Salda Gölü'nde 'Millet Bahçesi inşaatı' iddiası

Geçtiğimiz günlerde kirlilik görüntüleriyle gündeme gelen Salda Gölü ile ilgili olarak Burdur Valiliği düzenlediği toplantıda yeni kısıtlamalara giderken, toplantıdan bir gün sonra açıklama yapan Salda Gölü Koruma Derneği ise fotoğraflarla Millet Bahçesi Projesi'nin yeniden gündeme geldiğini ve yapımına başlandığını iddia etti. Dernek ayrıca Yeşilova bölgesinden yeni görüntüler de yayınlayarak, gölün kıyısında ve göle yaklaşık 100 metre mesafede devam eden inşaatı sordu.

Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

BURDUR- Son dönemde gerek sosyal medyada gerekse çeşitli basın organlarında yer alan kirlilik görüntüleri ile gündeme gelen Burdur'un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü ile ilgili Burdur Valiliği öncülüğünde "Salda Gölü'nü Koruma ve Kullanma İlkeleri" toplantısı düzenlendi. 25 Ağustos günü Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Konferans Salonu'nda yapılan toplantıda bazı koruma kararları alındığını vurgulayan Burdur Valisi Ali Arslantaş Salda Gölü'nde, yapılacak bilimsel çalışmanın sonucuna göre ziyaretçi kısıtlamasına gitmeyi planladıklarını açıkladı.

Bölgede çukur oluşturulması, çamur banyosu yapılması, gölün tabanından ve sahilden kil alınarak vücuda sürülmesinin ve kumsal alanında tütün ürünleri ile her türlü yiyecek ve içeceğin tüketilmesinin yasaklandığını belirten Vali Arslantaş, Salda Gölü kıyı kenar çizgisinden 400 ile 500 metre mesafeye hiçbir yapı, ünite ve çadır kurulmasına müsaade etmeyeceklerini de belirtti.

Ancak valiliğin bu kararları açıkladığı toplantıdan bir gün sonra, dün gece saatlerinde Salda Gölü Koruma Derneği tarafından bir açıklama yayınlandı. "Salda Gölü Millet Bahçesi Projesi Hortladı' başlıklı açıklamada fotoğraflara yer verilirken, Salda Gölü kenarında yapımına ara verilen, "Millet Bahçesi Projesi" kapsamındaki binaların yapımına yeniden başlandığı iddia edildi.

'AKÇELİ İŞLERDE DUR DURAK YOK !'

Açıklamada, "Salda Gölü kenarında yapımına ara verilen, 'Millet Bahçesi Projesi' kapsamındaki binaların yapımına yeniden başlandı. Akçeli işlerde dur durak yok. Kaynak sıkıntısı yok. Engel yok! 6 temmuz 2020 tarihinde, Isparta Bölge İdare Mahkemesinin, Salda Gölü bilirkişi keşfi ve incelemesinde, Çevre Bakanlığı'ndan kalabalık bir ekip vardı. Bu ekip, Çevre Bakanlığı'nın gölü nasıl da iyi koruduğunu hakime anlatmak için gelmişti. İlginçtir, yakın zamanda görüntülerini paylaştığımız, yıllardır Salda deresinden göle akan fosseptik suyundan ve gölü nasıl kirlettiğinden haberleri yokmuş gibi davrandılar. O gün haberleri oldu da ne önlem aldılar ne yaptılar derseniz. Hiçbir şey yapmadılar. Haklarını yemeyelim, aslında bir şey yaptılar. Valilik, paylaştığımız görüntüleri yalanlamaya çalıştı. Fosseptik suyu akmaya, göldeki kirlilik büyümeye devam ediyor" denildi.

Salda Gölü etrafındaki çalışmalar...

'SÖYLENENLER HALKI KANDIRMAK İÇİNDİ...'

Millet Bahçesi projesinin iptal edilmesi gerektiği yinelenen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Keşif günü, Antalya'dan gelen bir daire başkanı, 'Bu yapılanlardan başka bir şey yapılmayacak. Yapılırsa, benim yerim, yurdum, makamım belli. Gelin hesap sorun' diyordu. Biz O'nun yalan söylediğini biliyorduk. Çünkü, 21 milyon liraya ihalesi yapılan proje ortada duruyordu. Söylenenler halkı ve mahkemeyi kandırmak içindi.  Bilim insanları, Salda Gölü uzmanları, araştırmacılar, göl kenarına yapı, plaj yapılmamalı. Göle girilmemeli. Beyaz sahillerde yürünmemeli dedi kaç kere.

Biz kaç kere, aynı görüşleri de kapsayan taleplerimizi tekrarladık. Anlayan dinleyen olmadı. Anlatamadık, dinletemedik ama biz, bir şeyi iyi anladık: Bakanlığın derdi, gölü korumak değil.

Rant. Medyada borazanları var. İstedikleri gibi onlara üfleyip, istedikleri sesi ahaliye yayabiliyorlar!.. Millet bahçesi dedikleri yapılaşma, plajlar; gölü geri dönülmez şekilde kirletmenin, çürütmenin önünü açacak. Üç milyon yıllık jeolojik miras, kendine has ekosistemi içinde yaşayan; 'oksijen pınarları' dediğimiz stromatolitler, endemik balık türleri, 110 kuş türü, 301 sucul ve karasal bitki türü ile Salda Gölü yok olmasın.

Paranın satın alamayacağı, geri döndüremeyeceği güzelliklere, değerlere, mirasa kıymayın. Yol yakınken 'Millet Bahçesi Projesini' iptal edin. Lütfen taleplerimize kulak verin."

DERNEK: YEŞİLOVA'DAKİ YAPILAŞMAYI DA AÇIKLAYIN!

Öte yandan Salda Gölü Koruma Derneği yine sosyal medya hesapları üzerinden göl etrafındaki farklı bir yapılaşmanın görüntülerini de paylaştı. Görüntülerde göle 100 metre gibi bir mesafede iş makinalarının çalıştığı ve beton döküldüğü bir yapılaşma görülürken, dernek yazılı açıklama ile o alanda ne olduğunun açıklanmasını istedi. Derneğin açıklaması ise şu şekilde:

"Yeşilova'nın Kayadibi mahallesi ile Doğanbaba köyü arası sahil ve çevresinde hiç yapılaşma yoktu. Sadece, daha önce orman adına yapılan ve uzun yıllardır kullanılmayan tek katlı, bahçeli bir bina vardı. Bu bina, İl Özel İdaresine devredilmiş. Şimdi binayı, bahçesiyle birlikte yenileyip plaj yapıyorlar. Göl çevresindeki yerleşim yerlerinde, vatandaşın imarlı arsasına çivi bile çaktırılmazken...

Göle, sadece 100 metre mesafede, kepçe çalışıyor, beton dökülüyor, taş duvarlar yapılıyor. Yapılan inşaat ve çalışmalar, bir proje dahilinde mi yürütülmektedir? ÇED raporu var mıdır? İnşaat ruhsatı alınmış mıdır? Göle, sadece 100 metre mesafede bu inşaata izin veren makam neresidir? Anlaşılan, Salda Gölü ve çevresinin, ÖÇKB ilan edilmesinin amacı, gölü korumak değil. Kendi istediklerini, istedikleri şekilde yapmakmış! Ağaya her şey beleş ya da serbest mi?"(DUVAR)

Yeşilova'da yapılaşma görüntüleri...