Sayıştay: Orhangazi Belediyesi bu borçla görevini yapamaz

Bursa’nın Orhangazi Belediyesi, Sayıştay’ın raporlarına göre ağır borç yükü altında. Raporda, önceki dönem üst yöneticileri hakkında gerekli yasal işlemlerin başlatılması gerektiği belirtildi.

Abone ol

Pelin Akdemir

BURSA - AK Parti yönetimindeki Orhangazi Belediyesi’nin izin verilen borç stok tutarının çok üzerinde borç yükü altında olduğu, borçlarını ödeyemediği Sayıştay’ın denetim raporlarına yansıdı.

Belediyenin kamu idarelerine olan vergi, prim, pay gibi yükümlülükleri ile üçüncü kişilere ödemelerini zamanında yerine getiremediği, bu nedenle ceza, faiz, zam ve icra gibi birçok yaptırımla karşı karşıya bırakıldığı belirlendi.

‘BELEDİYENİN BORÇLARI NEDENİYLE GÖREVİNİ YERİNE GETİRMESİ MÜMKÜN DEĞİL’

Belediye, SSK primleri, kamu idare payları, üçüncü kişilerden vergi sorumlusu olarak kestiği vergiler de dâhil olmak üzere birçok vergisini ödeyemedi. Ödeyemediği borçlara faiz ve gecikme zamları ilave edildi. Belediye, bu ödeme güçlüğünü aşabilmek için 2020 yılında merkezi bütçeden gelen paylar haricinde hazineden 7 milyon TL yardım aldı. Sayıştay’ın raporunda Orhangazi Belediyesi'nin mevcut borç yükü altında görev, yetki ve sorumluluklarını hakkıyla yerine getirmesinin mümkün görülmediği belirtildi. 

‘ÖNCEKİ DÖNEM YÖNETİCİLER HAKKINDA YASAL İŞLEM BAŞLATILMALI’

Yapılan incelemelerde, belediyenin bu ağır borç yükü altında önceki dönemlerde bırakıldığı tespit edildi. Sayıştay, belediye görev ve hizmetlerinin daha sağlıklı yerine getirilebilmesi için gelir-gider dengesinin gözetilmesi, borç stoku yasal sınırların altına inene kadar yeni borçlanmaya girişilmemesi ve belediyeyi ağır borç yükü altında bırakan önceki dönem üst yöneticileri hakkında gerekli yasal işlemlerin başlatılması gerektiğini belirtti.