Şap hastalığında kış tedirginliği: ‘Tekrar yayılabilir’

Çiftçiler, kışın yaklaşmasıyla şap hastalığının tedirginliğini yaşamaya başladı. Uzmanlar, hastalığın tekrar yayılmaması için aşılamanın tek seferle kalmaması gerektiğini belirtiyor.

Abone ol

Emrullah Bayrak

ERZURUM - Yaz mevsiminde Türkiye genelinde görülmeye başlanan yurt dışı kaynaklı SAT-2 serotipi şap hastalığı, hayvancılıkla uğraşan çiftçileri zor durumda bıraktı. Hastalık sebebiyle binlerce hayvan öldü. Şu sıralar ölümcül etkisini yitirmiş olan şap hastalığının, kış mevsiminde hayvanların doğadan ahırlara toplanmasıyla tekrar artacağından endişe ediliyor. Bunun önüne geçebilmek için Tarım ve Orman Bakanlığı, 1 Eylül itibariyle ülke genelinde şap aşılama kampanyası başlattı. 17 Kasım 2023'te sona erecek olan kampanya ile tüm büyükbaş hayvanların aşılanması bekleniyor. 

Erzurum ve Ağrı Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Kubilay Aktaş

‘DIŞARIDAKİ HAYVANLA TEMAS KESİLMELİ’

Erzurum ve Ağrı Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Kubilay Aktaş, şu an aşılamanın sahada yoğun bir şekilde devam ettiğini söyledi. Aşılamanın bir kere yapılıp sonra bırakılamayacağını söyleyen Aktaş, "Aşıda önemli olan antikor oluşturabilmektir. Aşıların ara ara yoğun bir şekilde yapılması gerekir. Şu an şap hastalığı, hem öldürücülük hem de bulaşıcılık açısından daha az etkili. Ama kış döneminde dışarıda otlayan hayvanlar bir araya gelecekleri için şap hastalığının tekrar yayılma riski bulunuyor. Bu riski ortadan kaldırmak için bakanlığın aşı programı yerinde oldu. Umarız belirlenen takvim içerisinde aşılama işlemi biter" dedi. 

Aktaş ayrıca çiftçilere kış dönemi için de şu uyarıyı yaptı: "Dışarıdan hayvan alındığında kesinlikle bir süre ayrı bölümde tutulması gerekiyor. Çünkü bu hayvanda şap hastalığı varsa ahırdaki tüm hayvanlara bulaşacaktır."

‘ŞAP HASTALIĞINDAN ÖLEN HAYVANLAR İÇİN TAZMİNAT VERİLMİYOR’

Ardahan Ziraat Odası Başkanı Latifşah Sural da yaz dönemine göre, şu an şap hastalığından dolayı ölen hayvanların yok denecek kadar az olduğunu ifade etti. Hastalığın yoğun yaşandığı zamanda çok büyük zayiatlar verdiklerini anlatan Sural, sadece Ardahan genelinde 3 bin 500 hayvanın öldüğünü tespit ettiklerini söyledi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan zararlarının karşılanmasını istediklerini fakat bu çağrılarına bir karşılık bulamadıklarını dile getiren Sural, şunları ifade etti: "Şap hastalığı kapsamındaki hayvan ölümlerinin tazminat kapsamına alınmasını istiyoruz. Ancak buna şimdiye kadar sıcak bakılmadı. Türkiye genelinde 25 bin hayvan öldü. Bu hem ülkemiz için hem de çiftçilerimiz için büyük bir ekonomik kayıp. Ülke geneli hayvan kaybı çok olduğu için bakanlık tazminat olayına girmek istemiyor. Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) da hayvanlarımızı sigorta ettirmemize rağmen şap hastalığından ölen hayvanlar için tazminat ödemiyor. Bize 'hayvanı kurt yiyecek veya kayadan düşecek ki, o hallerde tazminat verelim' diyorlar."

Ardahan’da da aşılamanın devam ettiğini belirten Sural, kış mevsiminde bu hastalıktan korunmanın tek yolunun aşı olduğunu ifade etti.