Seçim öncesinde Washington’dan Atina’ya destek

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'a gönderdiği mektupta Washington’ın Atina’ya 'destek verdiğini' dile getirdi. Pompeo, Yunanistan'ın Doğu Akdeniz'de 'istikrarın bir direği olduğunu' söyledi.

Abone ol

DUVAR - ABD başkanlık seçimlerinin sonuçlanmasına kısa bir süre kala, Doğu Akdeniz’deki gelişmeler ile ilgili olarak Washington’dan Atina’ya destek mesajı geldi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Yunan meslektaşına gönderdiği bir mektup ile Doğu Akdeniz’deki gelişmeler ve Türk-Yunan ilişkileri ile ilgili olarak önemli mesajlar verdi.

Atina-Makedonya Haber Ajansı’nın haberine göre, Pompeo pazartesi günü Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'a gönderdiği mektupta, ABD'nin 'Yunanistan'ın tutumuna destek verdiğini' belirtti ve Türkiye'nin eylemlerini kınadı.

POMPEO'DAN ANKARA'YA ELEŞTİRİ

Geçtiğimiz günlerde Dendias, Türkiye'nin Doğu Akdeniz’deki son eylemleri nedeniyle ABD’li meslektaşına bir mektup göndermişti. Pompeo geçtiğimiz saatlerde bu mektuba yanıt verdi. Pompeo, Dendias’a gönderdiği mektupta 'Yunanistan'ın bölgede istikrarın bir direği olduğunu' vurgulayarak Yunanistan ile ABD arasındaki ikili ilişkilerin mükemmel seviyede olduğu mesajını verdiği belirtildi.

Pompeo ayrıca, 'Atina'nın potansiyel yetki alanına sahip olduğu bölgelerde Ankara'nın devam eden faaliyetlerini onaylamadığının' altını çizdi. Bakan, bu gibi tek taraflı eylemlerin yalnızca bölgedeki gerginliği artırmada başarılı olduğunu ve tehdit, sindirme ve baskı çabalarının yanı sıra askeri faaliyetlerin Doğu Akdeniz'deki sorunu çözmeyeceğini de vurguladı.

ATİNA MEMNUN

Pompeo, bölgesel anlaşmazlıkların diyalog yoluyla ve her zaman uluslararası hukuka dayalı olarak çözülmesi gerektiği mesajını da verdi ve Yunanistan’ın sıcak bir teması önlemek için gerekli tüm tedbirleri almaya devam ettiğini de kaydetti. Pompeo’nun mektubunun, Yunanistan Dışişleri Bakanlığında büyük bir memnuniyetle kabul gördüğü belirtildi.

ZAMANLAMA MANİDAR

Pompeo’nun Doğu Akdeniz çıkışının zamanlaması oldukça dikkat çekici. Zira ABD Dışişleri Bakanının mektubu ABD’deki başkanlık seçiminin sonlanmasına ramak kala gündeme geldi. Ayrıca, Pompeo’nun mektubu Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Atina’ya gerçekleştirdiği resmi ziyaretin hemen ertesinde Yunanistan Dışişleri Bakanına ulaşıyor.