Sandıklı'da patates hasadı: 'Maliyetin altında satış yapıyoruz'

Afyon'un Sandıklı ilçesinde patates hasadı başladı. Üreticiler fiyatların düşüklüğünden ve artan maliyetlerden yakınarak ihracatın kolaylaştırılmasını istedi.

Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin önemli patates üretim merkezlerinden Afyon'un Sandıklı ve köylerinde 4 ay sürmesi beklenen hasat dönemi başladı. Tarlada özel makinelerle sökülen patatesler işçiler tarafından özenle çuvallara konuyor. Satışa hazır hale gelen patatesler kamyonlara yüklenerek İstanbul, Ankara, İzmir gibi Türkiye'nin birçok iline gönderiliyor. İlçede 800'ün üzerinde patates üreticisi 40 bin dekar alanın üzerinde ekim yaptı.

Dekarından 4 ila 7 ton arasında verim alınan patateslerin kilogramı 4 ile 5 liraya satılıyor.

'ARADA KOMİSYONCU KAZANIYOR'

DHA'nın haberine göre hasat yapan üreticileri ziyaret ederek bilgi alan Sandıklı Ziraat Odası Başkanı Mustafa İnci, bu yıl fiyatların düşük olduğunu, bu yüzden üreticinin zarar ettiğini söyleyerek, patates ihracatından kolaylık sağlanmasını istedi. Oda Başkanı Mustafa İnci, "Şu anda üreticilerimize patatesin maliyeti 7 ila 8 lira civarındayken patatesler tarlada 4 ila 5 liraya satılıyor. Markete düştüğünde bu patatesler 12- 13 liraya hatta 15 liraya kadar çıkıyor. Arada makas çok fazla. Bu patatesin para etmesi için çiftçinin yok olmaması için ihracatın açılması gerekiyor. Bu sene bizim öğrendiğimiz bilgiye göre ihracatta ton başı 150 dolar vergi istiyorlar. Bu verginin kaldırılıp çiftçiye destek olunması gerekiyor. Bizim burada patates hasadı temmuz ayında başlayıp 11'inci aya kadar devam ediyor. Ama şimdi başlamasını bitmesini bırak, çiftçi tarlada bitik. Çalışan bayanlarımız kazanıyor, çuvalcımız kazanıyor. Arada komisyoncu kazanıyor çiftçiye geldi mi komple zarar" dedi.

Patates üreticilerinden Ali Kama, "Patateslerimizin hasadını yapmaktayız. Maliyetlerimizin yüksek olması, nisan ayında yaşanan don olayından dolayı patates üretimimiz çok zayıf, fiyatlarımız da çok düşük. Dekar maliyeti 20 ila 25 bin lira arasındadır. Şu anda maliyetin altında satış yapmaktayız. Bunun çözümü de dışarıya ihraçtır. İhraç olurken de ton başına 150 dolar vergi alınmaktadır. Bu verginin sıfırlanıp ihracatçıya destek olunmalıdır" diye konuştu.

(HABER MERKEZİ)