Salıcı: Tüzük taslağı Özel’in verdiği sözlerle uyumlu değil

CHP tüzük kurultayında konuşan İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, hakim denetiminde ön seçim getirilmemesinin, Özgür Özel'in genel başkan seçildiği kurultaydaki vaadine uymadığını belirtti.

Abone ol

ANKARA - CHP’nin bir önceki Merkez Yürütme Kurulu’nda Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olan İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, kurultayda yaptığı konuşmada ‘hakim/YSK denetiminde ön seçim’in tüzüğe girmemesini eleştirdi.

'GENEL BAŞKANIMIZIN SÖYLEDİKLERİNİ ÖNEMSİYORUM, TAKİP EDİYORUM'

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in genel başkan seçildiği kurultayda verdiği ön seçim sözünü hatırlatan Salıcı, “Genel Başkanımız tecrübeli bir siyasetçi. 10 yıla yakın bir süre grup başkanvekilliği yaptı. Ben onun neyi, neden söylediğini tartarak söylediği kanaatinde olduğu için önemsiyorum, ciddiye alıyorum, takipçisi oluyorum” dedi.

SALICI ÖZEL’İN KURULTAY KONUŞMASINI HATIRLATTI

Salıcı, konuşmasının devamında Özel’in, seçildiği kurultayda söylediği “Karar alma ve aday belirleme neredeyse tamamen merkezileşmiş. Üye ve örgüt yapısının sağlıksız olduğu iddia edilerek ön seçim terk edilmiştir. Şimdi gelin hepinize ekranlar önünde namus ve şeref sözü. Bundan sonra güç yetki ve karar örgütündür” sözlerini hatırlattı.

Bugün gelen taslak metnin Özel’in bu sözleriyle uyumlu olmadığını belirten Salıcı, Özel’in bu sözlerine sahip çıkılması gerektiğini ifade etti.

‘ÖN SEÇİMİ BİZ YENİ ANLAMADIK’

CHP örgütünün tümünün ‘ön seçim’ kavramından ‘Hakim denetiminde, bütün üyelerin katılımıyla, yüzde 5 kontenjanlı ön seçim’i anladığını belirten Salıcı, “Ön seçim sözünü biz yeni anlamadık” dedi.

‘ÖRGÜT DENETİMİNDE ÖN SEÇİM DİYE BİR KAVRAM UYDURDULAR’

Gelen tüzük taslağında ‘Örgüt denetiminde ön seçim’ diye bir kavram 'icat edildiğini' kaydeden Salıcı, “Örgüt denetiminde ön seçimin adı 40 yıldan beri eğilim yoklamasıdır. Oralara kota koyabiliyorsunuz, başka şeyler yapabiliyorsunuz” dedi.

Salıcı, hazırlanan tüzük taslağının Özgür Özel’in genel başkan seçilirken kurultay delegelerine verdiği sözle uyumlu olmadığını ifade etti.

‘İTTİFAK OLMAYACAKSA ÖN SEÇİMDEN NEDEN KAÇINIYORUZ?’

Türkiye’de CHP’nin ön seçim yapmasına uygun bir siyasi iklim olduğunu da ekleyen Salıcı, “2023’te yaygın bir siyasi ittifak vardı. Sayın Genel Başkan bugün de bahsetti. Önümüzdeki dönemde siyasi ittifak olmayacak. Siyasi ittifak maddesi taslaktan çıkarıldı. 2019’da da siyasi ittifak vardı. Dolayısıyla önümüzdeki seçimde bir siyasi ittifak olmayacaksa, CHP’liler kendi listelerinden girecekse ön seçim yapmaktan neden kaçınıyoruz?” diye konuştu.

Bir sonraki genel seçimin CHP’nin yüzde 38 olan oyunu daha yukarı taşıma seçimi olduğunu ifade eden Salıcı, “Bizim daha fazla birlik beraberliğe, daha fazla huzura ve barışa ihtiyacımız var. Ön seçim bunun için gerekli” dedi.