Samandağ'da moloz protestosu: 'Hâlâ enkaz altındayız'

6 Şubat depremlerinin ikinci ayında Samandağ'da halk sokağa çıktı. “Bu kenti yeniden kuracağız” diyen Samandağlılar, moloz ve asbest tehlikesine dikkat çekti.

Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - 6 Şubat Maraş merkezli depremlerin üzerinden 60 gün geçti. Samandağ ilçesinde Deprem Dayanışması İkinci Ay Yürüyüşü düzenledi. Samandağlı depremzedeler, Deniz Hastanesi önünden, Abdullah Cömert Parkı’na kadar yürüdü.

Karanfiller, bahurlar ve reyhan dalları taşıyan Samandağlılar, “Buradaydık, buradayız, burada olacağız! Sevgiden tuğlalarla yeniden kuracağız bu kenti” yazılı pankart arkasında yürüdü.

'KEL DAĞI DURDUKÇA ASİ AKTIKÇA BURADA OLACAĞIZ'

Yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşundan sonra Hatay Deprem Dayanışması'ndan Cansel Arslan, “Sizlere yıkılan evlerimizden, ışıksız sokaklarımızdan işyerlerimizin ve okullarımızın enkazlarının arasından sesleniyoruz. Musa Dağı ve Kel Dağı yerinde durdukça, Akdeniz önümüzde dalgalandıkça, Asi Nehri yanı başımızda aktıkça Samandağ ve Samandağlılar yaşayacak” diye konuştu.

'BUGÜN ANMA DEĞİL HESAP SORMA GÜNÜ'

KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kaplan, depremin 60’ıncı gününde acının ve öfkenin diri olduğunu belirterek, “Keşke biz buraya 6 Şubat’ta yaşanan bir depremde ölenleri anmak için gelmiş olsaydık. Biz 6 Şubat’ta depremden ölmedik. Yıllardır iktidarı boyunca talana, ranta dayalı bir sistem kuran iktidar, burada ve 11 ilde halkı enkaz altında ölüme terk etti. Biz 6 Şubat’ta tam bu zamanlarda enkazdan enkaza koşarken bir arama kurtarma ekibi bile gelmedi buraya. Tek bir yetkili yanımızda olmadı” şeklinde konuştu.
Kaplan, bugünü depremde ölenlerin anması olarak görmediklerini, bunu bir katliama dönüştüren iktidardan hesap sormak olarak gördüklerini vurguladı.

YEŞİLKÖYLÜLER YİNE NÖBETTE

Günlerdir moloz dökümüne itiraz eden Samandağ Yeşilköy mahallesinde halk yine nöbetteydi. “Depremden ölmedik, tozdan, asbestten öleceğiz” diye tepki gösteren halkın eylemine dün HDP İl Eşbaşkanı Naim Özbek ve HDP Hatay Milletvekili Barış Atay da katıldı.

Depremzedelerin acısını dahi yaşayamadığı 60 günlük bir süreç yaşandığını söyleyen Atay, “Önce erzak, sonra su, konteyner, barınma gibi temel ihtiyaçlar için şimdi de içinde ne tür kimyasal olduğunu bilmediğimiz ve insanların zorlukla bulduğu çadırların karşısına dökülen molozlarla uğraşıyoruz” dedi. Yaşam nöbeti jandarmayla korunan moloz döküm alanının alkışlarla protesto edilmesiyle son buldu.