Samsun Kavak Cezaevi'ndeki darp ve işkence iddiaları Meclis gündeminde

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, Samsun Kavak Cezaevi'nde darp ve işkence iddialarıyla ilgili soru önergesi verdi.

Abone ol

DUVAR - DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, Samsun Kavak S Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndaki darp, baskı, işkence ile ziyaretçi ve telefon yasağı, tek hücre cezası, nakil süreçlerinin durdurulması gibi keyfi uygulamalara ilişkin iddiaları Meclis gündemine taşıdı. Cupolo, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Önergede, şu ifadeler yer aldı:

“Samsun Kavak S Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda kalan siyasi mahpus yakınlarından tarafıma aktarılan bilgilere göre infaz kurumu idaresi tarafından; iki haftayı aşkın bir süredir mahpuslara her türlü darp, baskı, işkence edilmekte; ziyaretçi ve telefon yasağı, tek hücre cezası, nakil süreçlerinin durdurulması gibi keyfi uygulamalara gidilmektedir. Mahpusların işkence ve kötü muamele ile diğer tüm insan onuruyla bağdaşmayan bu yeğin baskı çemberini kırmak için ölüm orucuna hazırlandıkları aktarılanlar arasındadır.

Birleşmiş Milletler Kişisel ve Siyasal Haklar Uluslararası Sözleşmesinin 10 uncu maddesine, BM Mahpusların Islahı İçin Temel Prensiplerin 1 inci maddesine, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 3 üncü maddesine, Anayasa’nın 17 inci maddesine ve Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Tüzük’ün 46 ıncı maddesine aykırı; açıkça suç olan bu iddialar derhal aydınlatılmalıdır.”

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a şu soruları yöneltti:

“1. Samsun Kavak S Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna ilişkin iddialar doğru mudur? Buna ilişkin soruşturma açılmış mıdır? Açılmışsa soruşturmanın akıbeti ne olmuştur? Bir soruşturma açılmamışsa henüz, ne zaman açılacaktır?

2. Samsun Kavak S Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu idaresine verilen hak ihlali/hak talebi konulu dilekçe sayısı kaçtır? Bu dilekçeler hakkında nasıl bir işlem tesis edilmiştir?

3. 2024 yılı başından bu yana söz konusu cezaevi idaresi, kaç siyasi mahpusa ziyaretçi ve telefon yasağı vermiştir? Gerekçeleri nelerdir?

4. 2024 yılı başından bu yana söz konusu cezaevi idaresi, kaç siyasi mahpusa tek hücre cezası vermiştir? Gerekçeleri nelerdir?

5. 2024 yılı başından bu yana söz konusu cezaevi idaresi, kaç siyasi mahpusa ziyaretçi ve telefon yasağı vermiştir? Gerekçeleri nelerdir?

6. Sistematik hale gelen işkence ve kötü muamele vakalarına ilişkin Bakanlığınıza her türlü kanaldan bugüne kadar kaç şikayet gelmiştir? Kaçı hakkında soruşturma açılmıştır?”