Sahra Çölü’nü kim yarattı?
Sahra nasıl çöle dönüştü? Bu çölleşmede insanların etkisi var mıydı? İşte yeni iddialar...
DUVAR - Bilim insanları uzun süredir Sahra Çölü’nün çölleşmesi, iklim ve ekolojik çöküş noktalarını araştırıyor. Arkeolog Dr. David Wright tarafından Frontiers in Earth Science’ta yayımlanan yeni bir makale, Dünya’nın yörüngesindeki değişiklikler veya bitki örtüsündeki doğal değişimleri neden gösteren bugüne kadar yapılan birçok araştırmanın sonuçlarına meydan okuyor.
Arkeofili'de yer alan habere göre, Wright insan odaklı ekolojik ve iklim değişikliğinin Avrupa, Kuzey Amerika ve Yeni Zelanda’da belgelendiğini belirtiyor. Wright, aynı senaryonun Sahra Çölü için de geçerli olmuş olabileceğine inanıyor.
Wright bu hipotezini test etmek için, Sahra bölgesi genelinde pastoralizmin ilk varlığını belgeleyen arkeolojik kanıtları yeniden gözden geçirdi ve bunları, çöl koşullarına geçişin ekolojik değişimine işaret eden bodur vejetasyon yayılımını gösteren kayıtlarla karşılaştırdı. Bulgular, Wright’ın düşüncelerini doğrular nitelikteydi: Nil Nehri’ni çevreleyen bölgelerde yaklaşık 8 bin yıl öncesinden itibaren, pastoral topluluklar ortaya çıkmaya ve batıya doğru yayılmaya başlamışlardı. Her seferinde bodur bitki örtüsünde bir artış meydana gelmişti.
Araştırmadaki boşlukları doldurmak için hâlâ yapılacak çok iş var fakat Wright, yeterli bilginin yüzeyin altında saklı olduğuna inanıyor.