Scholz-Biden görüşmesi: 'Kolay olmadığını biliyorum'

Almanya Başbakanı Scholz, Beyaz Saray'da ABD Başkanı Biden ile görüştü. Biden, savaşın ardından Rusya'nın enerji kaynaklarından uzaklaşmanın Almanya içi 'kolay olmadığını bildiğini' söyledi.

Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Joe Biden ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Beyaz Saray'da bir araya geldi. Görüşmenin ardından Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, Biden ile başkent Washington'a resmi ziyaret gerçekleştiren Başbakanı Scholz'un Rusya-Ukrayna savaşı ve küresel meseleleri ele aldıkları bildirildi.

'SON GELİŞİNİZDEN BU YANA ÇOK ŞEY DEĞİŞTİ'

AA'nın aktardığına göre, Almanya Başbakanı Scholz'u Beyaz Saray'da ağırlayan ABD Başkanı Biden, "En son gelişinizden bu yana çok şey değişti" diyerek Scholz'un Şubat 2022'deki Washington ziyareti sırasında Rusya'nın Ukrayna sınırına asker yığdığına işaret etti. 'Rusya harekete geçerse ABD ve Almanya'nın buna karşılık vereceğini açıkça belirttiklerini ve bu sözü yerine getirdiklerini' kaydeden Biden, "Güçlü ve istikrarlı liderliğin için sana teşekkür etmek istiyorum Olaf" şeklinde konuştu. 

Scholz'a Almanya'nın Ukrayna'ya desteği için teşekkür eden Biden, Almanya'nın Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle savunma harcamalarındaki artış ve Rus enerji kaynaklarından uzaklaşma gibi bir dizi zorlukla karşı karşıya kaldığını hatırlatarak, "Kolay olmadığını biliyorum. Bu, sizin için oldukça zordu" dedi. Ukrayna'ya askeri ve temel ihtiyaçların karşılanması konusunda yardım ettiklerini belirterek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin üzerindeki baskıyı da sürdürmeye devam ettiklerini dile getiren ABD Başkanı, "NATO müttefikleri olarak ittifakı daha güçlü ve yetenekli hale getiriyoruz" ifadelerini kullandı.

'UKRAYNA'YA DESTEK KONUSUNDA BİRLİK OLMAK ÖNEMLİ'

Almanya Başbakanı Scholz da 'Ukrayna'ya verilen destek konusunda birlik olmanın önemine' işaret ederek "Şu anda, ne kadar sürerse sürsün bunu yapmaya devam edeceğimizin mesajını vermenin çok önemli olduğunu düşünüyorum" dedi. Rusya-Ukrayna savaşının ve savaşın beraberinde getirdiği 'barışa yönelik tehdit nedeniyle' bu yılın önemli olduğunu söyleyen Scholz, Almanya ve ABD arasındaki 'transatlantik işbirliğinin güçlü olduğunu' kaydetti. Scholz, Biden ile görüşmekten duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

'GÜÇLÜ İLİŞKİLERİ TEYİT ETMEK İÇİN BİR ARAYA GELDİLER'

​​​​​​​Karşılamanın ardından liderler, heyetler arası ve ikili görüşmeye geçti. Görüşmenin ardından ise Beyaz Saray'dan yazılı bir açıklama yapıldı Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Biden ile başkent Washington'a resmi ziyaret gerçekleştiren Almanya Başbakanı Scholz'un Rusya-Ukrayna savaşı ve küresel meseleleri ele aldıkları bildirildi. Açıklamada, 'ABD ile Almanya arasındaki güçlü ilişkileri teyit etmek için bir araya geldikleri' belirtilen liderlerin, 'Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin yıl dönümünde Ukrayna'ya verilen güvenlik, insani, ekonomik ve siyasi desteğe yönelik devam eden çabaları masaya yatırdıkları' aktarıldı.

Görüşmede, 'Ukrayna halkı ile küresel dayanışmayı sürdürmenin öneminin de gündeme geldiği' kaydedilen açıklamada, "(Liderler) gerektiği sürece Rusya'ya, saldırganlığının bedelini ödetme taahhüdünü yinelediler" ifadesine yer verildi. Açıklamada, Biden ve Scholz'un diğer küresel meseleler hakkında da fikir teatisinde bulundukları belirtildi. (DIŞ HABERLER)