Salgında ölen sağlık çalışanları anıldı

Sağlık emekçileri, korona salgınında vefat eden meslektaşlarını andı. Sağlıkçılar, yaşadıkları sorunlara yeniden dikkat çekti.

Abone ol

DUVAR - Korona virüsü nedeniyle vefat eden sağlık emekçileri için birçok ilde anma düzenlendi. Sağlık emek ve meslek örgütleri yaptıkları açıklamalarla Covid-19’un meslek hastalığı sayılması için yeniden çağrıda bulundu.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin önünde toplanan sağlık çalışanları, vefat eden meslektaşlarının fotoğraflarını taşıdı ve 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu. 

İstanbul Tabip Odası Başkanı Pınar Saip, "Daha çok öldük, daha çok yakınlarımızı kaybettik, daha çok hastalandık tüm bunlara rağmen pandeminin en ağır dönemlerinde bile görevimizin başındaydık. Bugün Türk Tabipleri Birliği'nin çağrısıyla Türkiye'nin dört bir yanında yitirdiğimiz meslektaşlarımızı ve sağlık çalışanlarını anıyor ve anılarının önünde saygıyla eğiliyoruz. 17 Mart 2020'den bu yana 550'nin üzerinde sağlık çalışanı 200'ün üzerinde hekim hayatını kaybetti" dedi.

Türkiye'de virüs nedeniyle ölen ilk doktor İstanbul Çapa Tıp Fakültesi Dahiliye Profesörü Cemil Taşçıoğlu da unutulmadı.

İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, "Sağlık çalışanları olarak bizim savaş alanımızdı, gerçekten Covid pandemisi başladığından itibaren savaşmaya başladık. Savaşta maalesef kayıplar olacaktı. Cemil abinin bir konuşması vardı. Cumartesi akşam bizi aradı 'Ben iyi değilim kendimi iyi hissetmiyorum gelemeyeceğim 'dedi. Korona virüs olacağı hiç aklımıza gelmemişti. Hastaneye döndüğümüzde Cemil abinin sıkıntılı bir tabloda olduğunu nefes darlığının başladığını gördük. Benim için çok kötü bir gündü. Maalesef elimizin altından kayıp gitti sevgili Cemil abimiz. Kayıplarımızla 2022 senesi korkunç bir seneydi" diye konuştu.

ANKARA TABİP ODASI: KAYBETTİĞİMİZ YURTTAŞLARIMIZ İSE 100 BİNE YAKLAŞMIŞTIR

Evrensel'in haberine göre, Ankara’da sağlık emek meslek örgütleri adına açıklama yapan Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Muharrem Baytemür, ülkede Covid-19 nedeniyle bugüne kadar 520 sağlık çalışanının vefat ettiğini söyledi. Yöneticilerin pandemi bitmiş gibi davranmasına rağmen, sağlık emekçileri ve yurttaşların ölmeye devam ettiğini belirten Baytemür, “Hekim, hemşire, sağlık işçisi gibi sağlık emeğinin parçası olan 39 sağlık branşı dahil, sağlık çalışanlarını koruyamayan bir 'salgınla mücadele politikası' toplumu da koruyamaz, nitekim koruyamamıştır. Gerçek verilerden çok uzak olduğunu belirttiğimiz resmî rakamlarla dahi Türkiye’de bugüne dek hastalanan yurttaşlarımızın sayısı 15 milyona, kaybettiğimiz yurttaşlarımız ise 100 bine yaklaşmıştır” diye konuştu.

Gazi Üniversitesi Hastanesinde yapılan açıklamada konuşan Baytemür, "Pandemi sürecinde istediğimiz 120 gün yıpranma payını bize çok görenler; ‘giderlerse gitsinler’, diyebilecek kadar minnetsiz olanlar bilsinler ki; kaybettiklerimizin haklarını sormak; emek verenlerimizin haklarını korumak için gitmiyoruz, kalıyoruz. Sağlık mücadelesi size bırakılamayacak kadar değerlidir, yaşamın özüdür, topluma karşı sorumluluğumuzdur. Topluma sözümüz var, sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine sözümüz var: Gitmeyeceğiz. Tükeniyoruz, çığlıklarımıza kulak tıkayanlar bilmelidir ki, bu toplumun parçası olan bizler kimsenin kahramanı olmak istemiyoruz: Yalnızca haklarımızı istiyoruz, haklarımızı korumak istiyoruz, toplumun sağlık hakkını korumak istiyoruz" dedi. Baytemür Covid-19’un illiyet bağı aranmaksızın meslek hastalığı sayılması için gerekli düzenlemelerin yapılmasını, yıpranma payının uygulanmasını ve ağır çalışma koşullarının düzenlemesini istediklerini belirtti.

İZMİR TABİP ODASI: TOPLUMA SÖZÜMÜZ VAR, HEKİMLERE SÖZÜMÜZ VAR: GİTMEYECEĞİZ

İzmir'de ise Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılan açıklamada İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, “Sağlık çalışanlarını, hekimleri koruyamayan bir ‘salgınla mücadele politikası’ toplumu da koruyamaz, nitekim koruyamamıştır. Bu salgınla doğru temelde mücadele etmeye devam edeceğiz, buna söz veriyoruz. Kaybettiğimiz mesai arkadaşlarımızın ailelerine bile hürmetsizlik edip Kovid-19’un Meslek Hastalığı Sayılması için illiyet bağı isteyenler, pandemi sürecinde istediğimiz 120 gün yıpranma payını bize çok görenler, ‘giderlerse gitsinler’, ‘gidişleri olsun da dönüşleri olmasın’ diyebilecek kadar minnetsiz olanlar bilsinler ki: Kaybettiklerimizin haklarını sormak; emek verenlerimizin haklarını korumak için gitmiyoruz, kalıyoruz. Sağlık mücadelesi size bırakılamayacak kadar değerlidir, yaşamın özüdür, topluma karşı sorumluluğumuzdur. Topluma sözümüz var, hekimlere sözümüz var: Gitmeyeceğiz. Sizin, bizim, hepimizin sağlığı için, emeğimiz için söyleyecek sözümüz var” dedi.

Haklarını ve toplum sağlığını korumak istediklerini söyleyen Çamlı, “Kovid-19’un illiyet bağı aranmaksızın meslek hastalığı sayılması için gerekli düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz. Hakkımız olan yıpranma payının uygulanmasını istiyoruz. Hayatımızı korumamıza yardım edecek çalışma koşulları istiyoruz. Küresel salgında kaybettiğimiz tüm sağlık çalışanlarının anıları önünde bir kez daha saygı ile eğiliyoruz. Onlara, topluma sağlıklı bir gelecek için mücadele sözümüz olsun. Anıları, sağlık hakkı mücadelemizde bize ışık olacaktır” diye konuştu.

MUĞLA TABİP ODASI: HAKKIMIZ OLAN YIPRANMA PAYININ UYGULANMASINI İSTİYORUZ

Muğla Tabip Odası, Menteşe Devlet Hastanesi önünde düzenlediği basın açıklamasıyla, "Tükeniyoruz" dedi. Açıklamayı okuyan Muğla Tabip Odası Başkanı Cafer Şahin, "Çığlıklarımıza kulak tıkayanlar bilmelidir ki bu toplumun parçası olan bizler kimsenin kahramanı olmak istemiyoruz: Yalnızca haklarımızı istiyoruz, haklarımızı korumak istiyoruz, toplumun sağlık hakkını korumak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Covid-19’un illiyet bağı aranmaksızın meslek hastalığı sayılması adına gerekli düzenlemelerin yapılmasını talep eden Şahin, Hakkımız olan yıpranma payının uygulanmasını istiyoruz. Hayatımızı korumamıza yardım edecek çalışma koşulları istiyoruz” diyerek toplum sağlığı için mücadele edeceklerini söyledi.

KOCAELİ TABİP ODASI: KİMSENİN KAHRAMANI OLMAK İSTEMİYORUZ

Gebze'de Aralık 2020'de Covid-19 sebebiyle vefat eden Yüzyıl Hastanesi Başhekimi Doktor Lütfi Çetinkaya ve ölen tüm sağlık emekçileri anıldı. Kocaeli Tabip Odası Başkanı Ömer Ardaman, "Kaybettiklerimizin haklarını sormak, emek verenlerimizin haklarını korumak için gitmiyoruz, kalıyoruz" dedi. Açıklamaya Dr. Lütfi Çetinkaya'nın eşi Dr. Gülay Çetinkaya da katıldı.

Kimsenin kahramanı olmak istemediklerini vurgulayan Ardaman, "Bu toplumun parçası olan bizler kimsenin kahramanı olmak istemiyoruz. Yalnızca haklarımızı istiyoruz. İsteklerimiz o kadar zor mu ki bizleri hedef göstermeye, itibarsızlaştırmaya, toplumla karşı karşıya getirmeye çalışmayı; haklarımızı vermeye tercih ediyorsunuz? Küresel salgında kaybettiğimiz tüm sağlık çalışanlarının anıları önünde bir kez daha saygı ile eğiliyoruz" dedi. (HABER MERKEZİ)