Sağlık Bakanlığı'ndan kızamık uyarısı

Sağlık Bakanlığı'ndan Prof. Dr. Ceyhan, aşı tartışmalarıyla ilgili açıklama yaptı. Ceyhan geçen sene 23 bin ailenin çocuğuna aşı yaptırmadığını belirtirken aşı reddi 50 bini bulursa Türkiye'de kızamık salgını meydana gelebileceğini ifade etti.

Abone ol

DUVAR - Sağlık Bakanlığı Bağışıklama Danışma Kurulu üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, aşı reddi ile ilgili uyarılarda bulundu. Ceyhan 2017'de 23 bin kişinin çocuğuna aşı yapılmasını reddettiğini belirterek, “Bunun sonuçları giderek ağırlaşıyor. Aşı olan çocuklarda da kızamık görülmeye başlandı. Yaklaşık 15 yıldır böyle bir tablo ile karşılaşmamıştık. Aşı reddi 50 binleri bulursa Türkiye’de salgın meydana gelebilir” dedi.

AŞILANAN ÇOCUKLARDA DA KIZAMIK GÖRÜLMEYE BAŞLANDI

Hürriyet'ten Meltem Özgenç'in haberine göre Ceyhan kızamık, kızamıkçık, kabakulak, difteri, boğmaca, çocuk felci, menenjit gibi çocukluk çağı aşılarının reddinin ileride ciddi salgınlara sebep olabileceğini ifade etti.

Ceyhan 2011’de aşı reddinin 183, 2013’te 980, 2015’te 5 bin 400, 2016’da 12 bin iken bu sayının geçen yıl çocuğuna aşı yaptırmamayı özgürlük olarak görenler yüzünden yükseldiğini, 2018'in ilk üç ayında ise kızamık vakalarında artış görüldüğünü şu sözlerle anlattı:

"En yüksek korumaya sahip olan kızamık aşısı bile yüzde 98 korur. 2017 yılında 85 çocukta kızamık vakası görüldü. Bunların 4’ü aşılanmıştı. 2018’in ilk üç ayında kızamık vaka sayısı 44’e ulaştı. Üstelik bu çocukların 3’ü aşılanmıştı. Yani artık aşı yaptıran çocuklar da tehlikede. Yaklaşık 15 yıldır böyle bir tablo ile karşılaşmamıştık. Bu durum bizi korkutmaya başladı. Bu çocukların hastalığa yakalanmaması için hastalık etkeninin toplumda dolaşmaması gerekir. Yüksek oranda aşılarsanız çocukların hasta olma ihtimali neredeyse yok olur."

100 ÇOCUKTAN 20’Sİ ÖLÜR

"Salgın meydana gelirse geçmiş veriler şunu gösteriyor ki, her kızamık geçiren bin çocuğun 100’ü hastaneye yatacak. Bu çocukların yaklaşık 20’si ölecek, 30’unda beyin hasarı meydana gelecek. Aşı konusunda artık ciddi bir bilinçlendirme şart. Çünkü Türkiye’de zorunlu aşılama yok. Belki artık zorunlu aşı uygulaması tartışılabilir. Aşının aleyhinde insanlar her yerde konuşamamalılar. İnsanların artık bu sorumluluğu hissetmeleri lazım. Batı ülkelerinde de çok yerde zorunlu değil, ancak yaptırmayanlar yalan yanlış konuşmuyorlar.”

NEDEN YAPTIRMIYORLAR?

Bazı aşılarda etki artırıcı olarak alüminyum bulunduğu ve bunun sağlığa zararlı olduğunu iddia edildiği için aileler aşı yaptırmak istemiyor. Uzmanların bir kısmı ise aşı tartışmasında alüminyum düzeyinin insan sağlığını etkilemeyecek kadar düşük seviyede olduğunu belirtiyorlar.