Saha mühendisi: Ambulans sesi 'normal' olmuştu

Üçüncü havalimanı inşaatında çalışan eski bir saha mühendisi, işçilerin eylemine yönelik konuştu. Hayatını kaybeden işçi sayısının binden fazla olduğunu iddia eden mühendis "İşçilerin ölümleri arttıkça umursamazlık da arttı" dedi.

Abone ol

DUVAR - İstanbul'da üçüncü havalimanı inşaatında iki yıla yakın görev yapan bir saha mühendisi, işçilerin eylemlerinin haklı gerekçelere dayandığını ve birçok olayın üstünün kapatıldığını söyledi. Mühendis, "Havalimanında binden fazla işçi ölmüştür. Bu rakam bile iyimser" ifadesini kullandı.

T24'den Fatih Karagülle'nin haberine göre, şantiyede bulunan taşeron şirketlerin işçilerin ödemelerini yapmadığına, asgari ücretin üzerindeki ücretlerin elden verildiğine tanık olduğunu anlatan saha mühendisi, "Bu konular işçiler arasında sürekli sohbet konusuydu. 'Maaşlar gecikecek, elden bu ay şu kadar aldım' diyorlardı" şeklinde konuştu.

İstanbul'da üçüncü havalimanı inşaatında çalışan işçilerin eylem başlatması üzerine güvenlik güçleri, biber gazıyla müdahale etti. Gece saatlerinde ise yüzlerce işçi gözaltına alınarak çevre karakollara götürüldü. Olayların ardından konuşan mühendis, "İşçilerin konakladığı Akpınar Kampı'nda bu sorun sürekli şikâyet olarak bize geliyordu. O bölgeyle ilgilenen arkadaşlara söylediğimizde umursamaz tavırlarla, halledileceği anlatılıyordu" dedi.

'AMBULANS SESİ ŞANTİYE İÇİN NORMAL HALE GELMİŞTİ'

İşçi ölümlerinin en çok inşaat bölümünde olduğunu söyleyen saha mühendisi, 'bin işçi öldü' iddiaları için 'iyimser' yorumunda bulundu. Hayatını kaybeden işçi sayısının bundan çok daha fazla olduğunu iddia eden saha mühendisi, "Ambulans sesi şantiye için normal hâle gelmişti" ifadesini kullandı.

İş Sağlığı Güvenliği (İSG) uzmanlarının genel tavrının 'Boşvermişlik' olduğunu anlatan mühendis, "Sahada sigara içiliyordu, bu yangına davetiye çıkarmak anlamına gelir. Buna engel olmuyorlardı. Bazı güvenlik önlemlerinin alınması için İSG uzmanlarına başvuruyorduk genel tavır boşvermişlikti. İşçilerin ölümleri arttıkça umursamazlık da arttı" dedi.

İSG eğitimi hakkında saha mühendisi şunları söyledi: İşçiler işe alınırken güvenlik önlemleri ile ilgili olarak üstünkörü bir eğitim veriyorlar ve bir kameraman 1 saatlik eğitime katılan işçileri her açıdan görüntüleyerek işçinin eğitime katıldığını kayıt altına alıyor. Ama bu kısa süren güvenlik eğitimlerinde öğretilen konuların sahada uygulanıp uygulanmadığı kontrol edilmiyor. Bir nevi 'biz eğitimini verdik, kamera kayıtları da kanıtı, sorumluluk bizden gitti' demek gibi. En çok ölüm inşaat bölümünde. Elektrik çarpması olayı çok oluyordu. Ancak bununla bağlantılı ölüm kulağıma gelmedi. Kamyonların yoğun olarak çalıştığı bir şantiyeydi, bu yüzden de çok ölüm oldu.

Üçüncü havalimanı eylemine jandarmadan gaz!

Üçüncü havalimanı işçileri ne istiyor?

Üçüncü havalimanında işçiler gece baskınıyla gözaltına alındı