Samanyolu hep sarmal değildi: Galaksinin şekli nasıl değişti?

Yeni yayınlanan bir araştırma, galaksiler arasında meydana gelen çarpışma ve birleşmelerin kozmik evrim sürecine yön veren bir ‘doğal seleksiyon’ türü olduğunu ortaya koydu.

DUVAR - Galaksilerin bir kısmının 'şekil değiştiren' yapısını sarmalayan yüz yıllık bir esrar perdesi aralandı ve bu süreç sonucunda Samanyolu galaksimizin ortaya çıkışından beri bugünkü sarmal görüntüsüne sahip olmadığı ortaya çıktı. Gökbilimci Alister Graham, ‘galaktik türleşme’ diye bilinen bir süreçte galaksilerin nasıl olup da bir şekilden diğerine dönüştüğünü ortaya koymak amacıyla eski ve yeni gözlemlere başvurdu. Araştırma, galaksiler arasındaki çarpışmaların ve sonrasında gerçekleşen birleşmelerin kozmik evrim sürecine yön veren bir ‘doğal seleksiyon’ türü olduğuna işaret etti. Bu, Samanyolu’nun kozmik şiddet sicilinin yalnızca bizim galaksimize has olmadığı anlamına gelir. Dahası da var. Graham, “Mesele, orada en güçlü olanın hayatta kalması. Astronomi artık yeni bir anatomi setine ve en sonunda galaksi türleşmesinin, galaksilerin kütleçekim tarafından belirlenen kaçınılmaz birleşmesi yoluyla gerçekleştiğini gösteren evrimsel bir çizgiye kavuştu" açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı
Nefise Karatay, Survivor’ı anlattı Son anket: Birinci parti değişti, oy farkı en az 3 puan 'Şahmaran'ın yeni sezonundan ilk fotoğraflar İslam Memiş'ten altın, dolar ve bitcoin uyarısı: Perşembeye hazır olun Dünya sıralamasında zirve değişti: Süper Lig'den iki takım İlk 30'da AK Parti en düşük emekli maaşı için harekete geçti: Rakam belli oldu