Sanatçılar ve yazıtlar kenti Teos...

Tarihte ilk kez Sanatçılar Birliği’nin kurulduğu kent olan Teos, yazıtlarıyla da oldukça dikkat çeken kentlerden birisi...

Antik Yunan mitolojisinde şarabın, neşenin ve tiyatronun tanrısı Dionysos’u kendine mal eden pek çok Yunan kentinden biridir Teos.

Milattan önce 3'üncü yüzyılda şair, müzisyen ve tiyatroculardan oluşan sanatçılara kapılarını açtı ve tarihte ilk kez Sanatçılar Birliği’nin kurulduğu kent oldu.

Sanatçılar, tanrı adına düzenledikleri pek çok şenlik ve bayramla kentin adını geniş coğrafyalara duyurdu. Ancak Dionysos Sanatçılar Birliği’ne verilen ayrıcalıklar, zamanla sorun haline geldi.

Teoslular kendi iradeleri ile yaklaşık 100 yıl önce kentlerine aldıkları sanatçıları, bu kez de huzursuzluk yarattıkları ve kent gelirlerine ortak oldukları gerekçesiyle sürgün etti.

Teos, yazıtlarıyla da oldukça dikkat çeken kentlerden birisi. Özellikle Helenistik ve Roma dönemi hakkında önemli bilgiler veren yazıtlar arasında vakıf yazıtları, kral mektupları ve başka kentlerle yapılan anlaşmalar bulunuyor.

Helenistik dönemin en ünlü mimarı Hermogenes’in eseri olan Dionysos tapınağı kuşkusuz ki Teos’un en ünlü yapısı.

(KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)

Munzur’da tenbûr atölyesi: Dünyanın dört bir yanından katılımcı geldi Genco Erkal'a veda: 'Yeni kuşaklara Nâzım Hikmet'i sevdirdi' Anadolu'nun gladyatör diyarı: Stratonikeia Canozan: Ağlama Ben Ağlarım, benim için dönüm noktası Romantik komediden gerilime: Baby Reindeer Kürtçe albüm çıkaran Fransız şarkıcı Eleonore: Ben Kürtlerin aynasıyım