Samsun'un köklü firması KÖYTÜR iflas etti

Samsun'un Kavak ilçesinde fabrikası bulunan KÖYTÜR ile ilgili mahkeme iflas kararını verdi. CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu iktidarı, "Sahte fabrika açılışlarını bırakın iflaslara bakın" diyerek eleştirdi.

Abone ol

HAYDAR ÖZTÜRK

SAMSUN - Beyaz üretimi yapan KÖYTÜR fabrikasıyla ilgili iflas kararı üzerine 350 kişinin işsiz kaldığı belirtildi. 

CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, mahkemenin KÖYTÜR ile ilgili verdiği iflas kararının ardından iktidara tepki gösterdi. KÖYTÜR firmasının Samsun'un ulusal markalarından biri olduğunu kaydeden CHP Milletvekili Hancıoğlu, firmanın uzun bir süredir mali zorluklar yaşadığına dikkati çekti. Hancıoğlu şunları kaydetti: "Mahkeme'nin verdiği iflas kararıyla birlikte, Samsun'un Kavak ilçemizdeki tesislerde 350 çalışan, tedarikçiler, nakliyeciler bir anda işlerinden oldular. Yaşam koşullarının giderek zorlaştığı, alım gücünün günden güne azaldığı şu zor dönemde Samsun'da, aileleriyle birlikte 5 bin kişi daha ekmeğinden oluyor. KÖYTÜR'ün iflası, tedarikçi konumundaki kümesler için de tam bir kaos ortamı yaratıyor. Bu firma için üretim yapan yaklaşık 200 kümes büyük bir belirsizliğin içine sürükleniyor. Bu kümesler üretimi sürdürseler dahi, artık o ürettiklerini işleyecek bir tesis yok. Bu kümesler tarımsal kalkınma kredileriyle, 5 yıllık üretim taahhütleriyle açılmıştı. Şimdi bu taahhütler de yerine getirilemeyecek, kümes işletmecileri de batağa sürüklenecek. Ülkemiz, Samsun'umuz, Kavak ilçemiz böyle bir tabloyu hak etmiyor. Bugün ekonomiyi yöneten anlayış, hala bu iflasları görmezden geliyor, sahte fabrika açılış törenleriyle gerçekleri gizlemeye çalışıyor."

'TEHLİKELİ BİR SÜRECİN İŞARETİ'

"Ve aynı irade, istediği anda istediği firmayı iflastan kurtarmak için kamu bankalarını seferber ediyor. Bunun en sıcak örneği, KÖYTÜR'le benzer süreci yaşayan ve bir talimatla bütün borçları devlet bankalarınca üstlenilerek iflastan kurtarılan firmadır. Bu iflası sadece bir işletmenin iflası olarak göremeyiz. Bu şehrin, bir ilçenin ekonomisini çökertecek kadar tehlikeli bir sürecin işaretidir. Bugün ekonomiye ilişkin pembe tablolar çizen iktidarı bu ve benzeri çöküşleri önlemek üzere göreve davet ediyorum."

KÖYTÜR'ÜN TARİHÇESİ

2000'li yıllar öncesi vakıf bünyesinde üretim yapan KÖYTÜR, 2001 yılında iflas ederek kapanmıştı. Samsun'un Kavak ilçesinde bulunan KÖYTÜR fabrikası kapandıktan sonra 2002 yılında kurulan YEMSEL Tavukçuluk A.Ş tarafından satın alınarak yapılan yeni yatırımlarla tekrar faaliyete geçirilmişti. 2002 yılından bu yana YEMSEL Tavukçuluk A.Ş tarafından işletilen KÖYTÜR 2015 yılında da iflas erteleme talebi ile mahkemeye başvurmuş fabrikaya kayyum atanmıştı. Gelinen süreçte ise Yemsel Tavukçuluk A.Ş bünyesinde bulunan beyaz et üretim ve tedarikçisi KÖYTÜR ile ilgili 2020 yılı Ekim ayında mahkemede iflas kararını onayladı. Şirketin, mahkemenin verdiği iflas kararına itiraz etmesi bekleniyor.