'Sabahattin Ali için özel yasa çıkarılmalı'
Telif hakları alanında Türkiye’deki ilk kurum olan ONK Ajans’ın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet N. Karaca, Sabahattin Ali'nin eserleri üzerindeki telif haklarının 2019'da kalkacağını hatırlatarak, "Sabahattin Ali'nin haklarının korunması için özel yasa çıkarılmalı" dedi.
DUVAR - Sabahattin Ali’nin eserlerindeki telif hakları 2019’da kalkacak. Birkaç yıl önce ‘Küçük Prens’in telif haklarının kalkmasıyla eseri onlarca yayınevi yayımladı ancak kimi çeviriler özensiz olduğu gerekçesiyle eleştirildi.
Telif hakları alanında Türkiye’deki ilk kurum olan ONK Ajans’ın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet N. Karaca, Sabahattin Ali’nin haklarının korunması için özel bir yasa çıkarılmasını talep etti. Sabahattin Ali'nin 'Kürk Mantolu Madonna' adlı eserini İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, Felemenkçe başta olmak üzere 15 dilde yayınlayan Karaca'nın bu konudaki çağrısı şöyle:
"Sabahattin Ali’nin eserleri 1 Ocak 2019’dan itibaren ‘public domain’ olacak. Yasa yazarın ölümünden itibaren 70 yıl tamamlandıktan sonra takip eden yılın başında eserlerin kamu malı olacağını söylüyor. Edebiyatımızın bu çok önemli yazarının ismi neden zedelensin ki? Bence onun eserlerine gerekli özeni göstermeyen yayınevleri kendi itibarlarını zedeler. Bu konu açılmışken Sabahattin Ali’nin varislerinin bir mağduriyetine dikkat çekmek isterim: Yazarın bazı eserleri 1940’larda Bakanlar Kurulu kararıyla yasaklanmıştı.
Yayıncılar korktuğu için yasaklanmayan eserleri 1965’e kadar yayımlanamadı. Ailenin 20 yıla yakın bir süre kaybı söz konusu. Kültür ve Turizm Bakanı da geçtiğimiz aylarda bu konuya temas etmişti. Bakanlar Kurulu kararıyla uzun süre yasaklanan yazarlar için ek süre tanınması için bir öneride bulunduk. Bu tür istisnalar çeşitli ülkelerde mevcut. Sözünü ettiğiniz ‘Küçük Prens’ tüm dünyada ‘public domain’ olmasına karşın yazarın kendi ülkesinde tanınan istisnayla halen koruma altında. Exupéry’nin İkinci Dünya Harbi’nde ülkesine yaptığı hizmetler dolayısıyla bu ayrıcalık tanınmış.
(Kaynak: Gülden Öktem/Milliyet)