Sadi Güven: Seçime katılabilecek partileri erken bile açıkladık

YSK Başkanı Sadi Güven'e İYİ Parti'nin seçime katılıp katılmayacağının neden geç açıklandığı soruldu. Siyasi partilere seçim takvimi taslağını dağıttıklarını söyleyen Güven, "Takvime göre seçime katılma hakkı olan partileri açıklama günü, seçim takviminin 1'inci günü, biz erken bile açıkladık" dedi.

Abone ol

DUVAR - Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, TBMM yapılan 23 Nisan Resepsiyonu'nda gazetecilere açıklamalarda bulundu.

"İYİ Parti'ye geçen CHP'lilerin geri dönmesinde bir engel var mı?" sorusuna Sadi Güven, "Ben YSK Başkanıyım. Siyasi tartışmalara girecek değilim, siyasi değerlendirme de yapacak değilim. Hukuken onu hukukçulara sorarsınız. O bizim önümüze gelmeden herhangi bir konuda biz YSK olarak, farazi bir olay hakkında karar vermeyiz, o bizim işimiz değil" diye yanıt verdi.

'TAKVİM İÇİN UYUM YASASI GEREKİYOR'

Seçim kararının açıklamasından sonra çalışmalara başladıklarını belirten Güven, "Seçim takvimi üzerinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Ancak daha önceki açıklamalarımda da belirttiğim gibi, TBMM'den uyum yasasının geçmesi gerekiyor. Cumhurbaşkanlığı için 100 bin oyu verecek olanların oyunu kimler toplayacak, bunlar henüz açık değil. Bunlar açıklandıktan sonra en kısa sürede, seçim takvimi açıklayacağız" dedi.

'BANA TARİH SORMAYIN'

Soru üzerine Güven, seçim takvimi taslağının "hemen hemen hazır" olduğunu söyledi. Adaylık başvuruları ne zaman alınmaya başlanacak sorusuna Sadi Güven, "Bana tarih sormayın. Bizim bunun üzerinde çalışmamız devam ediyor. Kısa süre içinde açıkladığımızda öğrenirsiniz" cevabını verdi.

Güven'e sorulan sorular ve yanıtları şöyle:

İttifak oylarının sayılması için yeni yazılım yapıldı mı?

Yeni yazılımlar yapıldı. Onla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Herhangi bir sıkıntı olacağını zannetmiyorum.

'100 BİN İMZAYLA İLGİLİ SIKINTI YOK'

100 bin imzanın teyidi konusunda herhangi bir altyapınız var mı?

100 bin imzayla ilgili herhangi sıkıntımız yok. İlçe seçim kurullarına verileceğini öngörerek hazırlığımızı yaptık. Oraya giden vatandaşın seçmen olduğu kontrol ettikten sonra bir belge çıkaracağız. Bir tanesini el yazısı ile imzalatacağız, bir tanesini vatandaşın kendisine vereceğiz, bir tanesini saklayacağız, bir tanesini de sisteme atacağız. Anında ne kadar imza geldiğini belirleyeceğiz. Böyle bir planlama var. Şu anda farazi konuşuyorum çünkü TBMM'den çıkmış bir yasa yok. Ancak bize verilirse bu görev, bu şekilde bir planlamayı öngörüyoruz. YSK bu konuda herhangi bir karar da vermiş değil, farklı da bir karar verebiliriz. Şimdilik ön hazırlığımız bu şekilde.

Bu görev size verilmeyebilir mi?

Büyük ihtimale bize verilecek, onun dışında bir şey öngörmüyorum.

'HASTANIN AYAĞINA SANDIK GÖTÜRMEYEN SADECE BİZ KALDIK'

Yeni personel mi aldınız?

Bizim yapılanmamız bunlar almaya yeter ama sıkışırsak, zaman itibariyle birkaç bilgisayar daha koyarız ilçe seçim kurullarımıza, herhangi bir sıkıntı yaratmayız. Seçim dönemlerinde her kurumdan eleman alma durumdayız, istediğimiz elemanı alıyoruz. Hatta bu yetmezse dışarıdan da eleman alma hakkımız var.

İlk kez seyyar sandık uygulanacak, nasıl olacak belirlediniz mi?

Dünyada hemen hemen sadece biz kaldık hastanın ayağına sandık götürmeyen ülke. Ben bunu ciddi manada önemsiyorum, olması da gerekiyor. Ama bu seçim döneminde ne olacak YSK olarak onun şartlarını değerlendirmedik.

İYİ Parti'nin seçime katılıp katılmayacağı neden bu kadar geç açıklandı?

Seçim takvimi taslağını siyasi partilere de dağıttık, eğer ona ulaşmış iseniz görürsünüz, takvime göre seçime katılma hakkı olan partileri açıklama günü, seçim takviminin 1'inci günü, biz erken bile açıkladık. 100 civarındaki siyasi partinin bütün belgelerini incelememiz o kadar basit değil, hata yapmamak gerekiyor. (DUVAR)