SAMÇEP: Kocadağ'da orman santral için yok ediliyor

Kocadağ’daki ağaç kesimi için İl Orman Müdürlüğü bakım çalışması derken, Samsun Çevre Platformu biyokütle santralinin ihtiyacı için kesim yapıldığını savunuyor.

Abone ol

SAMSUN - Atakum ilçesinde bulunan Kocadağ'daki ormanların geniş yollar yapılarak ve gençleştirme çalışmasıyla yok edildiği iddia edildi.

Samsun İl Orman Müdürlüğü her şey kontrol altında derken, SAMÇEP Sözcücü Mehmet Özdağ, ağaç katliamının biyokütle santralleri için yapıldığını ileri sürdü.

ÇOK SAYIDA AĞAÇ KESİLDİ

Yaklaşık 1350 rakıma sahip Kocadağ,  doğal güzelliği ile bilinen doğa sporları için tercih edilen bir bölge. Kocadağ’daki ağaç kesimini gören çevreciler duruma sosyal medyadan tepki gösterirken, İl Orman Müdürlüğü yapılanın bakım ve gençleştirme çalışması olduğunu açıkladı. Ağaçların kesildiği bölgede inceleme yapan Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP) Sözcüsü Mehmet Özdağ ve çevreciler, orman içinde açılan geniş yolların olduğunu ve çok sayıda ağacın kesildiğini tespit etti.

‘AĞAÇLAR BİYOKÜTLE SANTRALLERİ İÇİN KESİLİYOR’

Özdağ burada yaptığı açıklamada, son yıllarda devlet desteğiyle çeşitli şehirlerde 106 tane biyokütle santrali açıldığını ve santrallerde orman ürünleri yakılarak enerji elde edildiğini belirterek şöyle konuştu:

Mehmet Özdağ

"Maalesef uzun yıllardır ülkemizin doğal, kültürel varlıklarını ve miraslarını ticari meta olarak gören siyasi anlayışın, ormanları korumakla yükümlü kamu kurumlarına da sirayet ettiğini görmekten endişeliyiz. Son yıllarda dözviz ve TL arasındaki kur farkının açılması ile iç piyasaya yönelen orman sanayicilerinin ağaç ihtiyacı ve olağanüstü kamusal destekler verilen biyokütle enerji santrallarının yakacak odun ihtiyacı, orman varlığımız üzerinde büyük stres yaratmaktadır. Orman Genel Müdürlüğü ve taşra teşkilatının, orman ürünleri sanayicilerinin ile biyokütle enerji santrallarının baskı altında kaldığı görülmektedir. Siyasi iktidar ve Samsunlu üyeleri Orman teşkilatı üzerindeki baskıları kaldırmak ve ormanlarımızı korumakla yükümlüdür. Ormanlarımızı, ovamızı, suyumuz, sahillerimizi kısacası Samsun’umuzu korumak için demokratik ve hukuki haklarımızı sonuna kadar kullanmaya devam edeceğiz."  (DUVAR)