'Seçilmişler atanmışların hedefinde'
Hürriyet yazarı Deniz Zeyrek bugün köşesinde, eski Balıkesir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur'un neden istifa ettiğini yazdı. Uğur'un istifasının ardında "seçilmiş", "atanmış" kavgalarının olabileceğine dikkat çeken Zeyrek, başkanlık sistemine geçilmeden ortaya çıkan otorite tartışmasının da altını çizdi.
DUVAR - Hürriyet yazarı Deniz Zeyrek bugün "Edip Uğur niye gitti?" başlıklı köşesinde AK Partili Edip Uğur'un 30 Ekim'deki istifasını ve Uğur'un istifasının arkasındaki iddiaları yazdı. Uğur'un görevi bırakırken kendisine yönelik baskı ve tehditleri anlattığını belirten Zeyrek, eski Balıkesir Belediye Başkanı'nın "Ortaya çıkan manzarada bürokrasi devletin önüne, devlet milletin önüne ve en önemlisi sadakat liyakatin önüne geçmiş gibi görünmüyor mu?” ve "Metal yorgunluğu adı altında bu değişim ve yenilenme süreci AK Parti’de bir otofajiye dönüşmüştür." ifadelerine de yer verdi.
Zeyrek yazısında Uğur'un eski Balıkesir Valisi (şimdiki Mardin) Mustafa Yaman ve Balıkesir milletvekili Sema Kırcı ile ciddi sorunlar yaşadığının altını çizerken, yukarıdaki cümlelerin bu gözle değerlendirilebileceğini anlattı. Eski belediye başkanının kullandığı cümlelerle, valinin kendisini devletin önüne koyduğuna, devlet temsilcisi olarak da milletin, yani halk tarafından seçilmiş belediye başkanının önüne geçtiğine inandığını yazan Zeyrek "otofaji" sözcüğüne de dikkat çekti.
UĞUR SİNDİRİLDİĞİNE İNANIYOR
"İkinci önemli detay ise “otofaji” sözcüğü. Uğur, bu sözcüğü AK Parti’nin yenilenme sürecini tanımlarken kullanıyor. Otofajide bir hücre içindeki lizozomlar hücrenin önemli yapıtaşlarını sindirir. Kimya mühendisliği okumuş bir isim olan Uğur’un bu analojiyi kullanması, büyük ihtimalle parti içindeki başka bir kişinin ya da yapının, bir parti mensubu olarak kendisini sindirdiğine inanmasından kaynaklanıyor."
ATANMIŞLARDAN SEÇİLMİŞLERE "PATRON BENİM" MESAJI
Zeyrek bu durumun genele yayıldığını da anlatırken yazısını Anadolu'daki başka bir olayla bitirdi. Anadolu'da bir ilçenin belediye başkanının ilçe kaymakamının kendisine yönelik davranışını rencide edici bulduğunu yazan Zeyrek, başkanın Doğu ve güneydoğudaki kayyum uygulamaları ve siyasetçilerin “Belediyelere müfettiş göndeririz” gibi açıklamaları yüzünden “atanmış” kaymakamların, valilerin “seçilmiş” başkanlara sürekli “Patron benim” mesajı vermesinden yakındığını ifade etti.
Zeyrek yazısını başkanlık sistemine henüz geçilmemesine rağmen, partili başkanlar ile partili olduklarını saklamayan mülki amirler arasında şimdiden bir “otorite” tartışması başladı tespitiyle bitirdi.