'Sansüre karşı özgürlüğü savunuyoruz'

Free Web Turkey platformunun kampanyası için konuşan yayıncı ve sanatçılar, düşünce ve ifade özgürlüğünün korunması ve geliştirilmesi çağrısı yaptı.

Abone ol

DUVAR - Sanatçı ve LGBTİ+ hakları aktivisti Zeynep Esmeray, tiyatro oyuncusu Rugeş Kırıcı, Avesta Yayınevi kurucularından Abdullah Keskin ve oyuncu Levent Üzümcü, Free Web Turkey platformunun sansüre karşı yürüttüğü kampanya için hazırlanan videoda ifade özgürlüğünün korunması çağrısında bulundu.

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği'nin (MLSA) Youtube hesabından “Sansüre karşı özgürlüğü savunuyoruz” başlığıyla paylaşılan videoda konuşan Zeynep Esmeray, sosyal medyayı aynı zamanda bir sahne olduğunu belirtti.

Esmeray, “Sosyal medya hayatımızda koca bir sahne. Ürettiklerimizi bu sahne üzerinden paylaşmak istiyoruz. Bizim için paylaşım ve haberleşme alanıdır. Karar vericiler ve yargı bu alanı korumakla yükümlüdür. Sansüre hayır diyoruz” şeklinde konuştu.

'SAHNELERDE KENDİ DİLİMİZLE HAYKIRACAĞIZ'

Dario Fo'nun oyunu 'Bêrû' (Yüzsüz) eserinin İBB Şehir Tiyatrosu bünyesinde sahnelenmesine izin verilmediğini hatırlatan tiyatro oyuncusu Rugeş Kırıcı şunları söyledi:

Yıl 2020. Kürtçe tiyatro oyunumuz İstanbul'da yasaklandı. Ben inanıyorum ki tarih sayfalarına bir utanç olarak yazılacak ve bu her zaman dile getirilecektir. Kürt sanatının ve Kürt halkının hikayesi birlikte yürüyor. Biz de nefes almak için ve hayat için sahnelerimizde kendi dilimizle sonuna kadar haykıracağız. Çünkü bir dilin ve kültürün yasaklanması aynı zamanda bir halkın yaşamının yasaklanmasıdır.”

'DEVLETLER İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜN ÖNÜNÜ AÇMAKLA YÜKÜMLÜ'

Avesta Yayınları'nın kurucularından Abdullah Keskin de “Düşünce ve ifade özgürlüğü olmazsa olmazdır. Devletler, yasalarla düşünce ve ifade özgürlüğünü engellemek değil önünü açmakla yükümlü olmalıdırlar” dedi.

Oyuncu Levent Üzümcü ise Türkiye'nin de taraf olduğu ve Birleşmiş Milletler'de 1948 yılında kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ni hatırlattı:

“Ülkemizin de altında imzasının olduğu İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 19'uncu maddesini sizinle paylaşmak isterim: Her ferdin fikir ve fikirlerini açıklamak hürriyetine hakkı vardır. Bu hak fikirlerinden ötürü rahatsız edilmemek, memleket sınırları mevzubahis olmaksızın malumat ve fikirleri her vasıta ile aramak, elde etmek veya yaymak hakkını içerir.” (HABER MERKEZİ)