SBK Holding ve 6 şirketine 'kara para aklama' operasyonu
Sezgin Baran Korkmaz'ın sahibi olduğu SBK Holding ve alt şirketlerine 132 milyon dolar kara para akladıkları iddiasıyla operasyon düzenlendi. Korkmaz'ın yurtdışı yasağı olmasına rağmen yurtdışında olduğu tespit edildi.
DUVAR - SBK Holding ve alt şirketlerine yönelik operasyonda 19 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı, 10 kişi gözaltına alındı. İstanbul merkezli 4 ilde düzenlenen operasyonda, şüphelilerin kara para akladıkları iddia ediliyor.
Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, SBK Holding ve holdinge bağlı 6 şirketin hesaplarında inceleme yaptı ve 132 milyon dolar kara para aklandığını belirledi.
YURTDIŞI YASAĞI OLAN KORKMAZ YURTDIŞINDA
Soruşturma kapsamında daha önceden hakkında yurtdışı çıkış yasağı verilen SBK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz'ın yurtdışında olduğu tespit edildi. Korkmaz'ın bireysel ve şirket hesaplarına da tedbir konulmuştu. Hakkında gözaltı kararı verilen diğer 7 kişinin de yurtdışında olduğu belirlendi ve firari bir kişinin yakalanmasına için çalışılıyor.
TABELAYA BAŞKA FİRMANIN ADI YAZILMIŞ
Öte yandan operasyon öncesinde Atatürk Havalimanı'nda bulunan hangardaki "SBK AIR" yazılı tabelanın sökülmesi ve operasyon sonrası başka bir firmanın adının yazılmasına ilişkin de inceleme başlatıldı.
Buna ilişkin havalimanı güvenlik kameralarına yansıyan görüntülerde, hangarda "SBK AIR" yazılı tabelanın bazı holding çalışanlarınca 23 Aralık'ta 10.27 ile 11.22 saatleri arasında söküldüğü görülüyor. Operasyon haberini alan şirket çalışanlarının 6 gündür isimsiz olan hangara bugün 10.48 ile 16.07 saatleri arasında Falcon Aerospace ismini yazma anları da güvenlik kemaralarınca kaydedildi.
Söz konusu isim değişikliğinin yanıltma amacıyla mı, yoksa bir devir işleminin ardından mı gerçekleştirildiğinin tespiti için başlatılan çalışmalar sürüyor.
İDDİALAR VE SUÇLAMALAR
ABD'de Kingston kardeşler ABD hazinesini dolandırdıklarını itiraf etmiş ve mahkum olmuştu. Kingston kardeşlerin dolandırıcılıkla elde ettiği yarım milyar dolar civarındaki teşviklerin en az 134 milyon dolarının Türkiye'ye gönderildiği, bu parayla 2014 ile 2018 yılları arasında Sezgin Baran Korkmaz'ın kontrolünde ilaç, inşaat ve teknoloji başta olmak üzere birçok farklı yatırımlar yapıldığı ve şirketler alındığı iddia edilmişti.
Kingston kardeşler, Türkiye'ye gönderdiği paraları, işlem belgelerini ABD'li savcılarla paylaştı. ABD'de Utah Federal Savcılığı da mahkemeye başvurarak iş insanı Sezgin Baran Korkmaz'ın Türkiye'deki varlıklarının ABD tarafından geri alınmasını talep etti. Sezgin Baran Korkmaz ile Kingston kardeşleri tanıştıran ve işbirliği yapan Lev Dermen'in de Korkmaz'ın Türkiye'deki finansörü olduğu öne sürülüyor. (AA)