Savcı Mehmet Selim Kiraz davasında ağırlaştırılmış müebbet kararı
Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın öldürülmesine ilişkin 14 sanığın yargılandığı davada, 2 sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.
DUVAR - Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın makamında rehin alınarak öldürülmesine ilişkin davada, 2 sanık ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edildi.
İstanbul Adliyesi'nde görev yapan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın, DHKP-C üyeleri tarafından rehin alınarak öldürülmesine ilişkin 4'ü tutuklu, 1'i tutuksuz, 9'ü firari 14 sanığın yargılandığı davanın karar duruşması bugün görüldü. İstanbul 27'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya 4 tutuklu sanık katıldı.
SAVUNMA İÇİN EK SÜRE TALEBİ REDDEDİLDİ
Duruşmada, mütalaaya karşı savunma yapmayan tek sanık olan Mustafa Koçak'a savunma yapıp yapmayacağı soruldu.
Cezaevinde kendisine kağıt kalem temin edilmediği için savunmasını hazırlayamadığını belirten Koçak "Kendi paramızla almak istedik ancak bize verilmedi. Geçen hafta 6 gün süre verdiniz bize. Avukatım 10-15 gün süre istemişti. Ciddi iddialarla yargılanıyorum. Savunma hazırlayamadım. Sağlıklı süre için süre talep ediyorum " diye konuştu.
Açlık grevi başlattığını, bununla ilgili hazırladığı 2 sayfalık yazıyı okumak istediğini anlatan Koçak'a mahkeme heyeti başkanı, "2 sayfa savunma hazırlasaydın ya. Hep de böyle yapıyorsun" dedi. Mahkeme heyeti, 22 Mayıs 2019 tarihli duruşmada mütalaa verildiği ve savunma hazırlanması için yeterli bir süre olduğunu belirterek, süre talebini reddetti.
SANIK AVUKATI: RET KARARI AİHS VE ANAYASAYA AYKIRI
Beyanı sorulan sanık avukatı Ali Şafak da, bu karara itiraz ederek, "Devlet organları ve mahkemeler, müvekkiline hukuki yardımda bulunabilmesi için avukata tüm bilgi ve belgeleri makul bir süre içinde vermek zorundadır. Bu yapılmazsa Anayasa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve BM İnsan Hakları Beyannamesi'nin ilgili maddelerini çerçeveletip duvara asmış olursunuz. Savunma hakkımız elimizden alınmıştır. Bu durum AİHS ve anayasamıza aykırıdır" dedi.
Şafak, süre talebinde bulundu. Bu talep de aynı gerekçelerle reddedildi. Karara tutuklu sanıklardan Cengiz Özel'in avukatı tepki göstererek, duruşma salonundan ayrıldı.
Davaya ilişkin karar verileceğini belirten heyet, sanıklara son sözlerini sordu. Sırasıyla söz alan sanıklar, beraat talebinde bulundu.
Kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Mustafa Koçak ve Murat Canım'a, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, "kasten öldürmeye yardım" suçundan 27 yıl, "kamu görevlisini silahla hürriyetinden yoksun kılma" suçundan 12 yıl ve "ateşli silahlar kanununa muhalefet" suçundan 3 yıl (2 bin 700 lira da adli para cezası) olmak üzere toplam 42'şer yıl hapis cezası verdi.
Heyet, "silahlı terör örgütüne üyelik" suçundan, "anayasayı ihlal" suçundan ceza verildiği için karar vermeye yer olmadığını ve bu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verdi.
9 SANIĞIN DOSYASI AYRILDI
Mahkeme heyeti, " silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan tutuklu sanıklardan Cengiz Özel'e 11 yıl 3 ay ve Mithat Öztürk'e de 10 yıl hapis cezası verirken, bu sanıkların tutukluluk halinin devamını kararlaştırdı.
Tutuksuz sanık Deniz Özel'in, "silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan 6 yıl hapsini kararlaştıran heyet, sanık hakkında daha önce verilen "ev hapsi" şeklindeki adli kontrol uygulamasını kaldırırken, yurt dışına çıkış yasağından oluşan adli kontrol tedbiri uygulanmasının devamına hükmetti.
Heyet, haklarında kırmızı bültenle yakalanma emri çıkarılan sanıklar Faruk Ereren, Hüseyin Fevzi Tekin, Mesut Demirel, Musa Aşoğlu, Nuri Eryüksel, Seher Demir, Şadi Naci Özpolat, Şerefettin Gül ve Zerrin Sarı'nın dosyalarının ayrılmasına ve yakalama kararlarının beklenilmesine karar verdi.
Kararın açıklamasın ardından sanıklar mahkeme heyetine tepki gösterirken, sanık avukatları kararı itiraz edeceklerini söyledi. (İSTANBUL/AA)