Samandağ TOKİ’de işçi kıyımı: Vinç üzerinde eyleme başladılar

Samandağ TOKİ'de ücretleri ödenmeden işten atılan 70 işçiden ikisi vince çıkarak intihar girişiminde bulundu. Avukat Irmak, işçilerin proje uygun iş yaptığı için firmayla sorun yaşadığını söyledi.

Abone ol

HATAY - Hatay’ın Samandağ ilçesi Mağaracık mahallesindeki TOKİ inşaatında çalışan 70 işçi, ‘işi zamanında bitirmedikleri’ gerekçesiyle ücretleri ödenmeden işten çıkarıldı. Bunun üzerine vince çıkan iki işçi intihar girişiminde bulundu. Şirket ve işçiler arasında 'orta yol' bulmak için şantiye alanına giden Samandağ Kaymakamı ve polis, firmayı ücretleri ödemeye ikna edemedi. İşçiler vinç üzerindeki eyleme devam ediyor.

'PROJEDEKİ 40 ETRİYE 20’YE İNDİRİLDİ'

İşçilerin Avukatı Cuma Irmak, şirketin işçileri "zamanında işi bitiremedikleri" gerekçesiyle işten çıkardığını ve ödeme yapmak istemediğini belirtti. İşçilerin ise işin zamanında bitmemesinin sebebinin malzeme gelmemesi olduğunu vurgulayan Irmak, “İşçiler, projede 40 etriye (kolon ve kirişleri saran, inşaat çeliği donatısı) olduğunu ama bunun 20 etriyeye indirildiğini söylüyor. İşçiler binaları projeye uygun yapmak istiyor, tabii malzeme yetersiz kaldığından iş zamanında bitmiyor. Şirket de iş zamanında bitmediği için işçileri ücret vermeden çıkarıyor. İki işçi saatlerdir vinç üzerinde. Kaymakam gitti, kolluk herkes gitti. İşçiler geceyi vinç üzerinde geçirecek” diye konuştu.

'BİZİ BU MEZARLIKLARA KOYMAK İSTİYORLAR'

İşçilerin binalarda sorun olduğunu söylemesi üzerine inceleme yaptığını söyleyen Avukat Cuma Irmak, şunları aktardı: “Ben bu işin uzmanı değilim ama binaları gezdim. Donatı ve etriyelerde sorun olduğu belli. İşçiler de aslında buna itiraz ediyor. Biz hem işçilerin sorunu çözülsün, haklarını alsın istiyoruz hem de bağımsız mimar ve mühendislerden oluşan bir ekip gelip binaları kontrol etsin. Eğer binalar sorunluysa sorumlular hakkında dava açılmasını istiyoruz. 6 Şubat’ta bir felaket yaşadık, şimdi bizi yine bu mezarlıklara koymak istiyorlar.”
İşten atılan işçiler bu geceyi şantiyede geçireceklerini, gündüz siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla bir basın açıklaması yapacaklarını ifade etti.