Seçimler, Rusya basınında: 'Batı’nın itaatkar müttefiki rolüne dönüş mü?'

Rusya'nın Kommersant gazetesi, Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanlığı seçimini kazansa dahi Türkiye’nin tekrar 'Batı’nın itaatkar müttefiki rolüne' dönmesini ummanın 'safça' olduğunu yazdı.

Abone ol

DUVAR - Türkiye'deki 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve 28'inci dönem milletvekili seçimleri Rusya basınında da geniş yer buldu. 

Rusya’da Türkiye'deki seçimler bugün gazetelerin ilk sayfalarında yerini aldı. Televizyon yayınlarında Cumhurbaşkanı ve Cumhur İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan desteklenirken, Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu olası bir 'renkli devrimin lideri' olarak tasvir edildi.

'KILIÇDAROĞLU, BATI İLE YAKINLAŞMAKTA ISRARCI'

Kılıçdaroğlu’nun söylemleri ve 'Baharın gelişi' vurgusu, Arap Baharı’nda Mısır’ın sloganlarına, 2003’teki Gürcistan’daki Gül Devrimi’ne, 2004’teki Ukrayna’daki Turuncu Devrim’e ve Moldova’da 2009’da yaşanan Eflatun Devrim’e benzetildi.

Devlet medyası Channel One, Erdoğan'ın birinci turda oyların yüzde 49'dan fazlasını aldığını ve 'büyük bir zafere çok yakın olduğunu"' bildirdi. Kılıçdaroğlu ise 'Türkiye ile Batı arasında yakınlaşmada ısrar eden' lider şeklinde tasvir edildi. Channel One'dan Voskresnoye Vremya, Kılıçdaroğlu için 'renkli devrim lideri' diyerek Erdoğan destekçilerinin Kılıçdaroğlu'nu 'Washington'ın atadığı lider' olarak gösterdiğini söyledi.

ABD VE RUSYA'YA İLİŞKİN KARŞILIKLI 'SEÇİME MÜDAHALE' SUÇLAMALARI 

Rusya devlet kanalı Rossiya 1 ve Gazprom-Media'nın sahibi olduğu NTV, ikinci tura dikkat çekerek Erdoğan'ın 'yüzde 50’yi az farkla geçemediğini' yazdı. NTV'deki yorumlarda, Çin ve Rusya’nın Türkiye’de statükodan yana olduğu belirtildi.

İş dünyası gazetesi Kommersant, Kılıçdaroğlu kazansa dahi Türkiye’nin tekrar 'Batı’nın itaatkar bir müttefiki olma rolüne' dönmesini ummanın 'safça' olduğunu yazdı.

Gazetenin haberinde, Kılıçdaroğlu'nun Batı ve Avrupa yanlısı olduğu vurgulanmakla beraber 'Rusya ile ilişkilerin, Türkiye'nin Batı'ya bağımlı hale gelmemek, özerkliğini korumak ve artırmak için' gerekli olduğu ifade edildi. Kesin sonuçların Türkiye’de olduğu kadar Batı ve Rusya’da da heyecanla beklendiğini yazan Kommersant gazetesi, seçim kampanyası sırasında mevcut hükümetin ABD’yi 'seçimlere müdahaleyle' suçladığını ve oylamadan birkaç gün önce Kılıçdaroğlu’nun da 'aynı şeyi Rusya için iddia ettiğine' vurgu yaptı.

'ERDOĞAN KALIRSA BATI VE SURİYE POLİTİKASINDA DEĞİŞİKLİK OLMAZ'

Rusya'nın bir diğer iş dünyası gazetesi olan Vedomosti'nin görüştüğü uzmanlar, Erdoğan'ın görevde kalması durumunda, Ankara'nın Batı'ya ve Suriye'ye yönelik politikalarında herhangi bir değişiklik olmayacağını yazdı.

Nezavisimaya gazetesi, "Seçimlerden önce uzmanlar, seçmenler üzerinde neyin daha büyük etki yaratacağını merak ediyorlardı" diyerek, "Toplumun bir kısmı Erdoğan'ın 20 yıllık iktidarından bıktı. İslamcı sloganlar bazı Türkleri çekiyor, bazılarını korkutuyor. Ama asıl dezavantajı ülkedeki ekonomik durum. Türkiye'de hala yüksek enflasyon var. 6 Şubat'ta 50 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği yıkıcı deprem de seçim yarışının gidişatını etkiledi ama çok fazla değil" değerlendirmesinde bulundu. (BBC Türkçe)