Seçilme yaşını 18'e düşüren madde komisyonda kabul edildi

Anayasa komisyonunda, AK Parti ile CHP'liler arasındaki tartışmada tansiyon yükseldi. Masanın üzerine çıkmaya çalışan CHP'li Akif Ekici arkadaşları engelledi. Bugünkü görüşmelerde, seçilme yaşının 18'e indirilmesini öngören 3. madde de kabul edildi.

Abone ol

ANKARA - AK Parti’nin 21 maddelik Anayasa Değişikliği teklifinin Komisyon’daki görüşmeleri 7. gününe girdi. Bağımsız yargıya “tarafsızlık” ibaresinin eklenmesi ve milletvekili sayısının 600’e çıkarılmasını kabul eden komisyon, 3. maddeyle görüşmeye başladı.

Toplantının başında CHP yöneticileri, son toplantının bitiminde CHP’li Kemal Zeybek’in fenalaştığını ama Meclis’te doktor bulunmadığını belirterek, yaşanabilecek benzer durumlar için tedbir alınmasını istedi. Daha sonra söz alan CHP Milletvekili Muharrem Erkek, söz isteyen milletvekillerinin konuşma hakkının gasp edildiğini, bunun usule aykırı olduğunu söyledi.

Dördüncü kez bu tartışmanın yapıldığını belirten Komisyon Başkanı Mustafa Şentop ise içtüzük hükümleri doğrultusunda çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Anayasa yeni yılda Genel Kurul’da

'TALİMAT KAVGASI'

Bu arada CHP Antep Milletvekili Akif Ekici, “Talimat aldım, yaparım diyorsun. Teslim edilmiş bir kişilik görüyorum burada. Bu ülkeyi bu hale getiremezsiniz. Hiç mi vicdanınız yok. Yazıklar olsun size” diye bağırdı. Komisyon Başkanı Şentop ise Ekici’ye “Yasama faaliyetlerini engelliyorsunuz” diye tepki gösterirken, AK Partili milletvekilleri ise “Şov yapma” diye bağırdı. Bu arada Ekici masanın üzerine çıkıp, AK Partili milletvekillerinin üzerine gitmek istedi. Ancak Ekici’yi CHP’li milletvekilleri engelledi.

'HDP’LİLER ÇIKANA KADAR GÖRÜŞMELER DURDURULSUN'

Komisyon’da tansiyon düştükten sonra önergelere geçildi. HDP'liler, eş başkanların aralarında bulunduğu 12 milletvekilinin tutuklu olduğuna dikkat çekerek, bu şekilde sağlıklı bir yasama faaliyeti sürdürülemeyeceğini ifade ettiler. Önergede, “Bu durum, anayasanın yasama yetkisini düzenleyen maddeleri ve içtüzük 29. maddesinde yer alan 'Komisyonda istem sırasına göre söz verilir' ve 31. Maddesinde yer alan 'Komisyonda TBMM üyeleri ve Bakanlar Kurulu üyeleri söz alabilirler' hükümlerine aykırıdır. Çünkü, tutuklu milletvekillerinin bu görüşmelere katılma talebi bulunmaktadır” diyerek, 'görüşmeler durdurulsun' talebinde bulundu.

HDP Milletvekili Mithat Sancar “Önemli bir teklif görüşülürken burada bulunmamaları yasama faaliyetine engeldir. Çıksın eş başkanlar, milletvekilleri gelsin konuşalım. Bu şekilde komisyondan ve Genel Kurul’dan geçer, referanduma götürülürse bu tutuklama hali devam ettiği sürece yapılan değişiklik anayasaya ve demokratik ilkelere aykırı olacaktır” dedi.

HDP’nin önergesi oya sunuldu. HDP’nin komisyon üyesi 3 milletvekiline, CHP milletvekili Bülent Tezcan da destek verdi. Önerge 15’e 4 oyla reddedildi.

'TRT 3’TE CANLI YAYINLANSIN'

Anayasa teklifinin maddeleri görüşülürken değişiklik önergesi vermeme kararı alan CHP, komisyon çalışmalarının daha geniş kitlelere ulaşması için bir önerge sundu. CHP’li üyelerin imzasıyla verilen önergede komisyondaki görüşmelerin TRT 3’ten canlı yayınlanması istendi. Önerge oylanarak reddedildi.

Ret kararı üzerine CHP’li milletvekilleri “halktan ne kaçırıyorsunuz” diye tepki gösterdi.

IŞİD VİDEOSU GERİLİMİ

3. madde üzerinde söz alan CHP milletvekili Özkan Yalım’ın, IŞİD tarafından yakılan iki kişiyle ilgili görüntüleri telefonundan izletmek istemesi komisyonda yeniden gerilime yol açtı. Yalım, “Dışarıda evlatlarımız yakılıyor biz burada başkanlık konuşuyoruz” derken, AK Partili milletvekilleri “provokasyon” tepkisi gösterdi. Bu sırada CHP’li yöneticiler de Yalım’ı görüntüyü durdurması için uyardı.

'MHP’DEN BİR DEĞİL YARIM OY ALAMAZSINIZ'

CHP’li Yalım’ın MHP’ye dönük 47 yıllık partinin kapısına kilit vurulduğu yönündeki sözlerine MHP Milletvekili Mehmet Parsak yanıt verdi. MHP tabanının rahatsız olduğu yönünde sıklıkla dile gelen sözlere, “Sizde mi ülkücü oldunuz” diye tepki gösteren Parsak şunları söyledi: “MHP olarak 9 kişiden birinin oyunu aldık. 47 yıldır seyirci kalmayıp inisiyatif almayı tercih ettik. Siz ise seyirci kalmayı tercih ettiniz. Değişiklik önergesi vermeyip, akıl verircesine bunu düzeltin yaklaşımını doğru bulmuyorum. Ülküdaşlarımızın değerlendirmeleri bize gelir. Siz hangi tabana oynuyorsunuz. Eğer MHP tabanına oynuyorsanız bu tutumlarla bir değil yarım oy alamazsınız.”

CHP’li milletvekilleri, Parsak’a “Suçunuza ortak olmayacağız” diye karşılık verdi.

3. MADDE KABUL EDİLDİ

3. madde üzerindeki konuşmalar sürerken AK Parti milletvekillerinden yeterlilik önergesi geldi. Kabul edilen önergenin ardından madde oylamasına geçildi ve seçilme yaşını 18'e düşüren madde oyçokluğuyla kabul edildi.

'BU EŞKİYALIKTIR, BU DİKTATÖRLÜKTÜR'

Konuşmalar bitmeden yeterlilik önergesiyle oylama yapılmasına CHP'li milletvekilleri tepki gösterdi. Ayağa kalkan milletvekilleri, "Milli iradeyi gasp ediyorsunuz. Bu eşkıyalıktır, diktatörlüktür" diye tepki gösterdi. Bu sırada CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Anayasa Komisyonu Başkanvekili Abdurrahim Öz'ün yanına gitti. Gök itiraz ederken AK Partili ve CHP'li milletvekilleri de Başkanlık Divanı'na doğru ilerleyince gerilim daha da arttı. Diğer milletvekilleri araya girerek tartışma daha da büyümeden önlendi.

KOMİSYON'DA SLOGAN SESLERİ

Bu arada tepkisini sürdüren CHP milletvekilleri, "Kahrolsun faşist diktatörlük" sloganı attı. AK Partililer bu sloganı da daha önce atılan slogan gibi DHKP-C sloganı olarak nitelendirdi.

Komisyon'da 4. madde üzerinde görüşmeler devam ediyor...