Şaban Dişli Hollanda Büyükelçisi olarak atandı
Türkiye ile Hollanda arasındaki gerilim fiilen son buludu. Lahey Büyükelçisi olarak eski AK Parti Milletvekili Şaban Dişli atandı.
DUVAR - Hollanda'yla Türkiye arasında cumhurbaşkanlığı referandumu sırasında patlak veren krizin ardından, ilişkiler yeniden 'normalleşiyor'. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun "Hollanda Dışişleri Bakanı ile büyükelçilerimizi en kısa sürede atamaya karar verdik” açıklamasının ardından, beklenen atamam bugün gerçekleşti.
AK Parti eski Milletvekili Şaban Dişli Lahey Büyükelçisi olarak atandı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Türkiye ile Hollanda arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik olarak mutabık kalındığı üzere karşılıklı atanan Büyükelçiler bugün açıklanmıştır. Bu çerçevede, Sayın Cumhurbaşkanımızın onayıyla Şaban Dişli Lahey Büyükelçimiz olarak atanmıştır. Memnuniyet verici bu gelişmelerin, Hollanda’yla 400 yılı aşan köklü ilişkilerimize ve AB üyelik müzakere sürecimize olumlu yansımasını temenni ediyoruz." ifadeleri yer aldı.
HOLLANDA'DA BANKA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YAPTI
Şaban Dişli, daha önce on yıl kadar Hollanda’da banka genel müdürlüğü yapmıştı. 2008’de patlak veren Deniz Feneri davasında Dişli’ye dönük rüşvet iddiaları gündeme gelmiş, Dişli iddialar üzerine söz konusu dönemde AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifa etmişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın baş danışmanı görevini yürüten Şaban Dişli'nin kardeşi Mehmet Dişli 'FETÖ' sanığı olarak tutuklu yargılanıyor. Görevinden istifa eden Şaban Dişli, istifa dilekçesinde "Partimi ve Sayın genel Başkanım Recep Tayyip Erdoğan'ı haksız yere daha fazla yıpratmamayı teminen bu kutlu görevden istifa ettim" demişti.
NE OLMUŞTU?
Hollanda, Türkiye hükümet yetkililerinin 16 Nisan'daki anayasa referandumu öncesinde ülkede propaganda yapmasına izin verilmeyeceğini duyurarak, önceden planlanan bir dizi etkinliği iptal etmişti. Hollanda hükümeti ülkedeki Türk toplumunun bölünmemesi gerekçesiyle böyle bir karar aldığını savunurken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ziyareti de iptal edilmişti.
Anayasa referandumu öncesinde Hollanda'da yaşayan Türklerle bir araya gelmek için mart ayında Rotterdam'a giden ancak burada "istenmeyen kişi" ilan edilen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Kaya ise bu süreçte karayoluyla Hollanda'ya girmeye çalışmış ancak bunu izin verilmeyince iki ülke arasında kriz patlak vermişti. (Dış Haberler)