Satürn uydusunda hayat olasılığı!

Dünya'da ısı ve suyun bulunduğu yerde hayat da vardır. Satürn’ün buzul uydusu Enceladus’un donmuş yüzeyinin altında bulunan okyanus da bizim dünyamız gibi sıcak su kaynaklarına sahip.

Abone ol

John Wenz*

1977 yılında bir grup deniz araştırmacısı, daha önce teorize ettikleri şeyleri keşfettiler: Okyanus tabanındaki yeryüzü çatlakları ısı yayar ve etrafındaki okyanusun ısınmasını sağlar (ve sık sık kaynar noktaya ulaşır). Dahası bu bacalar, içinde ve etrafında yaşayan yumuşakçalar, ısıya dayanıklı mikroplar, dev boru solucanları ve daha küçük, sualtı volkanlarında yaşayan daha fantastik yaratıkların ortaya çıkmasına imkân sundu.

Şimdi NASA araştırmacıları, Dünya’dan uzakta bulunan bu uydu hakkında, hidrotermal menfezler konusunda dolaylı kanıtlara sahip olduklarını açıkladı. Cassini uydusu Satürn’ün uydularından biri olan Enceladus’la olan buluşmalarında, bu olaylarla ilişkili kimyasallar tespit etti. Bu yeni bulgular, Enceladus’un hayat için uygun şartlara sahip olabileceğine dair kanıt birikimine ekleniyor.  Cassini görevinin proje çalışanı Linda Spilker basın toplantısında “Enceladus oluştuğunda hidrojeni tutabilmek için çok küçüktü; bugün tespit ettiğimiz hidrojen, Enceladus’un iç kısmından geliyor,” açıklamasını yaptı.

HİDROTERMAL BACALAR YAŞAM OLANAĞI SUNUYOR

Küçük bir ay olan Enceladus, Cassini araştırmacılarını, 2005 yılında Güney Kutup'undan püsküren gayzer suyunu keşfettiklerinde oldukça şaşırtmıştı. Sonrasında gerçekleştirilen araştırmalar, Enceladus yüzeyinin altındaki sıvı suya dair bir fikir sundu: Yüzeyin altında büyük bir okyanus bulunmaktaydı. Bu suyun ısınma mekanizması, günümüze dek keşfedilmemişti.

Uydu üzerindeki İyon Nötr Kütle Spektrometresi, bu gayzerlerden püsküren sıvıda moleküler boyuttaki hidrojenin gözlemlenmesine olanak sağladı. Güneybatı Araştırma Enstitüsü ve bilim ekibinin baş araştırmacısı olan Hunter Waite’e göre, mevzu bahis ısı kaynağı kesinlikle Enceladus’un deniz tabanında bulunan hidrotermal bacalar olmak zorunda. Bu durum, Enceladus'da bolca jeolojik hareketlilik olduğu anlamına geliyor ve yaşamın oluşması ihtimalini de arttırıyor.

Gerçekten de araştırmacılar geçen yıl, hidrotermal bacalarda gerçekleşen kimyasal reaksiyonların bu erken-dönem mikroplarının beslendiği Dünya’daki gibi bir hayat kaynağı olduğuna dikkat çeken bir bildiri yayınladılar. Enceladus’da da durum böyle ise, okyanusunda en azından mikrobiyal bir hayat oluşmuş olabilir. Spilker, “Enceladus’un okyanusunda yaşayan herhangi bir mikrop açısından hidrojen bir kimyasal enerji kaynağı olabilir,” diyor.

Tabi ki NASA eylül ayı içerisinde Cassini'yi, Titan ya da Enceladus’un yüzeyine çarpmamak ve potansiyel olarak yaşanabilir olan uyduyu yeryüzünden taşınan bakterilerle kirletmemek için kasıtlı olarak Satürn’e çarptırılarak görevini tamamlamış olacak.

* Makalenin aslı astronomy.com sitesinde yayınlanmıştır. (Çeviren: Tarkan Tufan)