Sağlıkçılardan 'süresiz iş bırakma' uyarısı: Adım atın

İş bırakma eylemlerini 3'üncü gününde devam ettiren aile hekimleri, talepleri karşılanmazsa 9 Aralık'ta süresiz iş bırakmayı tartışacakları uyarısı yaptı. 

Abone ol

DUVAR - Aile hekimleri, Aile Hekimleri Sözleşme ve Yönetmeliği’nin geri çekilmesi ve iptali için 2 Aralık’ta 5 günlük iş bırakma eylemine başladı. Hekimlerin eylemleri 3'üncü gününde devam ederken Diyarbakır Sur İlçe Sağlık Müdürlüğü önünde eylem yapıldı.

Sağlıkta piyasalaşmanın ve şiddetin arttığına işaret eden Aile hekimi Rıdvan Çelik, hastaların randevu bulamadığını ve birçok sorunla karşı karşıya kaldığını dile getirerek, "Maalesef bakanlık hekimlerle hastaları karşı karşıya getiren, bazı hizmetleri ücretli yapan, halk sağlığını tehdit eden uygulamalara kapı açan, halkın cebinden daha çok para çıkmasına neden olacak maddeler içeren torba kanun teklifini Meclis’e sundu" diye konuştu.

TALEPLER 

Çelik, taleplerini şöyle sıraladı: 

- Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve aile sağlığı merkezleri binaları kamu tarafından sağlanmalıdır.

- Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilmeli Aile Sağlığı Merkezi sayısı hekim başına 2.000 nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır.

- Aile Hekimliğinde güvencesiz ve kadrosuz istihdamı kabul etmiyoruz. Aile sağlığı merkezlerinde nüfus yapısına göre yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmelidir, Aile Hekimleri işveren olmamalıdır. Aile Sağlığı çalışanlarına ödenecek ücret Aile Hekiminin çalışma kriterleri ile değil kendi mesleki sorumluluklarına göre düzenlenmeli, Kanun değişikliği gerektiren tavan ücreti katsayısı artırılmalıdır.

- Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir.

- Sağlıkta şiddeti artıracak düzenlemeler değil şiddetin önlenmesini sağlayacak etkin ve caydırıcı tedbirler alınmalı, etkili şiddet yasası çıkarılmalı ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalıdır."

'ADIM ATILMAZSA SÜRESİZ İŞ BIRAKACAĞIZ'

SES Amed Şube Eşbaşkanı Mehmet Nur Ulus ise, “Bakanlık hala kayıtsız kalıyor. 6 Aralık iş bırakma eylemimizin son günü. Eğer 7-8 Aralık'ta adım atılmazsa 9 Aralık'ta süresiz iş bırakmayı bile tartışacağız" dedi.

(MEZOPOTAMYA AJANSI)