Saatte 200 göktaşı kayacak!

En etkileyici ve çıplak gözle en kolay izlenen göktaşı yağmurlarından biri olan Perseid göktaşı yağmuru, bu yıl 17 Temmuz - 24 Ağustos tarihleri arasında gözlenebilecek.

Abone ol

DUVAR - Göktaşları, dünyanın bir kuyrukluyıldızın arkasında bıraktığı, küçük taşlardan büyük kaya parçalarına kadar farklı boyutlarda birçok parçacıkla dolu bir kuşağın içinden geçmesi sonucu gökyüzümüzü onurlandırıyor. Bu parçalar saatte 160.000 kilometre gibi bir hızla atmosfere savruluyor ve atmosferin üst katmanında tutuşuyor. Tutuşan göktaşları gökyüzünü boydan boya geçince de bizim "yıldız kayması" olarak adlandırdığımız olay gerçekleşiyor.

Her yıl gerçekleşen bu doğa olayında Dünya,  Güneş'in etrafında 130 yılda dönen Swift Tuttle kuyrukluyıldızının ardında bıraktığı zerrelerin arasından geçiyor. Bu geçiş sırasında çok sayıda "yıldız kayıyor" ve bunlar belirli saatlerde görülebilir halde oluyor.

1992 yılında Dünya’nın yakınlarından geçen Swift-Tuttle kuyruklu yıldızından arda kalan kalıntılardan oluşan Perseids ya da Perseid gök taşı yağmuru, en bilinen gök taşı yağmurlarından biri. Bu meteor yağmurları, Güneş’in etrafında dönüşü sırasında Dünya’nın bu kozmik toz bulutuna rastlaması sonucu gerçekleştiğinden her yıl aynı dönemde gözlemleniyor.

Her yıl Temmuz sonu – Ağustos başı civarında gözlemlenebilen olay en yoğun 12 Ağustos’u 13 Ağustos’a bağlayan gece gözlemleniyor.

cokiiya.com'dan Tamar M. Tegün'ün haberine göre, 1862 yılında keşfedilen Swift-Tuttle kuyruklu yıldızının kalıntıları olan perseuslar, bu yıl 17 Temmuz - 24 Ağustos tarihleri arasında gözlenebilecek

NASA Meteor Uzmanı Bill Cooke, bu yıl, eski yıllarda görüldüğü gibi saatte ortalama 80 yerine 150-200 meteor görebileceğimizi belirtiyor.

Peki Ne Zaman, Nasıl ve Nerede İzleyebilirim?

Güneş battıktan sonra saat sınırlaması olmadan bulunduğunuz her şehirden (ışıksız ve şehirden uzak olmanız gözlem şansınızı arttırır) gözleyebilirisiniz. Kısaca, bu etkileyici doğa olayını kaçırmamak için ihtiyacınız olan tek şey , yüksek ve açık bir alan, belki bir de açık hava sandalyesi. Yönünü bulmak için “Google Sky Map” uygulaması ile de Perseus Takımyıldızını rahatlıkla bulabilirsiniz.