözlemledik" dedi. Yangında ve sonrasında ortaya çıkan tablo, kamu yönetiminin “öngörü yetersizliği”, “tedbir eksikliği”, “kamu hizmetlerinde önceliklendirme beceriksizliği” ve “kamu harcamalarında disiplin, dengelilik ve yerindelik eksikliği” olarak değerlendirildi.

İnceleme sonrası yapılan açıklamada, Akdeniz iklim kuşağında olan Türkiye'de yangın ihtimalinin düşünülmediği belirtilerek, "Bu konuda gerekli önlemlerin alınmadı" denildi. Heyet, The Economist ve The Time gibi dergilerin aylar öncesinden Türkiye dahil yangınların muhtemel yayılma alanlarını açıkça yazılmış olduğunu hatırlattı.

'THK UÇAKLARI KULLANILABİLİRDİ'

THK’nin sahip olduğu yangın söndürme uçaklarının Bakanlık tarafından ısrarla görmemezlikten gelinmesi, kullanılmak istenmemesine dikkat çekilen açıklamada, "THK’nin 6’sı kullanılacak durumda, 3’ü de bakımı yapıldıktan sonra kullanılabilecek 9 uçağa sahip olduğu belirtilmektedir" ifadeleri yer aldı. Uçakların kullanılmamasının izahı olmadığı vurgulanan açıklamada tartışmaya ilişkin şunlar söylendi: "Bakanlığa göre bu uçakların kullanılması mümkün değildir, bir kısmı pert olmuş; bir kısmı bakımsız ve içlerinde kuşlar yuva yapmış vs. buna karşılık, THK’nin önceki yöneticisinin ve şimdiki atanmış kayyumun açıklamaları da ilginç. Buna göre, 'Uçak konusundaki sıkıntıların ana sebebi, uzun yıllardır bu görevi yürüten THK’nin filosunu ve teknolojisini yenileyememiş olmasıdır."

'YANGINI BİLEREK SÖNDÜRMEDİLER'

Öte yandan görüştüğümüz Saadet Partisi Muğla İl Başkanı Cebrail Tümenci, Muğla'daki yangınlara ilişkin açıklama yaptı. Tümenci, yanan bölgelerin bakir yerler olduğuna dikkat çekerek, yangınların düşündürücü olduğunu belirtti. Tümenci, Muğla'da çıkan yangınların hızlı müdahale ile kısa sürede söndürülebileceğini ancak idarenin bunu istemediğini iddia etti. Buna gerekçe olarak ise, sermaye gruplarının alanda yapılaşacağını savundu. Yangının termik santral gibi stratejik alanlara sahip yerlere dayandığında söndürme çalışmalarının kuvvetlendirildiğini söyleyen Tümenci, "Ören'de yat limanı yapılacağı 10 yılı aşkındır bu bölgede konuşuluyor" dedi. Ormanın olduğu yerde yat limanın olmasının istendiğini savunan Tümenci, ormanların bilerek yakıldığını ileri sürdü.

'DAHA ÖNCE YANAN YERE OTEL YAPILMAYACAK DENMİŞ OTEL YAPILMIŞTI'

Yangınlar tamamen söndürüldükten sonra bölgede bir heyet kurulması gerektiğini savunan Tümenci, bu heyete yerel halkında dahil edilmesi gerektiğini belirtti. Daha öncede yanan Pina yarımadasına da dönemin turizm bakanı 'otel yapılmayacak' deyip 2 yıl sonra yanan yere 10 otel yapıldığını hatırlatan Tümenci, şu an yaşanan yangınlardan sonra benzer senaryonun yaşanabileceğini ifade etti.