Sayıştay Atatürk Üniversitesi'nin zarara uğratıldığını belirledi, Beştaş konuyu Meclis'e taşıdı

 Sayıştay, Atatürk Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi’nin 78.4 milyon TL zarara uğratıldığını tespit etti. DEM Parti Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Abone ol

ERZURUM - Sayıştay Başkanlığı, Atatürk Üniversitesi'nin 2023 yılı denetim raporunu açıkladı. Rapora göre, Atatürk Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi’nin 78.4 milyon TL zarara uğratıldı. Atatürk Üniversitesi’ndeki 106 kantin ve kafeterya da mevzuata aykırı olarak ‘pazarlık usulüyle’ kiraya verildi. Üniversite Senatosu Kararı ile Öğrenci Dekanlığı kuruldu. Dekanlıkta dekan ve dekan yardımcıları görevlendirilmesi yapıldı.

DEM Parti Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, konuya ilişkin Meclis Başkanlığı'na soru önergesi verdi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e zarara ilişkin çeşitli sorular yönelten Beştaş, Sayıştay raporundaki tespitleri tek tek aktardı. 

'DÖNER SEMAYE BÜTÇESİ 2023 YILINDA DA ZARAR ETTİ'

Sayıştay raporlarında tespit edilen usulsüzlükleri de anlatan Beştaş, önergede şu bilgileri verdi: ''Atatürk Üniversitesi’ne 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile 2 milyar 773 milyon 818 bin TL ödenek tahsis edildiği belirtilirken, bütçeye yıl içinde 1 milyar 058 milyon 617 bin 753 lira 54 kuruş ödenek eklendiği kaydedildi. Toplam ödeneğinin 3 milyar 832 milyon 435 bin 753 lira 54 kuruşa ulaştığı Atatürk Üniversitesi’nde bütçenin yüzde 97,60’ı olan 3 milyar 740 milyon 450 bin 352 lira 34 kuruşunun kullanıldığı belirlendi. Ayrıca üniversitenin 2023 yılında; Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, Erasmus, Mevlâna ve Farabi Değişim Programı, Kalkınma Ajansı destekleri ile Avrupa Birliği hibelerinden toplam 19 milyon 485 bin 153 lira 13 kuruş, 366 bin 352 Dolar, 410 bin 190 euro bütçe dışı kaynak kullandığı kaydedildi. Ömer Çomaklı’nın 8 yıl yönettiği Atatürk Üniversitesi’nin döner sermaye bütçesi 2023 yılında da zarar etti.''

'106 KANTİN VE KAFETERYA PAZARLIK USULÜYLE KİRAYA VERİLDİ'

Atatürk Üniversitesi bünyesinde görevli işçilerin birikmiş yıllık ücretli izinlerinin kullandırılmadığını dile getiren Beştaş, şöyle devam etti: ''2023 yılı gelir toplamı 2 milyar 807 milyon 260 bin 266 TL 14 kuruş olan üniversitenin gider toplamı 2 milyar 885 milyon 691 bin 979 TL 10 kuruş olarak gerçekleşerek, yılı 78 milyon 431 bin 712 lira 96 kuruş zarar ile kapattı.

Bu arada sadece sosyal tesisin 2023 yılında 328 bin 141 lira 34 kuruş kâr ettiği rapora yansıdı. Sayıştay denetçileri Çomaklı yönetimi döneminde Bilimsel Araştırma Projeleri için öngörülen ek bütçe sınırının aşıldığını da belirledi. Atatürk Üniversitesi bünyesinde görevli işçilerin birikmiş yıllık ücretli izinlerinin kullandırılmadığı da Sayıştay raporuyla ortaya çıktı.

Üniversite Senatosu Kararı ile Dekanlık Kurulması ve Dekanlık Personeli Görevlendirilmesi 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu hükümlerine aykırı olarak, Üniversite Senatosu Kararı ile Öğrenci Dekanlığı kurulduğu ve dekanlıkta dekan ve dekan yardımcıları görevlendirilmesi yapıldığı tespit edildi.

Sayıştay denetçileri ayrıca Atatürk Üniversitesi’nde yer alan 106 kantin ve kafeteryanın mevzuata aykırı olarak ‘pazarlık usulüyle’ kiraya verildiğini de tespit etti.

Sayıştay raporlarına yansıyan hususlar, Atatürk Üniversitesi Vakfı’na ait hesapların da şeffaflık ilkelerine uygun bir şekilde yönetilip yönetilmediğiyle ilgili kamuoyunda soru işaretlerini artırmaktadır. Eski Rektör ve ekibi döneminde bu vakfın hesaplarının ne derece denetlendiği ve bu süreçte herhangi bir mali usulsüzlük olup olmadığı ciddi şekilde incelenmelidir.”

BAKAN MEHMET ŞİMŞEK'E YÖNELTİLEN SORULAR

- Atatürk Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi’nin 78.4 milyon TL zarar etmesine neden olan işlemlerle ilgili detaylı bir inceleme yapılmış mıdır?

- Sayıştay raporlarında belirtilen bu zararın kaynağı nedir ve hangi işlemler sonucu ortaya çıkmıştır?

- Bu süreçte sorumlu olan kişilere yönelik herhangi bir idari ya da hukuki yaptırım uygulanmış mıdır?

- Eski Rektör Ömer Çomaklı ve ekibi döneminde Atatürk Üniversitesi Vakfı hesaplarıyla ilgili bir denetim yapılmış mıdır?

- Eğer yapılmışsa, bu denetim sonuçları nelerdir? Vakıf yönetiminde usulsüzlük veya kaynakların yanlış kullanımı gibi durumlar tespit edilmiş midir? Eğer yapılmamışsa, bu konuda bir denetim başlatılması düşünülmekte midir?

- Sayıştay raporlarında belirtilen 78.4 milyon TL zararın sorumlularından tazmini için bir süreç başlatılmış mıdır? Eğer başlatılmışsa, zararın tazmini konusunda hangi aşamaya gelinmiştir? Eğer başlatılmamışsa, bu zararın sorumlularından tahsili için ne gibi adımlar atılacaktır?

- Üniversite bünyesinde görevli işçilerin birikmiş yıllık ücretli izinlerinin kullandırılmaması hususunda bir düzenleme yapılacak mıdır? Bu sorunun çözümü için hangi adımlar atılacaktır?

- Atatürk Üniversitesi’nde kantin ve kafeteryaların mevzuata aykırı olarak ‘pazarlık usulüyle’ kiraya verilmesiyle ilgili bir soruşturma başlatılacak mıdır? Bu tür uygulamaların önlenmesi için hangi önlemler alınacaktır?

- Üniversitelerin döner sermaye işletmeleri üzerindeki denetim ve şeffaflık süreçlerinin geliştirilmesi için Bakanlığınız tarafından alınan veya alınması planlanan önlemler nelerdir?

- Özellikle büyük zarara uğratılan kamu kaynaklarının korunması adına üniversitelerin mali yapılarında nasıl bir reform yapılması düşünülmektedir?

- Döner sermaye işletmelerinin zarar etmesinin önüne geçmek için herhangi bir yeni düzenleme veya yapısal tedbir planlanmakta mıdır?

- Atatürk Üniversitesi ve benzeri yükseköğretim kurumlarının döner sermaye zararlarının önlenmesi adına Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve diğer ilgili kurumlarla ortak bir denetim veya reform çalışması planlanmakta mıdır?

- Döner sermaye işletmelerindeki zararları engellemek adına üniversitelerin mali yapılarının daha etkin ve verimli yönetilmesi için yeni bir düzenleme veya denetim mekanizması önerilmekte midir?