Sağlık meslek örgütleri: Biz aşıya güveniyoruz siz de güvenin

Türk Tabipleri Birliği başta olmak üzere sağlık meslek örgütleri ortak basın açıklamasında aşılama oranlarını yükseltmek için aşı olunması çağrısında bulundu: Biz aşıya güveniyoruz, siz de güvenin.

Abone ol

ANKARA - Türk Tabipleri Birliği, (TTB) Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, (SES) Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası ile Tüm Radroyoji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği ortaklığında düzenlenen ‘Pandemide gelinen son nokta ve toplumsal bağışıklık’ konulu basın açıklaması SES Genel Merkez’de gerçekleştirildi.

'VAKA SAYILARI EN AZ DÖRT KAT ARTMIŞTIR'

SES Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenlendi.

Dünyada ve Türkiye'de Covid-19 tehlikesinin hala devam ettiğine ve çok daha bulaştırıcı olduğu bilinen Delta türünün hakim tür olma yolunda hızla ilerlediğine vurgu yapan SES Eş Genel Başkanı Selma Atabey, “TTB 10. Pandemi bültenindeki değerlendirmelere göre bildirilen yeni yaka sayısı yüzde 8'lik bir artışla 3,8 milyonu geçmiş; haftalık vaka insidansı bir önceki hafta günlük 490 binden ortalama 540 bine yükselmiştir. Yaklaşık iki aydır azalan haftalık ölümler son iki haftada yaklaşık 57 bin olarak devam ederken, bu hafta yüzde 21'lik bir artışla 69 bine ulaşmıştır. Vaka sayıları 194 milyona ulaşırken, önümüzdeki iki hafta içinde ne yazık ki 200 milyonu aşması beklenmektedir. Ülkemizde ise 1 Temmuz itibarıyla tüm sınırlamaların kalktığı, sınırların ardına kadar açıldığı gün resmi rakamlara göre 5 bin 288 olarak bildirilen, sonraki birkaç günde 4 binli rakamlara düşen vaka sayıları, temmuz sonunda Sağlık Bakanlığı'nın resmi rakamları ile dahi en az 4 kat artmıştır. 2 Ağustos itibariyle de 22 bin 898 yeni vaka tespit edilmiştir” ifadelerine yer verdi.

'DELTA VARYANTININ BULAŞMA HIZI OLDUKÇA YÜKSEK'

“Yapılan bilimsel analizler Delta varyantının bulaşma hızının oldukça yüksek olduğunu göstermektedir” diyen Atabey, şöyle konuştu:

“Kanada'da 200 bin Covid-19 vakasının veri analizine göre; Delta varyantının endişe verici olmayan varyantlara göre hastane yatışını yüzde 120, yoğun bakım yatışını yüzde 287 ve ölümleri yüzde 137 oranında artırdığı belirtilmektedir. Covid-19 pandemisinin epidemiyolojik gözlemi, başlangıcından bugüne geçen 18 aydır halen önemini korumaktadır. Bulaşma şeklinde değişim, aşılama kampanyaların etkinliği ve daha bulaşıcı veya bağışıklamadan kaçma özellikli varyantların ortaya çıkışından etkileneceği için zamanında ve tam bir gözlem bu değişimleri izleyebilmek için çok önemlidir. Sağlık otoriteleri bu durumu izlemek, kamuoyunu bilgilendirmek ve toplumsal sağlık politikaları oluşturmak zorundadırlar. Aşılamanın yaygınlaştırılması çabalarına karşın tüm ülkede vaka artışları yaşanmaktadır. Aşıların özellikle dünyada artış gösteren Delta varyantı karşısında etkinlik ve etkililiğine bakıldığında ise kısmen azalma olsa da ağır hastalık ve hastalık belirtilerinin ortaya çıkışında önemli ölçüde koruyucu etkisini sürdürdüğü görülmektedir. Bu nedenle aşılama hızı artırılmalıdır.”

'AŞILAMANIN HIZLANMASI HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR'

Selma Atabey, “Aşı karşıtlarının bilimsel tutarlılıktan uzak açıklamaları ve aşı karşıtı kampanyalarla halkımızın kafası karıştırılmış; vaka artışlarına rağmen aşılamada gerekli hız ve yaygınlık sağlanamamıştır” ifadelerine yer vererek, “Sağlık Bakanlığı ve iktidarın aşı tereddütlerini ortadan kaldıracak herhangi bir politikası ve istekliliği de ne yazık ki görülmemektedir. Toplumsal bağışıklık için varyantların etkileri ile birlikte ülke nüfusunun en az yüzde 75'nin çift doz aşı olması gerekirken ülkemizde çift doz aşı olanların oranı yüzde 32 seviyesinde kalmıştır. Son günlerde ise hastanelerden ve ASM'lerden Biontech aşı randevusu olup da aşı yok diye aşılanmadan geri dönenler olduğunun bilgisi daha sık duyular olmuş ve Sağlık Bakanı da durumu açıklama ihtiyacı duymuştur. Aşı eşitsizliğini ortadan kaldıracak aşılamanın yaygınlaştırılması insanları bu salgından koruyacak ve endişe verici varyantların ortaya çıkmasını engelleyecek en önemli araçtır. Türkiye'de ve dünyada vakaların, ölümlerin artışının kaygı verici olduğu ve aşılama çalışmalarının hızlanarak arttırılmasının yaşamsal önem taşıdığı resmi rakamlarla dahi görülmektedir” dedi.

'BİZ AŞIYA GÜVENİYORUZ SİZ DE GÜVENİN'

Aşılamanın başlamasıyla aşının yan etkileri, etkinliği ve seyri hakkında verilecek şeffaf bilgilerin aşı tereddüdünü aşabileceğine vurgu yaparak, “Aşı karşıtlarının bilgi çarpıtarak oluşturduğu orta çağ anlayışını yok edebilirdi” diyen Atabey, şöyle devam etti: “Sağlık Bakanlığı aşılama konusunda üzerine düşen sorumlulukları yeterli ve doğru yapmamıştır. Sağlık emek ve meslek örgütleri olarak aşılamanın hızla yaygınlaştırılması için halkımızın bize olan güvenini bilerek, bilimsel bilgiler ışığında toplumu aşılanmaya çalışıyoruz. Arapça ve Kürtçe bildiriler, sağlık emekçilerine yönelik de aşılamada halkı bilgilendirmeye yönelik cep broşürü hazırladık. Aşılama oranlarının bölgeler arasında eşitsizliğinin giderilmesi; aşı tedarikinde, lojistiğinde ve uygulanmasında yaşanan sıkıntıların ortadan kaldırılması; tüm dezavantajlı grupların öncelikli aşılama kapsamına alınması hayatidir. Toplumsal bağışıklık sağlanmadan bu salgın bitmez, toplumsal bağışıklama da aşısız olmaz. Toplumsal sorumluluğumuz geri yaşamak ve yaşatmak istiyorsan tedirgin olma aşı ol diyerek tüm toplumu aşılanmaya çağırıyoruz. Biz aşıya güveniyoruz siz de güvenin." (DUVAR)