Sayıştay: Caretta caretta ölümlerinde belediye sorumlu

Antalya’da caretta caretta yavrularının ölümü Sayıştay raporuna yansıdı. Buna göre Serik Belediyesi’nin caretta carettaların yumurta bıraktığı kum tepelerini yok ettiği tespit edildi.

Abone ol

ANTALYA – Geçtiğimiz ağustos ayında sahile kurulan ahşap yürüme bantları yüzünden caretta caretta yavrularının ölümü ve iki otele kesilen 482 bin liralık para cezalarıyla gündeme gelen Belek kıyılarında, Serik Belediyesi’nin faaliyetleri kapsamında kaplumbağa yuvalarının dağıtıldığı ve kum tepelerinin yok edildiği tespit edildi.

Sayıştay tarafından rapor edilen inceleme sonuçlarına göre, Belek sahil şeridinde kaplumbağaların yumurtlama alanı olan bölge, Serik Belediyesi tarafından düzleştirilip çimlendirilerek doğal yapısı tahrip edildi.

YUMURTLAMA ALANLARI YOK EDİLDİ

Sayıştay’ın 2020 Yılı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Denetim Raporu’nda yer verilen tespitlere göre, Serik Belediyesi 2012 yılında Bakanlıkla protokol imzalayarak Belek sahilinin işletmesini üstlendi. Protokolün işletme süresi 9 Nisan 2012-31 Aralık 2021 tarihleri olarak belirlendi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, belediyenin protokole aykırı şekilde alanda restoran ve halı sahası yaptığını tespit etti. Halı saha inşaatı için kaplumbağaların yumurtlama alanına traktör ve iş makinaları sokan belediyenin, caretta carettaların yumurta bıraktığı kum tepelerini yok ettiği ortaya çıkarıldı.

'UYARILAR DİKKATE ALINMADI'

Belediyenin verdiği zarara ilişkin tespitler Sayıştay raporunda şu şekilde belirtildi: “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından tespit edilen uydu görüntülerine göre, kumsal alandan iş makinesi ile kaçak kum alımı yapılmış, iş makineleri belirtilen kumul alanlarda bekletilmiş ve alan geri dönüşü olmayan bir duruma getirilmiştir. İzinsiz yapılar yapılması, alanın tahrip edilmesi, alandan kum çekilmesi ve kaplumbağa yumurtlama sahalarına zarar verilmesi suretiyle 3621 sayılı Kıyı Kanunu’na, 25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın kumsal alanlara ilişkin plan hükmüne, birincil ikincil koruma bölgesine ilişkin hükümlere aykırı hareket edilmiştir. İl müdürlüğü tarafından birçok kez belediyeye yazı yazılmış ve protokol hükümleri ile meri mevzuat çerçevesinde alanın eski haline getirilmesi istenmiş ancak belediye tarafından gerekli işlemler yapılmamıştır.”

'PARA CEZASI VERİLMESİ LAZIM'

Serik Belediyesi’ndeki usulsüzlüklere ilişkin başka tespitlerde de bulunan Sayıştay, Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi’nde ruhsatsız ve izinsiz yapı yaptırdığını, kıyıdaki doğal yapıyı bozduğunu bildirdi. Belediyenin Kıyı Kanunu hükümlerine aykırı hareket ettiğini belirten Sayıştay, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın belediyeye 15 bin liraya kadar para cezası kesmesi gerektiğini hatırlattı. Sayıştay raporunda Kıyı Kanunu’na aykırı davranan kişilere de Türk Ceza Kanunu ve İmar Kanunu hükümlerine göre ‘artırımlı’ hapis cezası verilmesi istendi.

SU SPORLARINDA PROTOKOL İHLALİ

Serik Belediyesi’nin Antalya’nın büyükşehir ilan edilmesinin ardından lağvedilen Boğazkent Belde Belediyesi’nin su spor alanlarını devralmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile 9 Nisan 2012 tarihinde imzaladığı protokol de Sayıştay denetimine takıldı. Belediyenin protokol hükümlerine aykırı hareket ettiğini belirten Sayıştay denetçileri, protokolde belediyenin bu alanları üçüncü kişilere işlettirmesi halinde kira bedelinin yüzde 30’nu bakanlığa vereceğinin yer aldığını, ancak bunu yatırmadığını tespit etti.

5 YILLIK KİRA BEDELLERİ ÖDENMEDİ

Belediyenin 2016-2020 yılları arasındaki kira bedellerini ödemediğinin de kayıt altına alındığı Sayıştay raporunda, “Belediye tarafından en son 2015 yılında ödeme yapılmıştır. Söz konusu yerlerin belediye tarafından mı, alt kiracılar tarafından mı işletildiğine dair bakanlığa bir bilgi verilmediği gibi, ne belediyenin işletilen yerlerden ne kadar ciro elde ettiğine dair, ne de kiraya verildi ise kira ücretlerinin ne olduğuna dair bir bilgi sunulmamıştır. Belediye açıkça 2016 yılından beri protokolde yazan yükümlülüklerini yerine getirmemektedir” denildi.

SAYIŞTAY PROTOKOL İPTALİ İSTEDİ

Sayıştay raporunda belirtildiğine göre, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Serik Belediyesi’ni protokole uygun davranması konusunda yazılı olarak uyardı ancak yanıt alamadı. Belediyenin konulan hükümlere aykırı davranması durumunda protokolün iptal edilmesi gerekiyordu fakat bakanlık iptal etmedi. Protokolün iptali konusunda uyarı yapan Sayıştay, yatırılması gereken kira bedeli tutarının da faiziyle birlikte alınmasını istedi. (DUVAR)