Sarıalan'da madene geçit yok: Havama, suyuma, toprağıma dokunma

Balıkesir Sarıalan'da CVK Madencilik tarafından yapılmak istenen projenin halkın katılımı toplantısında, bölge halkı ve çevre aktivistleri şirketi protesto etti.

Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR - Balıkesir'in Altıeylül ve İvrindi ilçeleri sınırlarında bulunan Sarıalan köyü mevkiinde faaliyet gösteren CVK Maden İşletmeleri tarafından “Altın, Bakır Maden Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi” yapılması planlanıyor. Söz konusu proje için mayıs ayında ÇED olumlu kararı verildi. Karara TMMOB başta olmak üzere bölge halkı ve çevre aktivistleri karşı çıkarken, açılan dava ise sürüyor.

Tepkilerin ardından şirket, davaya konu maden alanı ile ilgili ikinci bir dosya hazırlayarak yeni bir ÇED süreci başlattı. Bu projenin 'halkın katılımı toplantısı' ise bugün Sarıalan Köyü meydanında yapıldı. Toplantıya bölge halkının bir kısmı katılırken, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Burhaniye Çevre Platformu, Balıkesir Çevre Platformu, Orhanlar Dayanışması, Mimarlar Odası Balıkesir Şubesi, Balıkesir Tema Temsilciliği üyeleri de toplantıyı izledi.

Toplantıda şirket yetkililerinin köy meydanına sahne kurması dikkat çekerken, şirketin sunuma başlaması üzerine bölge halkı ve kurum üyeleri sahnenin önüne geçerek “Havama, suyuma, toprağıma dokunma” sloganları attı. Şirketin bir sene önce “Burada zenginleştirme yapmayacağız” diyerek yalan söylediğini, şimdi siyanürle zenginleştirme dosyası sunduğunu belirten halk, toplantının yapılmasına karşı çıktı. Köylüye bu proje ile ilgili bir davanın sürdüğünü ve henüz tamamlanmadığını, bu nedenle yeni ÇED süreci başlatılmasının hukuki olmadığını söyleyen kurum temsilcileri, ayrıca altın madenciliğinin zararlarını da anlattı.

Madende çalışan bazı gençlerin şirketi dinlemek istediklerini belirtmesi üzerine ise köylüler ile gençler arasında gerginlik yaşandı. Gerginlik üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü toplantının bittiğini ilan ederken, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne hitaben bir dilekçe hazırlanarak mevcut dava nedeniyle ÇED sürecinin sonlandırılması istendi.

FAY ZONU ÜZERİNDE PATLATMALI MADEN KUMARI

Öte yandan projenin dikkat çeken diğer bir tarafı Havran-Balıkesir Fay Zonu yakınında yer alması. Patlatmalı faaliyet yapılması planlanan projede deprem gerçeği unutulurken, alanın Birinci Derece Deprem Bölgesi olduğu biliniyor.

'PROJE YERLEŞİM BİRİMİNE YALNIZCA 230 METRE MESAFEDE'

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, söz konusu projenin büyüklüğüne dikkat çekerek, “Çok büyük bir proje. İki tane açık ocak var 4 tane kapalı galeri var. Açık ocaklar yerleşim birimlerine çok yakın. Sarıalan köyüne sadece 230 metre mesafe yakınlıkta. Proje alanı tarım arazilerine de denk geliyor. Tarım arazilerini köylülerden satın almak için tebligatlara başladılar. Köylü gönüllü vermezse de acele kamulaştırma ile köylülerin topraklarını ellerinden alacaklar” dedi.

 Süheyla Doğan
'SU KAYNAKLARI ZARAR GÖRECEK'

Projede ikinci ÇED dosyası ile zenginleştirme ön görüldüğünü söyleyen Doğan, “Daha önce zenginleştirme yoktu. Yalnızca cevheri çıkartıp göndereceklerini söylüyorlardı. Şimdi ikinci bir dosya sundular. Proje kapsamında zenginleştirme tesisinin yapılacağı yerlerde atık barajları olacak. O konu toplantı erken bitince konuşulamadı” ifadelerini kullandı. 

Projenin hayata geçmesi durumunda su kaynaklarının da zarar göreceğini vurgulayan Doğan, “Proje içme suyu kaynaklarına da ciddi zararlar verecek. Yakında bir gölet var. O göletten sulama kanalları da yapılmış durumda. O bölgenin tarım alanları sulanıyor. Bu sulama kanalları da projenin içerisinde kalıyor. Şirket önceki ÇED dosyasında bu kanalların yerinin değiştirileceğini söylüyordu. Vatandaş bu proje onaylandığında su kanalları ve sulama alanlarından da olacak. Göletin suyu da şirkete tahsis edilir diye düşünüyoruz” dedi.

Özellikle köyün kadınlarının projeye karşı çıktığını ve bugünkü toplantıda katılım tutanaklarını dahi imzalamadığını belirten Doğan, tüm duyarlı kamuoyunu projeye karşı durmaya çağırdı.