Sağlık Bakanlığı'ndan astım ve KOAH hastalarına öneriler

Sağlık Bakanlığı, yüksek nem ve aşırı sıcaklara karşı atak geçirme riski taşıyan astım ve KOAH hastalarına önerilerde bulundu.

Abone ol

DUVAR - Sağlık Bakanlığı, astım ve KOAH hastalarının yaz aylarında aşırı sıcaklar ve yüksek nem karşısında atak geçirmelerini engellemek adına dikkat edilmesi gerekenlere ilişki bir duyuru yaptı. 

Bakanlık, hastalara şu önerileri verdi:

- Nem oranının arttığı dönemlerde ve saatlerde mecbur kalmadıkça dışarı çıkılmamalı, nem oranı yüksek bölgelere seyahat edilmemeli.

- Özellikle KOAH’ta solunan havadaki nem oranının normal seviyenin altında veya üstünde olması balgam çıkışını engelleyerek solunum yollarında tıkanma ve enfeksiyonlara sebep olabilir. Nem ve ısı ölçerler kullanarak bulunulan kapalı ortamların nem ve ısı oranı dengede tutulmalı, aşırı nemli ortamlardan kaçınılmalı. 

- Polen alerjisi varsa sıcak ve rüzgarlı havalarda dışarı çıkılmamalı. Mutlaka dışarıda olunacaksa maske takılmalı, eve gelindiğinde giysiler hemen değiştirilmeli ve banyo yapılmalı. Sabah saatlerinde polenler havada yoğun olarak bulunduğundan bu saatlerde evler havalandırılmamalı. 

- Güneş ışınlarının etkisinin en güçlü olduğu 10.00-16.00 saatleri arasında açık havada bulunmaktan kaçınmalı, dışarı çıkmak mecburiyet ise serin ve gölge alanlar tercih edilmeli. 

- Mevsim şartlarına uygun, terletmeyen, hafif, rahat, açık renkli giysiler giyilmeli. 

- Evde veya taşıtta mümkünse pencere açmak yerine klima kullanın ancak klimanın temizliğini ve bakımını mutlaka düzenli olarak yaptırın.

- Yeteri kadar su içmek ihmal edilmemeli, alkollü, kafeinli, şekerli içeceklerden uzak durulmalı. 

- Yorucu fiziksel aktivitelerden sakınmalı, sabah erken veya akşam saatlerinde düzenli yürüyüş yapılmalı. 

- Seyahate çıkmadan önce sağlık kontrolü yaptırılmalı, hekimin reçete ettiği alerji ilaçları ve inhaler ilaçları tedarik edilmeli. 

- Havuz dezenfeksiyonunda kullanılan klor veya diğer dezenfektanlar atakları tetikleyici olabilir, bu nedenle havuz yerine denize girmek tercih edilmeli.