Sakarya'daki havai fişek fabrikasında patlama

Havai fişek fabrikasında patlama meydana geldi. Yaklaşık 200 işçinin bulunduğu fabrikada en az dört kişi öldü, 97 kişi yaralandı. Gazete Duvar'a konuşan bir görgü tanığı "Uçak bombalaması gibi patlama oldu" dedi. Fabrikada çalışan bir işçi ormana doğru kaçtıklarını anlatırken "Baktığımızda fabrika artık yerinde yoktu" diye konuştu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, fabrikadaki yangının tamamen söndürüldüğünü belirterek, "7 kişilik bir kaybımız var, 4'ü vefat. 3'ünü de arama tarama çalışmalarına devam ediyoruz" dedi.

Abone ol

DUVAR - Sakarya'nın Hendek ilçesinde bulunan havai fişek fabrikasında büyük bir patlama gerçekleşti. Patlama sesi kentin birçok noktasından duyulurken içerideki işçilere ulaşılmaya çalışılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "1'i ağır 74 yaralı mevcut. Vefat sayısı ise 2" dedi. Ancak daha sonra ölü sayısı dörde, yaralı sayısı 97'ye yükseldi.

Hendek Yukarıçalıca köyü mevkisindeki Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'ndaki patlamanın ardından birçok kişi sokağa çıktı, bazı kişiler deprem gibi sallantı olduğunu belirtti. Bölgeye, çok sayıda sağlık ve itfaiye ekibi sevk edildi.

AFAD'ın Hendek bölgesindeki deprem kayıt cihazlarına göre, ilk patlama 11:05'te olmak üzere saat 11:15 ve 11:18'de üç güçlü patlama kaydedildi.

İlk patlama havai fişeklerin sevkiyatı sırasında dışarıda sayım yapıldığı anda gerçekleşti. Patlama aşırı sıcakta dışarıda bekleyen havai fişeklerin ısınması ile gerçekleşti. Bu patlamanın ardından yangın çıktı. Patlama sırasından işçilerin bir kısmı dışarıda büyük bir kısmı içeride bulunuyordu.

Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, ilk olarak "Fabrika sahibinden aldığımız bilgiye göre içeride yaklaşık 150-200 arası insan var ama patlamalar devam ettiği için müdahale edilemiyor" ifadelerini kullandı.

Hendek Belediye Başkanı Turgut Babaoğlu ise, fabrikada çok çeşitli ürünlerin üretildiğini, ilk gerçekleşen yüksek sesli patlamaların muhtemelen fabrikadaki Ramazan ayında patlatılan toplardan ve barutlarından meydana geldiğini belirtti. Babaoğlu, "Bu patlamalarla yaklaşık 8-10 kilometredeki evlerin camları kırıldı. Daha sonra fabrikadaki havai fişekler patlamaya başladı. İtfaiye ekipleri müdahale ediyor" diye konuştu.

'DAHA ÖNCE DE PATLAMA OLDU'

Hendek Belediye Başkanı ayrıca üç yıl önce de aynı bölgede patlama olduğunu açıkladı. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi de, "Bu fabrikada geçtiğimiz yıllar meydana gelen ölümlerin olduğu patlamalarda 5 işçi hayatını kaybetmiş ve 100'e yakın işçi yaralanmıştı" diye tweet attı.

Aynı fabrikada 2009 ve 2014 yıllarında da patlama meydana gelmişti. İlk patlamada 1 kişi ölmüş  37 kişi de yaralanmıştı. 2014 yılındaki patlamada ise 1 kişinin öldüğü 2 kişinin de yaralandığı açıklanmıştı.

BAKANLAR BÖLGEYE GİTTİ

Sakarya Belediye Başkanı Ekrem Yüce ise "Vahim bir tablo var. Yaralılarımızı çıkarmaya çalışıyoruz. Hala patlamalar devam ediyor. Düzce ve Kocaeli'den yardım istedik, bütün ekiplerden yardım istiyoruz" dedi.

Yaşanan patlamanın ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk Sakarya'ya gitti. 15 bin metrekare kapalı alana sahip fabrikanın bulunduğu alana helikopterle gelen Soylu ve Koca, bölgeyi önce havadan inceledi. Daha sonra fabrika alanına gelen Soylu ve Koca'ya, Bakan Selçuk da eşlik etti. Bakanların patlamanın meydana geldiği fabrika alanındaki incelemeleri devam ediyor.

'BÖLGEDEKİ İNSANLAR EVE GİRMELİ, DUMANI SOLUMAMALI'

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, patlamanın yaşandığı bölgeye yakın yerleşim yerlerindeki insanların evlerine girip kapı ve pencerelerini kapatarak dumanı solumamasını duyurdu. Kınık, "Bu kimyasal bir kazadır. Bölgenin izole edilmesi gerekir. Yayılan dumanın ve söndürmede kullanılan suyun zehirli bir şekilde çevreye yayılabileceği gibi bir risk bulunuyor. Bölgede yaşayanların tedbirlerini alıp evlerine girmesi gerekiyor. Duman gözden kaybolana evden çıkmasınlar" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, "Tablo iyi görünmüyor. Patlamalar hala devam ediyor. Bölgeye tam olarak çıkamıyoruz. Ulaşmak mümkün değil. Bir gazın yayılması durumu söz konusu. Baruttan yayılan gazın insan sağlığını etkileyebileceği durumu var. Herkes insanları kurtarmaya çalışıyor. Vali ve belediye başkanıyla beraberiz. Çalışan yaklaşık 200 kişi var. 15 yaralı kurtarıldı. Diğer işçiler kurtarılmaya devam ediliyor. Dua edelim ki ölü olmasın. Elbette civar illerden de yardım istendi. Patlama sesi yayılınca biraz daha arttı. Başka depolara " diye konuştu. Patlamanın alışılagelmiş bir patlama olmadığını belirten Yavuz, ne türden müdahale edilmesi gerektiği konusunda da çalışma yapıldığını açıkladı.

Yukarıçalıca köyü muhtarı ise, "Fabrikanın yakınındayız şu an. Yaralıları çıkarıyorlar. Yangını söndürme çalışmaları devam ediyor. Patlamalar da devam ediyor. Fabrikanın çeşitli yerlerinden çıkarılan insanlar oldu. Bizim köyden çalışan sadece bir kişi var. Çok fazla ambulans bulunuyor. Dışarıda bekletiyorlar. Gerektiğinde içeri gönderiliyor" ifadelerini kullandı.

AFAD, fabrikada herhangi bir radyasyon kaynağı olmadığını açıkladı.

Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesi. Hastanede biri ağır 26 yaralı bulunuyor. Yaralanmaların daha çok zedelenme ve yanıklardan dolayı oluştuğu, diğer yaralıların durumunun hafif olduğunu açıklandı.

CHP HEYETİ PATLAMA BÖLGESİNE GİDİYOR

CHP Grup Başkanvekili Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, Genel Başkan Yardımcısı, İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı, Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan’dan oluşan bir heyet, Sakarya’nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamayla ilgili incelemelerde bulunmak üzere bölgeye gidiyor. Heyete, TBMM Başkanvekili, Kocaeli Milletvekili Haydar Akar da eşlik ediyor.

Özkoç yaptığı ilk değerlendirmede, duyduğu büyük üzüntüyü dile getirdi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve bölgedeki yetkililerden bilgi aldıklarını, tablonun daha da ağırlaşmamasını ümit ettiğini belirten Özkoç şunları söyledi: “Memleketim için, hemşehrilerim için çok üzgünüm. Yaralılarımıza acil şifa diliyorum. Olay yerine ulaşmaya çalışıyoruz. Genel Başkanımızın talimatıyla bir heyet oluşturduk. Kaygımız, acımız büyük ve taze. İlk önceliğimiz müdahalenin en etkin, en doğru biçimde yapılmasının sağlanması. Bölgede yurttaşlarımıza elimizden gelen katkıyı ve desteği vereceğiz. Ancak, olayın meydana gelmesindeki ihmal, eksiklik, hata ne varsa peşini bırakmayacağımızın da bilinmesini istiyorum” dedi.

ERDOĞAN: İŞYERİ SAHİBİYLE GÖRÜŞMELER YAPTIM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da İstanbul'da cuma namazı çıkışı sonrası açıklama yaptı. Erdoğan, "Şu an itibariyle personel sayısı 189. 189 personel sayısı içerisinde 1'i ağır 74 yaralı mevcut. Vefat sayısı ise 2. Her türlü tedbir alınmış vaziyette. Koruma altına almış durumdalar. Çalışmalar havadan da devam ediyor. 2 yangın helikopteri ve uçağı aktif çalışıyor. 60 dönümlük bir arazide 15 yerleşim alanında bina var. Yerleşim yerlerine de 3 kilometre mesafede bu fabrika şu anda bütün bu personel de tabii o mahallin insanları. Ve temenimiz odur bu yaralılar sağlıklı şekilde ailelerine sönmesi. ve içeride olan yaralılarla ilgili olumsuz haberler almamaktır. Bakanlarımız oralar. Valimiz, büyükşehir ve ilçe belediye başkanlarımız orada. Ben işyeri sahibiyle de görüşmeler yaptım. Olay yerinde çalışmaları sürdürüyorlar" dedi.

'İŞÇİLER TARLALARA KAÇMIŞ'

Kardeşi olay yerinde olan bir kişi de "Patlamadan hemen sonra olay yerine gittik. Uçak bombalaması gibi bir patlama oldu. Fazla yaklaşamadık. Kardeşim oradaydı. Kardeşim ve yaralıların çoğu tarlaya kaçmış. Tarladan aldık geldik. Ondan sonra zaten giremedik patlama alanına. İçeri sokmadılar ama mahşer yeri gibiydi" ifadelerini kullandı.

ELEKTRİKÇİ RECEP ERSOY: BAKTIĞIMIZDA FABRİKA YERİNDE YOKTU

Fabrikada elektrikçi olarak çalışan Recep Ersoy da yaşananları Gazete Duvar'a anlattı. Ersoy, ormana doğru kaçtıklarını söyledi. Ersoy, "Ormandan doğru baktığımızda fabrika yerinde yoktu. Hala patlıyordu" dedi. İlk patlamanın maytap bölümünde olduğunu ifade etti.

FAHRETTİN KOCA: BİR KİŞİNİN DURUMU AĞIR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, havai fişek fabrikasındaki patlamaya ilişkin, "Şu an hayatını kaybeden 4 vatandaşımız oldu. Hastanelerimize 97 yaralımız nakledildi" dedi.

Burada daha önce benzer şekilde bu büyüklükte olmayan iki patlamanın olduğunu bildiklerini belirten Koca, şöyle devam etti: "Şu an hayatını kaybeden 4 vatandaşımız oldu, kendilerine Allah'tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı ve sabır diliyorum. Şu ana kadar hastanelerimize 108 kişiyi ulaştırdık, 48 kişiyi taburcu ettik. 60 kişinin hastanede tedavisi devam ediyor."

Havai fişekte karbondioksit, karbonmonoksit ve sülfürdioksit gibi gazların bulunduğunu aktaran Koca, şunları kaydetti:

"O nedenle özellikle tansiyon, solunum sıkıntısı ve benzeri hastalar için önemli olabileceğini düşünüyoruz. Meteorolojik tahminlere göre, özellikle yakın bölgenin ilk 12 saatinin önemli olduğunu, bu anlamda maskeli olunmasını, mümkün mertebe dışarı çıkılmamasını, ev kapı ve pencerelerinin biraz daha kontrollü açılmasını öneriyoruz."

Koca, çalışan sayısının güvenlik ile birlikte 186 olduğunu dile getirerek, "Şu an 100 kişiye ulaştığımızı biliyoruz. 20 kişinin işe gelmediğini biliyoruz. Diğer kişilerle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. 15-20 kişinin sahadan erken dönemde ayrıldığını biliyoruz. Onlara da zaten ulaşılmaya çalışılıyor" diye konuştu. Bir gazetecinin "Yani 40-45 kişiden şu anda haber alınamıyor" demesi üzerine Bakan Koca, "Evet" dedi.

SOYLU: 7 KİŞİLİK BİR KAYBIMIZ VAR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu patlamaya ilişkin yaptığı açıklamada, "Şu anda söndürme çalışması tamamen sona erdi. 7 kişilik bir kaybımız var, 4'ü vefat. 3'ünü de arama tarama çalışmalarına devam ediyoruz" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)