Sağlıkçılar eylemin ikinci gününde Akdeniz Üniversitesi’nde

Sağlık çalışanları, Hekim Birliği Sendikası önderliğinde dün başlattıkları iş bırakma eyleminin ikinci gününde Akdeniz Üniversitesi Hastanesi B Blok önünde buluştu.

Abone ol

ANTALYA - Sağlık ve sosyal hizmet kolunda görev yapan 21 sivil toplum örgütünün katılımı ile kurulan Sağlık ve Sosyal Hizmet Birlik ve Mücadele Platformu (SABİM), başlattıkları iş bırakma eyleminin ikinci gününde Akdeniz Üniversitesi Hastanesi B Blok önünde basın açıklaması yaptı.

Açıklama öncesi hastane alanı içinde slogan atıp yürüyen sağlık çalışanlarının protestosuna, muayene için gelen bazı hastalar da destek verdi.

‘5-10 DAKİKA MUAYENE SÜRELERİ, SİSTEMİ BU NOKTAYA GETİRDİ’

SABİM üyeleri adına açıklama yapan Hekim Birliği Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Özgür Cengiz, 1-2 Ağustos tarihlerinde sağlıkta şiddetin önlenmesi, mali haklar, özlük hakları, çalışma koşuları ve liyakat olarak belirlenen 5 temel taleplerinin karşılanması amacıyla ülke genelinde iş bırakma kararı aldıklarını söyledi. Sağlıkta şiddeti engellemek için sadece kanunların yeterli olmadığını belirten Cengiz, “Rant alanına dönüştürülen sağlık sisteminde sağlık çalışanlarına karşı kışkırtılan toplumsal yaklaşım, saygının yok edilmesi, eksik istihdamla verilmeye çalışılan kısıtlı hizmet, sanal kuyruklar, 5-10 dakika muayene süreleri, şiddeti üreten bu sistemin ta kendisi, biliyoruz” dedi.

‘İŞ HUKUKU’NA AYKIRI ÖDEME YAPILIYOR’

Sağlık ve sosyal hizmet kolunda görev yapan çalışanların alım gücünün hızla azaldığını vurgulayan Cengiz, “Gerçek enflasyon karşısında bizlere sadece yüzde 17,5 zam reva görülüyor. Fazla çalışma ücretimiz, iş hukukuna göre normal mesaimizin 2 katı olması gerekirken, yarısından az alıyoruz. Ailelerimizin asgari yaşam ihtiyaçlarını bile sağlayamıyoruz, temel giderlerimizi ödemekte zorlanır hale geldik” dedi.

‘SAĞLIKTA KARGAŞA VE HUZURSUZLUK VAR’

Sağlık sisteminde büyük bir kargaşa ve huzursuzluk olduğunun altını çizen Hekim Birliği Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Özgür Cengiz, Sağlık Sen’in toplu sözleşme taleplerini şu sözlerle eleştirdi: “Artık göğsümüzü gere gere hekimim, hemşireyim, ebeyim, sağlık çalışanıyım demeyi geçtik, çalışanlar olarak memurum demekten utanır hale geldik. Sağlık Sen’in toplu sözleşme teklifinde sunduğu dayanışma aidatını, sendikal ikramiyenin barajlara bağlanmasını ve ayrımcılığa yol açan ‘tabip dışı’ ifadesini kabul etmiyoruz. Biliyoruz ki, sağlık en temel haktır. Sağlık hizmetleri bir ekip işidir ve bir bütündür. Bizler, ülkemizde ideal sağlık sisteminin oluşmasının ve herkesin nitelikli tedavi hakkının en büyük destekçisiyiz.”