Sabuncu: Tayfun Kahraman 2005'ten beri MS hastası

Gezi davasında 18 yıl hapse mahkum edilen ve Silivri Cezaevi'nde kalan şehir planlamacısı Tayfun Kahraman'ın MS hastası olduğu öğrenildi.

Abone ol

DUVAR - Gezi Davası tutuklusu Tayfun Kahraman'ın MS (multiple skleroz) hastası olduğu ve cezaevi koşullarından tedavisini tam yapmadığı ortaya çıktı.

T24 yazarı Murat Sabuncu'nun köşesinden aktardığına göre, Kahraman'a 2005 yılında MS teşhisi konuldu. Sabuncu, "Merkezi sinir sistemini etkileyen, yakın takip isteyen zor bir hastalık. O günden bugüne İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı’nda görevli doktorların takibinde" dedi.

DOKTOR KONTROLÜ KIZININ DOĞUM GÜNÜNE DENK GELİYOR

Sabuncu hapse girdikten sonra da Kahraman'ın kontrollerini devam ettiğini söyleyerek "27 aydır üç ayda bir hastaneye sevki yapılıyor kontrol için. Tabii elleri kelepçeli jandarma eşliğinde götürülüp getiriliyor. Son olarak 8 Mayıs’ta kontrolü yapılmış sonraki kontrol ağustosun ilk haftası. Ki o hafta kızı Vera’nın da doğum gününe denk geliyor. Babadan-evlattan-eşten-aileden uzak geçen 2.5 yıl" diye yazdı.

Sabuncu şöyle devam etti:

"Tayfun Kahraman, kendisine MS tanısı konulduktan sonra sağ el ve sağ bacakta güçsüzlüğe yol açan ataklar geçirmiş. Tip 1 denilen ‘Remitting Relapsing Mulitpl Skleroz’, yani her atağın vücudun başka bir yerine vurduğu, beyinde ve omurgada her atakta başka bir yerinde lezyon oluşturan ama ilaç tedavisine yanıt veren bir tip. MS’in dört farklı tipi var. Bunlar ataklı yineleyici (RRMS), ataklı ilerleyici (RPMS), birincil ilerleyici (PPMS) ve ikincil ilerleyici (SPMS) olarak tanımlı. Umarım asla olmaz ama tıbben tipler arasında olumsuz anlamda geçiş ne yazık ki mümkün.

MS tedavisinde en az ilaç kadar önemli başka bir nokta da düzenli egzersiz yapılması gerekliliği. Şu an haftada bir gün spor saatinde buna imkân buluyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde tedavi olduğu bölümün yazdığı bir rapor var. Şöyle deniyor: "Hastanın mevcut MS hastalığında egzersiz ve hareket en az kullanılan tedaviler kadar önemli olup, Tayfun Kahraman’ın düzenli her gün spor saatlerinin ayarlanması ve egzersiz yapmasının sağlanması rica olunur."

(HABER MERKEZİ)