Seçim bildirgesi hazır, son rötuşlar yapılıyor

Cumhurbaşkanı adayını 4 Mayıs'ta açıklamaya hazırlanan CHP'de, seçim bildirgesine de son rötuşlar yapılıyor. Gelecek hafta açıklanması beklenen bildirgede Aile Sigortası, eşit bölgesel kalkınma için Merkez Türkiye Projesi yer alıyor. Emeklilere "1000 lira değil 2 maaş ikramiye" diyecek olan CHP, ayrıca refahtan da tam pay vaadinde bulunacak.

Abone ol

ANKARA - “CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı kim olacak?” sorusu 4 Mayıs Cuma günü yanıt bulacak. Adaylık ve ittifakla ilgili süreç bu hafta tamamlanırken gelecek hafta da ana muhalefet partisinin seçim bildirgesinin açıklanması bekleniyor. Bildirgede Aile Sigortası, Merkez Türkiye Projesi, emekliler ve çiftçilerle ilgili çok sayıda vaat yer alacak.

Erken seçim kararının ardından yoğun bir çalışmanın başladığı ana muhalefet partisinde adaylık ve ittifak tartışmalarının bu hafta sonuçlanması bekleniyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, adayın geç açıklandığı eleştirilerine yönelik, “İktidar kanadında tek adam koalisyonundaki telaş ve sabırsızlık da bize doğru yolda olduğumuzu gösteriyor” dedi.

'BİZ KENDİ ZAMANLAMAMIZI YAPIYORUZ'

Ana muhalefet partisinin Cumhurbaşkanı adayı ile ilgili düğüm bu hafta çözülecek. Çankaya Belediyesi Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu’nda yapılacak bir toplantı ile tanıtımı yapılacak adayın ismi merak konusu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan adayla ilgili CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun tam yetki aldığını hatırlatarak, “Tüm seçenekler genel başkanın önünde. Ölçüyor, biçiyor, görüşmeler yapıyor. Yine araştırma sonuçlarını değerlendiriyor. Seçimin iki turunu da hesap ederek bir karar verecek” dedi.

CHP Sözcüsü Tezcan, adayın geç açıklandığı eleştirilerini de yanıtladı, “Biz kendi zamanlamamızı yapıyoruz. İktidar kanadında, tek adam koalisyonundaki telaş ve sabırsızlık da bize doğru yolda olduğumuz gösteriyor” dedi.

SEÇİM BİLDİRGESİ HAZIR, SON RÖTUŞLAR YAPILIYOR

Adaylık ve ittifak çalışmalarının sona geldiği CHP’de seçim bildirgesiyle ilgili de hazırlık da tamamlanma noktasına geldi. “Bildirge hazır son rötuşları yapılıyor” diyen CHP Sözcüsü Tezcan, bildirgede, Türkiye’nin beş temel sorunu olarak ifade edilen dış politika, ekonomi, eğitim, toplumsal barış ve demokrasiyle ilgili çözüm önerileri yer alacağını söyledi. Seçim öncesi Meclis’e sevk edilen emekliye ikramiye, öğrenciye af, imar affı gibi düzenlemeleri içeren tasarıyı “Telaş paketi” olarak değerlendiren Tezcan, “Her seferinde bizden çalıyorlar. Üstelik eksik çalıyorlar. Belki bu kez bildirgemizi açıkladıktan sonra posta ile gönderebiliriz. Sonuç olarak bu açıklama bize CHP’nin en az 3 yıl öncesinden neye ihtiyaç olduğunu ortaya koyduğunu gösteriyor. Vatandaşa çağrı yapıyoruz: Bu hakları yarım değil tam almak için 24 Haziran’da ona göre oy verin” dedi.

AİLE SİGORTASI BİLDİRGEDE

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılacağı bir toplantıyla gelecek hafta açıklanması beklenen bildirgede özellikle ekonomiyle ilgili başlıklar önem taşıyor. Edinilen bilgiye göre bildirgede, daha önceki seçim vaatleri içinde de yer alan Aile Sigortası daha da genişletilerek yer alacak. Yoksulların Aile Sigortası kapsamına alınacağı sistemde bu kapsamdaki ailelere aylık kişi başına 250'şer lira destek verilmesi öngörülüyor. Yine Aile Sigortası kapsamındaki hanelere belli oranlarda elektrik, doğalgaz ve suyun ücretsiz verilmesi de gündemde.

EMEKLİLERE BİNER LİRA DEĞİL 2 MAAŞ İKRAMİYE

Hükümetin seçim öncesi Meclis'e gönderdiği son tasarı ile emeklilere iki bayramda biner lira destek öngörülüyor. Projelerinin çalındığını, üstelik eksik uygulandığını savunan CHP bildirgede 2 maaş ikramiye vaadini sürdürecek. Ayrıca enflasyon zammının yanı sıra "refahtan tam pay" diyerek büyüme oranları üzerinden de emeklilere ve tüm çalışanlara zam vaadinde bulunacak.

VARLIK FONU KAPATILACAK

Seçim bildirgesinde yatırım ortamını kötüleştiren OHAL’in derhal kaldırılması istenirken “Paralel Hazine” olarak nitelendirilen Varlık Fonu’nın kapatılması vaadi de yer alacak. Ayrıca bu süreçte oluşan zararların sorumlularından tahsil edileceği ifade edilecek.

ÇİFTÇİLERE YENİ VAATLER

Bildirgede özellikle çiftçilerle ilgili birçok vaat yer alması bekleniyor. Tarım desteklerinin iki katına çıkması, mazotun ucuzlaması, tarımsal kredi borçlarının silinmesi gibi vaatlerin yanı sıra çiftçiler için enerji üretimi içeren ilk kez gündeme gelecek projelerin de bildirgede yer alması bekleniyor. Bildirgede, çocuk desteklerinin gebelikle birlikte başlaması, öğrenci kredi faiz borçlarının silinmesi de yer alacak.

MERKEZ TÜRKİYE PROJESİ

Kalkınma için Merkez Türkiye Projesi önerisi yer alacak bildirgede 5 kalkınma kuşağı yer alacak. Doğu Kuşağı, Güneş Kuşağı, Karadeniz Kuşağı, Marmara Kuşağı ve Mavi Batı Kuşağı olarak nitelendirilen bu kuşaklarda temel amaç bölgesel farklılıkları gidermek, istihdam sağlamak olacak.