Samsun ovaları santral ve hal tehdidi altında: Suç duyurusu yapıldı

Samsun’un Çarşamba ve Bafra ovalarındaki projeler köylüler tepkili. Çarşamba Ovası’na biyokütle santrali kurulurken, çiftçiler meyve sebze hali projesinin iptali için dava açtı.

Abone ol

SAMSUN - Çarşamba Ovası'na bölge halkı ve çevreci derneklerin karşı çıkmasına ve açılan davalar devam ederken, ovaya biyokütle santrali yapıldı. Santral bir süre çalıştıktan sonra açılan davalar tek tek sonuçlanırken, santral için verilen ÇED gerekli değildir raporu iki ayrı davada iki kez iptal edildi.

Yetkililer tarafından mühürlendiği belirtilen santralin halen daha çalıştığını iddia eden köylüler, yetkililer hakkında görevlerini yapmadıkları için suç duyurusunda bulundu.

KÖYLÜLER DAVA AÇMAYA BAŞLADI

Büyükşehir Belediyesi'nin Türbe Mahallesi'nde tarım arazileri üzerine planladığı meyve sebze hali projesi ile ilgili imar planlarının ilçe belediye meclisinde kabul edilmesi üzerine, köylüler yeniden harekete geçti. Üreticiler tepki çeken proje için mahkemeye giderek dava açmaya başladı. Üreticilerden Nurettin Genç, iki ayrı dava açtıklarını belirterek, "Burası ülkenin en verimli topraklarından birisi. Biz bu ovadan yılda üç defa ürün alıyoruz. Şu anda tarlada ürünler var. Bu verimli tarım araziler üzerine hal yapmak akıl işi değil. Başka bir alan mı kalmadı? Biz onlara başka yer önerdik ama kabul etmediler. İki dava açtık, açmaya da devam edeceğiz. Ovanın ortasına hal istemiyoruz" diye konuştu.

BAFRA OVASI’NIN ORTASINA HAL

Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hasan Çobancı, meyve ve sebze halinin yapılacağı alanın Bafra Ovası koruma alanı içerisinde kaldığını söyledi. Çobancı, "Halin yapılacağı yer Bafra Ovası koruma alanı içerisinde kalıyor. Ayrıca bu alan DSİ sulama sahasının içerisinde kalan, birinci sınıf mutlak tarım arazisidir. Talep edilen alan ile ilgili Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ile TEMA temsilcisinin karşı oylarına rağmen Toprak Koruma Kurulu Toplantısı'nda söz konusu alanın, tarım dışı amaçlı kullanılmasına izin verilmiştir. Samsun İli Toprak Koruma Kurulu, ‘Bafra ilçesi meyve sebze hali yerinin tarım dışı amaçlı kullanılmasında kamu yarı olduğu, alternatif alan bulunmadığı ve ulaşım kolaylığı gibi nedenler göstermiştir’ diyerek 18 hektarlık alanın tarım dışı kullanılacağını açıkladı” diye konuştu. Çorbacı, ovaya halin yapılması sonucunda, zamanla betonlaşmanın artacağına dikkat çekti. (DUVAR)