'Savaşın son günü': Çözüm sürecinde nihai ateşkes sağlandı
Tarihin en uzun iç savaşlarından biri son buluyor. Kolombiya'da 52 yıldır savaşan hükümetle solcu FARC gerillaları uzlaştı. Anlaşmanın ayrıntıları, nihai ateşkesin ardından açıklanacak.
Kolombiya'da 52 yıldır orduyla savaşan solcu FARC gerillaları ile hükümet, ateşkes ve silah bırakma konusunda anlaştı. Tarihi anlaşma, Küba'nın başkenti Havana'da imzalanacak.
220 BİN KİŞİ ÖLDÜ
Toprak reformu talebiyle 1964'ten bu yana mücadele veren FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) ile peşpeşe gelen hükümetler arasındaki silahlı çatışmalarda 220 binden fazla kişi hayatını kaybetmiş, yaklaşık 7 milyon kişi de evlerini terk etmek zorunda kalmıştı. Hükümetin Amerikan desteğiyle başlattığı askeri operasyonlar FARC’ın güç kaybetmesine neden olmuş ve görüşmeler 2012’de başlamıştı. Taraflar dört yıldır çeşitli ülkelerin arabulucuğunda, Havana'da barış görüşmeleri yapıyordu.
'BU KORKUNÇ GECE SONA ERECEK'
Nihai anlaşmanın çerçevesini açıklayan hükümet sözcüsü Marcela Duran, "Başarılı bir şekilde kesin ve karşılıklı ateşkes, silahların bırakılması, güvenlik garantileri ve organize suç örgütlerine karşı mücadelede anlaştık" dedi. FARC komutanı Carlos Lozada Twitter'dan, "Bu korkunç gece sona erip, barış ve ışık yolu açılacak. 23 Haziran'da savaşın sonunu (#thefinaldayofthewar) ilan edeceğiz" mesajını yazdı.
HANGİ KONULARDA UZALAŞMA SAĞLANDI?
Tarafların tarımsal reform, yasa dışı uyuşturucu ticaretiyle mücadele, FARC'ın 7 bin gerillasının 'dağdan inmesi' ve silah bırakması, iç savaşta işlenen suçların yargıya taşınması, solcu aktivistlere güvenlik garantisi sağlanması gibi konularda uzlaştığı belirtiliyor. Anlaşmanın ayrıntıları, Havana'da Santos ile FARC lideri Timoleon Jimenez'in başkanlık edeceği toplantıda kamuoyuna duyurulacak.
REFERANDUMA SUNULABİLİR
Uzmanlar, nihai anlaşmanın onaylanması konusunda pürüz çıkabileceğine dikkat çekiyor. Bir sorun, anlaşmanın daha muhafazakar bir hükümetin iktidara gelmesi halinde çöpe atılmayacak türden bir yasal güvence altına alınabilmesi meselesi. Bir diğeri de, referandum. Devlet Başkanı Juan Manuel Santos anlaşmayı referanduma götüreceğini söylemişken, FARC buna karşı. Anketlere göre halktan onay çıkmama ihtimali mevcut.
ARABULUCULAR GEÇİDİ
BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Küba Devlet Başkanı Raul Castro ve Norveç Dışişleri Bakanı Børge Brende, garantör olarak masada bulunacak. Toplantıya, Şili, Venezuela, El Salvador ve Dominik Cumhuriyeti devlet başkanlarının yanı sıra ABD ve Avrupa Birliği'nden temsilciler de katılacak.