Savcılık iki kez reddetti, hakim görevini hatırlattı: Bu kez işkenceyi araştıracak mı?

Fatih'te emniyette işkenceye maruz kaldığını söyleyen M.B.'nin başvurusunu savcılık iki kez reddetti. Hakimlik, savcılığa görevini hatırlatarak takipsizlik kararını kaldırdı.

Abone ol

DUVAR - Anayasa Mahkemesi, İstanbul Fatih’te 2014 yılında karıştığı bir kavga sonucu gözaltına alınıp emniyette kendisine elektrik verildiğini ve cinsel organına fiziksel şiddet uygulandığını söyleyen M.B.’nin suç duyurusu hakkında ihlal kararı verdi ve yeniden soruşturma yapılmasını istedi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ise ikinci kez soruşturmaya gerek görmeden dosyayı kapattı. Karara yapılan ikinci itiraz sonucu İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği savcılığın kararını kaldırdı.

AYM ‘İNCELE' DEDİ, SAVCILIK İNCELEMEDİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, M.B.’ye işkence yaptıkları iddia edilen polisler hakkında herhangi bir incelemede bulunmadan ve polislerin ifadelerini almadan ‘kovuşturmaya yer yok’ kararı verdi. M.B., savcılığın bu kararı üzerine hukuki mücadelesini devam ettirdi ve konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. Anayasa Mahkemesi kötü muamele yasağının ihlal edildiğini söyleyerek savcılığın deliller kaybolmadan inceleme yapması gerektiğini belirtti. Ayrıca AYM, ismi işkenceye karışan polislerin ifadelerinin alınmamasıyla ilgili olarak da, “Bu tutumun soruşturmanın bağımsız ve tarafsız şekilde yürütülmesi yükümlülüğüne uygun düştüğü söylenemez” değerlendirmesinde bulundu.

HAKİMLİK SAVCILIĞIN GÖREVLERİNİ HATIRLATTI

Savcılığın işkence iddiaları hakkında ikinci kez ‘kovuşturmaya yer yok’ kararı vermesinin ardından M.B. avukatıyla birlikte İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurarak kamu davası açılması talebinde bulundu. Hakimlik, Ceza Muhakemesi Kanununun 160/1.maddesini işaret ederek, "Cumhuriyet savcısı, ihbar veya başka bir suretle bir suçun işlendiği izlenimini veren bir hali öğrenir öğrenmez kamu davasını açmaya yer olup olmadığına karar vermek üzere hemen işin gerçeğini araştırmaya başlar” dedi. Ayrıca hakimlik, savcılığın görevlerini hatırlatarak delillerin toplanmasıyla birlikte savcılığın soruşturmaya gerek duyup duymadığına yönelik karar verebileceğini söyledi.

KARAR: İŞKENCE İDDİALARI YENİDEN İNCELENSİN

İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği, Anayasa Mahkemesi’nin işkence iddialarının yeniden araştırılması için gerekçe gösterdiği bulgulara yer vererek savcılığın ‘kovuşturmaya yer yok’ kararına yapılan itirazı kabul etti. Hakimlik ise 'kovuşturmaya yer yok' kararını kaldırdı. Bu karar üzerine savcılığın olayla ilgili soruşturma başlatıp başlatmayacağı önümüzdeki günlerde belli olacak.