Sanat emekçileri yasaklara tepkili: Hayatı değil salgını bitirin

Pandeminin yeniden artmaya başlamasıyla birlikte, yeni önlemler gündeme geldi. Sosyal hareketliliğin önlenmesi için ilk alınan tedbirlerden biri saat 22:00'dan sonra restoran ve eğlence mekanlarının kapatılması oldu. Ancak kültür sanat ve eğlence sektöründe çalışan insanların hayatlarını nasıl devam ettireceğine ilişkin bir uygulamanın olmayışı sanat ve eğlence sektöründeki insanların tepkisine neden oldu.

Abone ol

Osman Çaklı

UŞAK - Korona virüsü yayılımının yükselişe geçmesiyle birlikte alınan tedbirler kapmasında restoran, kafe, bar gibi eğlence mekanlarının akşam saat 22.00’de kapatılmasına karar verildi. Yasaklara tepki gösteren sanatçılar ve eğlence sektörü emekçileri İzmir Alsancak'ta 3 gündür eylem yaparak dayanaksız kısıtlamaları protesto ediyorlar.

Pandemi döneminde getirilen kısıtlamalarla işsiz kalan sanatçılar, hayatlarını idame ettirdikleri işi yapamadıklarını söylüyor.

'KÜLTÜR SANAT ALANINA YAPILAN BASKI KALDIRILSIN'

Türkiye'yi tekrar etkisi altına alan korona virüsü önlemek adına alınan tedbirlerin ilk olarak eğlence sektörüne saat kısıtlaması olarak yansıtılmasının bir tercih olduğunu ileri süren sanatçılar, "Saat 21:00'da bulaşan virüs saat 22:00'dan sonra bulaşmıyor mu?" diye soruyor.

Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde her akşam yasağın başladığı 22:00'da enstrümanlarıyla bir araya gelen sanatçılar sessiz protesto gerçekleştirerek, soruna kalıcı çözüm üretilmesini istiyor. Eylem yapan sanatçılar adına görüştüğümüz müzisyen Serdar Türkmen, getirilen yasakla, eğlence sektöründeki tüm emekçilerin etkilendiğini dile getirdi. Eğlence dünyasında kazandığı ücretle hayatını idame ettirenlerin sayısının az olmadığına dikkat çeken Türkmen, "Biz özellikle işletmeler, işletme çalışanları, sanatçılar bu yasaklardan en çok etkilenen gruplarız. Yasağa karşı sokağa çıktık. 'Ne için sokakta bekliyorsunuz?' derseniz, kültür sanat alanına yapılan baskının ortadan kaldırılmasını bekliyoruz..." ifadelerini kullandı.

'HEM SES SİZ HEM SESSİZ OLUN'

Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde 3 gündür eylemlerini sürdüren sanatçı ve eğlence sektörü emekçileri, pandemi kurallarına uyduklarının altını çizerek, eğlence sektöründe çalışan insanların meslek gruplarını ifade eden materyaller ile eyleme katıldığını söylüyor. Eylemi yarım saat sürdürdüklerini belirten Serdar Türkmen, eylemin 3 ana talebinin olduğunu ifade ederek, "22:00 yasağının kaldırılmasını istiyoruz. İkinci talebimiz, pandemi sürecinin başından beri sürekli mağduriyet yaşayan, kültür sanat ve eğlence sektöründen maddi kazanç sağlayan insanlara destek sunulması ve SGK prim borçlarının silinmesi, vergilerin ötelenmesi ya da silinmesi. Üçüncü talebimiz ise her kriz döneminde, ilk bedelin bizim sektörümüze ödetilmesine karşı çıkıyoruz. Yani bu alana dokunmayın diyoruz" şeklinde konuştu.

Eylemin Türkiye'nin muhtelif kentlerine dağıldığını söyleyen Türkmen, "Datça, Mersin, Adana, Ankara ve İstanbul'da başladı. Diğer illere de yayılacağını ön görüyoruz" dedi.

Sözlerine "hayatı değil, korona virüsü bitirin" cümlesini de ekleyen Serdar Türkmen, konunun muhataplarının çok geniş olduğunu, seks işçilerini, taksicileri ve diğer işletmeleri de etkilediğini, bir kesimin komple mağdur edildiğini ve herkesi 'hem ses siz olmaya hem de sessiz olmaya' davet ettiklerini vurguladı.

'ÖRGÜTLÜ OLMAZSAK KÜLTÜR SANAT MEVZİLERİNİ KAYBETMEYE DEVAM EDECEĞİZ'

Serdar Türkmen son olarak şöyle konuştu;

"Biz yaptığımız toplantılarda Türkiye dışındaki ülkelerin sanatçılara nasıl yaklaştığına baktık. Kültür sanat alanında emek veren insanlara destekte bulunulduğunu gördük. Türkiye'de de bu yardımın yapıldığı söyleniyor ama biz bunun nereye yapıldığını göremedik ve bilemiyoruz. Biz örgütsüz olduğumuz, bir arada olamadığımız sürece kültür sanat ve eğlence mevzilerini kaybetmemiz devam edecek. Bir anlamda örgütlü olmamız bu mevzileri korumamız gerekiyor. Aslında sorumluluğumuz da budur."

Sanatçılar, #HayatıDeğilCovidiBitirin etiketiyle sosyal medyada da duruma tepki gösteriyor.