Sait Faik Abasıyanık 110 yaşında

Darüşşafaka Cemiyeti, Sait Faik Abasıyanık için anma etkinliği düzenledi. Etkinlik yazarın son yıllarını geçirdiği Burgazada'da yapıldı.

Abone ol

DUVAR - Sait Faik Abasıyanık'ın 110'uncu doğum gününde anma etkinliği düzenlendi. Darüşşafaka Cemiyeti'nin gerçekleştirdiği etkinlik, Burgazada Deniz Kulübü’nde yapıldı.

Evrensel gazetesinin haberine göre, anma törenine Abasıyanık'ın Burgazadalı dostları, tüm mirasını bağışladığı Darüşşafakalı öğrenciler ve Darüşşafaka Cemiyeti yöneticileri katıldı. Sait Faik Abasıyanık'ın edebiyattaki yerinin anlatıldığı törende, Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Talha Çamaş ve Adalar Belediyesi Başkan Vekili Kazım Şakar birer konuşma yaptı.

'HAKSIZLIKLARIN OLMADIĞI BİR DÜNYA HAYAL ETTİ'

Sait Faik Abasıyanık'ın mirasını ve kitaplarının telif haklarını Darüşşafaka Cemiyeti'ne bağışladığını aktaran Talha Çamaş, “Eserleriyle ölümsüz olan Sait Faik, herkesin kalbinde unutulmayacak bir iz bıraktı" dedi.

Abasıyanık'ın Ay Işığı öyküsünü hatırlatan Çamaş, "'Haksızlıkların olmadığı bir dünya… İnsanların hepsinin mesut olduğu, hiç olmazsa iş bulduğu, doyduğu bir dünya…' hayal etti. İnsanı sevdi, hayvanları sevdi, bitkileri, doğayı sevdi… İnsanın özündeki iyiliğe vurgu yaptı. Nereden gelirse gelsin, hep bir yerlerden ‘Hişt Hişt’ sesi gelsin ve yaşama sevinci duyulsun istedi. O dünyayı sevince dünya da onu sevecek elbet… Sevgi sevgiyi doğuruyor, yaşama sevinci bize de sirayet ediyor. İşte Sait Faik’in ölümsüzlüğünün sırrı bu bana kalırsa… ‘Her şeyin bir insanı sevmekle başladığını’ ondan öğrendik ne de olsa" şeklinde konuştu.

'HER ÇOCUĞUN EĞİTİMİNDE KATKISI VAR'

Sait Faik Abasıyanık'ın ölümünde bir süre önce Darüşşafaka’da bir edebiyat matinesine katıldığını söyleyen Çamaş, ziyaretin ardından mirasını cemiyete bağışladığını belirtti. Çamaş, 1964 yılından bugüne kadar Darüşşafaka’da yetişen her çocuğun eğitiminde, Abasıyanık'ın katkısı olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından, bu yıl 11'incisi düzenlenen "Hişt Hişt, Genç Sait Faik Öykü Yarışması"nda, Darüşşafakalı öğrenciler arasında birinci olan 12’nci sınıf öğrencisi Fatma Bingöl’ün "Matruşka" adlı öyküsü okundu.

Etkinlikte, "Olağan İnsanın Hikayesi ve Sait Faik'in İnsanları" başlıklı bir söyleşi de yapıldı. Söyleşiye Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seval Şahin ve 61’inci Sait Faik Hikaye Armağanı Sahibi Bora Abdo katıldı.

Sait Faik Abasıyanık 110'uncu yaş günü pastasının da kesildiği etkinlik, mini konser ve Sait Faik Müzesi gezisiyle sona erdi.