SDG'den Menbic ve Kobani açıklaması: 'Ateşkes başarısız oldu'

SDG, Menbic ve Kobani'de kalıcı ateşkes sağlanması için ABD arabuluculuğunda yürütülen ateşkes görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlandığını duyurdu.

Abone ol

DUVAR - Suriye'de Heyet Tahrir Şam (HTŞ) liderliğindeki grupların Şam'ı ele geçirmesinin ardından, Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu'nun (SMO) saldırdığı Menbic'teki ateşkes görüşmelerine ilişkin açıklama yapıldı. Suriye Demokratik Güçleri'nden (SDG) yapılan açıklamada, ABD arabuluculuğunda Menbic ve Kobani'de kalıcı ateşkes sağlanması için yürütülen müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlandığı belirtildi. 

HTŞ, ABD'NİN TERÖR LİSTESİNDEN ÇIKARILACAK MI?

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı, Başkan Joe Biden görevde olduğu sürece ABD güçlerinin Suriye ve Rojava’da IŞİD ile mücadeleye devam edeceğini açıkladı. Rûdaw’a konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı bölgesel sözcüsü Michael Mitchell, Beşar Esad yönetiminin çöküşünden bu yana ABD’nin Suriye'deki IŞİD ile mücadele politikalarında herhangi bir değişiklik olmadığını belirtti. ABD'li yetkili, 8 Aralık’ta Şam'ın kontrolünü ele geçiren HTŞ'nin terör listesinden çıkarılıp çıkarılmayacağı sorusuna, “Şu anda ABD hükümetinin yaptırımlar konusunda herhangi bir yeni politikası yok, ABD, gelişmelere göre Heyet Tahrir eş-Şam’a karşı hareket edecektir” cevabını verdi.   

'BLINKEN, TÜRKİYE'DE KAPSAMLI TEMASLARDA BULUNDU'

Mitchell, "Ankara ve Washington’un Kürt meselesine dair görüşleri farklılık gösteriyor. Bu konuda yeni bir gelişme var mı?" sorusunu ise şöyle yanıtladı: 

"Bizim için en önemli şey, bölgesel ortaklarımızla sürekli iletişim ve işbirliğinin sağlanmasıdır, bunların arasında Türkiye de var. Bu yüzden Bakan Blinken Türkiye’yi ziyaret etti ve Suriye dosyasını kapsamlı bir şekilde tartışmak için temaslarda bulundu. Bu, geçiş sürecinde bizim için en önemli konulardan biridir. Bu görüşmelerin ayrıntılarına giremiyorum, ancak söylediğim gibi, şu anda en öncelikli mesele, ABD’nin liderlik ettiği ve devam ettirdiği IŞİD karşıtı koalisyonun varlığını korumaktır. Bu güvenlik konusu, geçiş dönemindeki en kritik konular arasında yer alıyor."

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)