Sadece sokaklar değil, tüm mekanlar onun: Esnaf yaş mama bulunduruyor

Şişli’de bir barı evi bilen ama oranın dışındaki her esnafta da yaş maması hazır bulunan Tavşan, şaşı gözleri, top gibi kuyruğu ve kendine has karakteri ile mahallenin en tanınmış simalarından biri.

Abone ol

İSTANBUL - Uzun zamandır kamuoyunda tartışılan ‘Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’, Meclis’e sunuldu. Teklifte, barınaklara kapatılıp sahiplenilmeyen hayvanların ‘uyutulması’nı öngören madde büyük tepki toplamıştı. Şimdi bu kelimenin yerine kullanılan ‘ötanazi’ de aynı eyleme işaret ediyor: Ölüm.

Sahipli ve sahipsiz hayvan tanımları da net olarak ayrılmış durumda. Daha önce Hayvanları Koruma Kanunu'nda yer alan "Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da, sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir" ifadesi kaldırılıyor. Kısacası ‘sahipsiz’ olarak görülen hayvanlar her türlü yaşam desteğinden mahrum bırakılıyor.

Hayvanlar ne oldu da Türkiye’de herhangi bir suçun cezası olmayan ölümle karşı karşıya bırakıldı? Özellikle köpeklerin, kuduz hastalığını yaydığı, insanlara saldırdığı ve kamu güvenliğini tehdit ettiği argümanları öne sürülüyor. Bu vakaların bir kısmı gerçek olmakla birlikte tüm hayvanları toptan cezalandırmanın bir gerekçesi olabilir mi?

Üstelik hayvanseverler, uzmanlar ve pek çok siyasi, popülasyonu kontrol altına almak için ısrarla kısırlaştırmayı savunurken…

Bir hatırlatma, 2024 yılının ilk 6 ayında öldürülen kadın sayısı Anıt Sayaç’a göre 221. Umut Vakfı’nın şiddet haritasına göre son 10 yılda silahlı şiddet olayları sayısı 34 bin 197. Bunun sonucunda ölen ya da yaralı kalan nice insan… Bu olayların faillerinin hiçbiri hayvanlar değil.

Dolayısıyla yüzyıllardır birlikte yaşadığımız hayvanları ‘kriminal’ vakalarla eş tutmak yerine, birlikte kurduğumuz ve inşa ettiğimiz hayatı yeniden düşünme ve hatırlama zamanı… Sokakta onların etrafında örülen dayanışma ruhunun bizlere katkılarını da unutmadan…

Tam da bu yüzden ‘Sokaktan Pati Hikayeleri’, aslında hepimizin hikayesi…

ESNAF ‘TAVŞAN’ İÇİN DÜKKANINDA YAŞ MAMA BULUNDURUYOR

‘Tavşan’, sokakta yaşayan milyonlarca kediden biri. Ama onu diğerlerinden ayıran bazı özellikleri var. Şaşı gözler, top gibi bir kuyruk ve 6 tırnak… Şişli’de bir işletmeyi kendine mesken edinen Tavşan’ı yaşadığı bölgede tanımayan yok.

Her ne kadar dükkanda yatmayı, mama yemeyi, her masaya uğrayıp kendini müşterilere sevdirmeyi sevse de o yerinde pek durmayan bir kedi. Onu her an komşu bir esnafta yaş mamasını yerken bulabilirsiniz.

Diş etlerindeki sorun nedeniyle sadece yaş mama yiyebilen Tavşan için çevredeki esnafın yaş mama stokları her daim dolu. Ama çoğu zaman derdi yemek değil, etrafta gezmek.
Tavşan’ın bakımını üstlenen işletmenin ortaklarından Muhammet Altuntaş, Tavşan’ın günlerce dükkana uğramadığı bir dönem olduğunu, bu nedenle Tavşan’ı tanıyan herkesin ciddi endişeye kapıldığını söyledi. Neyse ki, Tavşan bir gün dükkana çıkagelmiş ve herkes rahat bir nefes almış.

O sokağa nereden geldiği ve kaç yaşında olduğu tam bilinmese de bilinen bir şey var ki, Tavşan, kendine has karakteriyle yaşadığı yerle köklü bağlar kurmayı başarmış.